(FOTO) Un grup de oameni inimoşi au înfruntat pentru a doua oară, la Bistriţa, vremea mohorâtă şi umedă ca să alerge pentru o cauză nobilă, construirea spitalului copiilor bolnavi de cancer. Profesionişti în ale alergatului sau amatori, tineri sau mai puţin tineri, bărbaţi şi femei, cu toţii au străbătut Parcul Municipal sâmbătă la cea de-a doua ediţie a evenimentului „Alerg pentru spitalul copiilor”. Timp Online a stat de vorbă cu câţiva dintre ei.
Adina Kiraly – organizator: „Eu sunt studentă la Târgu Mureş şi acolo am aflat despre această acţiune. Am întrebat dacă se organizează şi la Bistriţa şi am aflat că nu, aşa că m-am ocupat eu să adun oamenii. La prima ediţie, am adunat 600 de lei de la participanţi şi alţi donatori, cu toate că atunci când am organizat alergarea era vremea foarte urâtă. Banii adunaţi îi virăm într-un cont al Asociaţiei 1 Leu pentru construirea spitalului copiilor bolnavi de cancer. De acum vom organiza în fiecare lună câte o alergare”.
Claudiu Şular – profesor: „Am venit întrucât vreau să fac mişcare şi din dorinţa de a-i ajuta pe aceşti copii bolnavi de cancer. Cred că oricui i se poate întâmpla să fie într-o situaţie dramatică, iar ceea ce facem noi, alergând pentru construirea spitalului copiilor, este un gest de solidaritate pe care putem şi trebuie să îl facem pentru comunitate din care facem parte. E o comunitate a alergătorilor şi mă bucur să fac parte din ea”.
Ştefan Sălăgean – profesor: „Am venit de la Bistriţa Bârgăului fiindcă din 2014 am început să alerg şi fac parte dintr-un grup de alergători. Am câştigat anul acesta Maratonul dacilor de la Hunedoara din 29 august, iar în 1 decembrie am fost la Maratonul reîntregirii neamului de la Bucureşti. Anul acesta am alergat la 29 de curse, înclusiv la Via Maria Theresia şi la November Run. Am venit acum cu doi colegi şi ca un grup de prieteni ce suntem alergăm tot timpul, iar acum, fiind o cauză nobilă, am venit să ajutăm fiecare cu ce putem. Fiecare kilometru pentru aceşti copii bolnavi de cancer contează”.
Marius Morariu – profesor: „Sunt profesor de religie la Sîngeorz-Băi, iar de jumătate de an am început să alerg. M-a prins virusul acesta dacă pot spune aşa. Sunt şi mai motivat să alerg pentru o cauză, pentru a aduce speranţă în rândurile copiilor, pentru a face, iată, fapte bune. În zilele noastre chiar dacă s-au înmulţit modalităţile de a face rău, s-au înmulţit şi cele de a face bine”.
Cristian Pop – profesor: „Fac parte şi eu din comunitatea alergătorilor din Bistriţa. Sunt profesor de geografie. Am alergat şi eu la VMT ultramaraton împreună cu colegii mei din Bistriţa, am ieşit pe locul V. Aici am venit din dorinţa de a face bine. Altă modalitate de a acoperi răul pe care îl fac alţii decât a face bine nu avem”.
Nicolae Bălan – pompier: „Sunt campion balcanic la cros. Eu m-am apucat de alergat din plăcere, am vrut să fac ceva pentru sănătatea mea. În cursele pe distanţe lungi te loveşti de nişte greutăţi, de nişte ziduri şi înveţi să le învingi şi poţi să-i inspiri şi pe alţii”.
Daniel Pavelea – inspector şcolar: „Particip pentru a doua oară la această campanie. Cred că e foarte bine să facem ceva pentru copiii bolnavi de cancer. Din 3 mai a.c., mă pot considera parte din această comunitate a alergătorilor. Mă bucur că fac parte din ea. Îmi place foarte mult să alerg, simt că asta îmi dă forţă, energie, minte limpede. Încurajez pe toată lumea să alerge şi, dacă are posibilitatea, să se alăture acestor cauze nobile”.
Proiectul „Un leu pentru spitalul copiilor” a fost demarat de un tată, Alex, care şi-a propus ca alături de alți 10 prieteni buni să strângă banii necesari construirii unui spital de oncologie și hematologie pediatrică. El a estimat că e nevoie de optzeci de milioane de lei şi a calculat că, dacă fiecare român ar dona 1 leu o dată la 9 luni, suma s-ar strânge în 3 ani, lucru pe care şi l-a propus de altfel.
„De ce vrem să-l construim? Din atât de multe motive, din care o să-mi permit să amintesc aici doar trei: pentru că niciun copil nu ar trebui să sufere de cancer, pentru că nu există un astfel de spital în România și pentru că e atâta nevoie de el. De aceea, pe platforma www.1leu.org, ne propunem să strângem această sumă pentru construcția primului centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. Și, foarte important: ne dorim să construim acest centru fără a solicita sau primi vreun ban de la Statul Român. Adică doar din donații și sponsorizări oferite de persoane fizice și juridice private, române sau străine, fonduri europene sau de alt gen. Dar nu bani publici românești. Ne dorim ca acest spital sa fie construit de noi TOȚI pentru copiii noștri”, a scris el.
Potrivit sursei citate, spitalul va aparține unei fundații și care îi va avea ca membri fondatori pe cei 11 oameni care și-au asumat deja acest proiect și despre care găsiți detalii pe 1leu.org.
„Trebuie doar să avem răbdare, perseverență și multă credință. În noi și în români. Căci in ciuda a ceea ce gândesc unii sau alții despre noi, există momente care spun cine suntem noi cu adevărat. Iar construcția acestui spital poate fi unul dintre ele”, a scris el.
„Cuvântul progres nu are nici un sens cât timp există copii nefericiți” – Albert Einstein!
Haideți sa alergam cu toții pentru acești copii!