Actualitate

Când ajung primele doze și când începe vaccinarea anti-Covid-19

ACTUALIZARE

România este pregătită să înceapă vaccinarea anti-Covid în 27 decembrie, alături de celelalte state UE, primele vaccinate urmând să fie cadrele medicale din cele 10 spitale care au fost implicate de la început în tratarea pacienţilor cu Covid-19, afirmă autorităţile. Persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului.

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie remuneraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.A doua etapă de vaccinare este estimată să înceapă din luna februarie.

Autorităţile medicale afirmă că nu este necesară testarea înainte de vaccinare, argumentul fiind că aproximativ 10% din voluntarii implicați în faza de testare a vaccinului trecuseră prin boală si nu au ştiut, tot aşa cum au fost vaccinaţi şi oameni care aveau virusul activ şi au avut un răspuns foarte bun. Potrivit aceloraşi autorităţi, chiar şi cei care se vaccinează vor trebui să poarte mască, până când se va atinge un procent de imunitate de peste 60-70%. 

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverinţă de vaccinare şi va fi contactată cu o zi înainte, să se prezinte pentru rapel. Adeverinţa de vaccinare va fi redactată atât în limba română, cât şi în limba engleză şi va conţine menţiuni referitoare la lotul şi la seria vaccinului, fiind un document medico-legal.

Conform autorităţilor, cea mai mare parte a celor care ezită să se vaccineze spun că nu au suficiente informaţii, motiv pentru care vor fi lansate campanii de informare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, în cazul în care autorizaţia pentru vaccinul Pfizer-BioNTech va fi eliberată în 23 decembrie, așa cum se prevede, primele doze ar putea fi livrate în România între Crăciun şi Anul Nou. Este vorba despre o tranşă simbolică, de aproximativ 10.000 de doze, destinate personalului medical.

”Dacă autorizaţia va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun şi Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România şi vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi, la o zi-două după ce vaccinurile ajung în ţară. Este o tranşă simbolică, dacă vreţi, care va fi distribuită în aceeaşi zi în toate cele 27 de ţări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât şi cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate va creşte de la o lună la alta”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că primele 10.000 de doze de vaccin anti-Covid-19, cu care vor fi vaccinate 5.000 de persoane, vor ajunge în țară în perioada dintre Crăciun şi Revelion, iar ele vor fi distribuite personalului medical care lucrează în secţiile de boli infecţioase.

El a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

În ceea ce priveşte transportul vaccinului, acesta se va face de către producător, în ”transporturi speciale”, cu congelatoare care pot asigura temperaturi de minus 80 – minus 90 de grade Celsius. Ele vor fi duse, în primă fază, în depozitul central de la Institutul Cantacuzino, unde există 10 congelatoare în care să fie depozitat, iar de acolo în cele şase centre zonale de la spitalele militare, care are, fiecare câte un congelator.

Fiecare recipient conţine cinci doze de vaccin care poate cinci zile la temperatura de două grade, a menţionat Tătaru.

Vaccinarea se va face în primă fază în spitale. Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea.

Persoanele care vor fi vaccinate anticovid vor primi o adeverință care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul.

VEZI ȘI:

Etichete

1 comentariu

  • Prima trebuie sa fie vaccinata Sosoca care nu poarta masca si care este demnitar al statului roman esuat pe jumatate .Parlamentul va fi infestat in caz contrar si Romanica ramane a nimanui.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.