Asociația Ruralis și-a propus ca, până spre finalul acestei luni, să afle ce specii de pești trăiesc în râul Bistrița Ardeleană pentru ca să poată realiza un traseu tematic pe 20 de km care începe din Livezile și ajunge până la confluența cu râul Șieu.
Asociația Ruralis, în cadrul proiectului „Conectăm orașele la natură”, derulează zilele acestea o campanie de monitorizare a speciilor și a populației de pești (bonitatea) din râul Bistrița Ardeleană, pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri, începând din Livezile și până la confluența cu râul Șieu, inițiativă care susține demersurile asociației Ruralis de realizare a unui traseu tematic pe malurile râului Bistrița Ardeleană, numit „Descoperă Bistrița Ardeleană”.
La campanie poate participa orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani și care poate dovedi că pescuiește legal. Toți participanții trebuie să fie dotați cu cameră foto (smartmobil), centimetru și dovada că pescuiesc legal. Se acceptă capturi rezultate din toate stilurile de pescuit legale (ex. plută, spinning, feeder etc). Se punctează toate speciile, mai puțin obletele (cunoscut și ca albitură).
Pescarii înregistrați vor fotografia fiecare captură lângă un centimetru și documentul care dovedește că pescuiește legal, iar fotografiile le vor transmite pe WhatsApp pe numărul de mobil 0722 494865 către Cristian Țetcu. Validarea se face pe WhatsApp printr-un mesaj de confirmare din partea inițiatorilor.
Toți participanții care reușesc să totalizeze în perioada 29 iunie-21 iulie 100 de puncte vor fi recompensați cu un tricou și diferite articole de camping/pescuit. Separat, vor fi recompensate primele 3 persoane în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și marea captură.
Activitățile de capturare se desfășoară în regim strict Catch&Relase pe râul Bistrița Ardeleană pe o lungime de 20 km, începând de la podul rutier spre Dorolea (Livezile) până la podul de cale ferată de la Sărățel. Campania se va finaliza în 21 iulie 2024, rezultatele vor fi comunicate în 28 iulie când vor fi acordate și premiile și se va organiza un picnic.
Vezi de treabă la noi poluarea e la cote maxime făcută de balastiere.
Mă mir faptul să mai trăiască ceva specii de pești.
Batcă, roșie babușcă,
Albitură sau plevușcă,
Șalăule, numai brâuri,
Știucă din linele râuri,
Avatule și tu – mreană
Ichtyo-transilvăneană,
Somnule de heleșteu,
De pe Someș ori Șieu,
Oblete – fâță, ghidrine,
Râul să vă curgă bine.
La frăția pescărească
Apa limpede renască.
Balastiere, balastiere,
Bistrița – are șantiere,
Iar la capătul poveștii
O să ne înghită peștii.
De ce să plătesc taxa anuala daca vreau sa pescuiesc o zi ? Și în plus e valabilă doar pentru judet . Lege Ramasa de la Ceaușescu
Domnule Tetcu te reprofilezi? Speram.ca noua conducere din primăria Bistrița sa te trimită de unde ai venit…un mare iubitor de mediu care a tăiat destui arbori fara avizul mediului cu ajutorul lui Irinel de la.svsu.noapte buna domnule director cu semnătura electronică