Social

Când va ajunge apa potabilă la robinete în tot judeţul. Unde nu se face reţea de canalizare

În ciuda investiţiilor masive pe care le-a făcut compania Aquabis în ultimii ani, apa potabilă nu a ajuns încă la toţi locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud. Zilele acestea, se depun documentaţiile pentru investiţii de 240 de milioane de euro, inclusiv pentru ca apa să ajungă şi în zona de câmpie, afectată de secetă.

„Sunt multe zone în judeţ unde nu a ajuns apa până la această oră, dar avem programe şi, în trei ani, maxim patru, toţi bistriţenii vor avea apă la robinete. Canalizarea va fi doar în localităţile cu populaţie mai mare de 2000 de locuitori. Documentaţia, studiul de fezabilitate pentru etapa a doua, este aproape gata, cam într-o săptămână va fi finalizată. Sperăm că va fi aprobată foarte repede, aşa încât în vară să discutăm deja despre licitaţii. Tot judeţul e împărţit pe 12 caiete de sarcini pentru că discutăm de valori foarte mari, investiţii de peste 240 de milioane de euro. Pentru a da voie şi constructorilor mai mici, nu neapărat să câştige străinii lucrări şi la mâna a doua sau a treia să lucreze şi românii, acele 12 lucrări le-am împărţit în 40 de loturi în aşa fel încât să poată fi executate mai repede şi să fie de calitate. Valoarea medie a unui contract va fi în jur de 5 milioane de euro, aşa încât orice firmă din Bistriţa specializată în lucrări de apă-canal, care a mai executat lucrări similare, poate să participe liniştit pe oricare din loturile respective. Unii primari au intrat pe aceleaşi programe cu noi şi s-a ţinut cont şi de acest lucru, aşa încât dacă ei fac lucrări pe anumite străzi, noi am preluat restul şi zicem noi că undeva în 2021, toţi bistriţenii vor beneficia de apă potabilă la robinet”, a spus directorul general al SC Aquabis SA, Ioan Şandru, în emisiunea Impact de la AS TV.

Potrivit acestuia, prin „tot judeţul” se înţelege localităţi în care stau peste 50 de persoane: „Dacă o comunitate are 50 de locuitori şi valoarea investiţiei nu depăşeşte 1000 de euro împărţită pe locuitori se merge înainte. Dacă depăşeşte, trebuie nişte aprobări după care oricum umblăm fiindcă avem nişte facilităţi pentru zona de câmpie care ştim că este cea mai defavorizată şi acolo nu au şansă de alimentare decât din Bistriţa. Mergem cu o conductă nouă din Bistriţa până în Lechinţa şi de acolo, prin pompare, la Budeşti, Sînmihai, Miceşti. Dacă ar fi să socotim la mia de euro pe locuitori nu s-ar face investiţia niciodată fiindcă acolo discutăm de 3-4000 de euro/locuitor, dar sunt cazuri speciale unde cetăţeanul chiar nu are altă sursă de apă şi se aprobă investiţia”, a spus Ioan Şandru.

Compania de apă Aquabis mai are însă în derulare încă un proiect finanţat prin POS Mediu pentru extinderea reţelei de apă la Năsăud, Rebrişoara, Salva, Telciu, Sîngeorz-Băi şi Maieru: „S-a relicitat împărţit pe trei loturi. Luna aceasta se desemnează câştigătorii. Să dea Domnul să nu avem contestaţii, iar în acest caz, în primăvară pot începe lucrările. Sunt rămăşiţe din vechiul contract, banii sunt alocaţi, totul e să nu apară contestaţii la ceea ce decide comisia. Într-un an de zile s-ar putea finaliza lucrările pentru că au fost împărţite pe cele trei loturi: Salva – Telciu, Năsăud- Rebrişoara şi Sîngeorz-Maieru. Doi ani sunt alocaţi pentru lucrări, dar fiind împărţit în trei, se pot finaliza într-un an”.

5 comentarii

  • Cum putem face din pix ,ca populația Colibitei sa depășească 2000 de locuitori ?
    Celui care da soluția , i se va ridica statuie pe stânca de la baraj !

  • cand o sa aiba toti locuitorii Bistritei apa de la retea????Totusi, vorbim de municipiu resedinta de judet, cu populatie de peste 60.000 locuitori.

  • Ce treaba are Cretu??? Acolo sef e sandru cu radu!!!
    Pt partie este apa…. uita-te pe geam sa vezi cum ploua!!! Ii da apa… garla….

  • Pensiunile, har domnului ca sunt destule, pot ajuta pt.ca au un regim special.
    Punand la socoteala si casele de vacanta pentru care se plateste impozit, apa si canalul n-au niciun impediment sa fie introduse in Colibita.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.