Actualitate Recomandări

Când puteți cumpăra miei în piața de pe Tărpiului. Câți merg la export și în ce țări

În scopul prevenirii apariţiei toxinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale, DSVSA Bistriţa-Năsăud a dispus aplicarea măsurilor specifice pentru asigurarea condiţiilor de igienă în unitățile în care se obține și se livrează carnea și preparatele din carne, respectiv în unitățile de abatorizare, spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi unitățile de procesare carne.

Sacrificarea mieilor și a iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine/caprine, publicate pe site-ul ANSVSA. Abatoarele sunt supravegheate sanitar veterinar permanent. Carnea provenită din aceste unități poate fi comercializată în toate unitățile înregistrate/autorizate sanitar veterinar din ţară sau poate fi comercializată pe teritoriul UE sau ţări care nu sunt membre UE.

În mod excepțional, la solicitarea consumatorilor, pentru sărbătorile pascale catolice, în perioada 29-30 martie, respectiv pentru cele ortodoxe, 3-6 aprilie, între orele 8.00 și 18.00, DSVSA a aprobat funcționarea spațiului amenajat temporar pe str. Tărpiului, nr. 12 din Bistrița, unde va asigura supravegherea sanitară veterinară pe toată perioada sacrificării mieilor, prin personalul propriu, în vederea respectării condiţiilor generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a SNCU şi eliminare a deşeurilor stabilite de legislaţia sanitară veterinară.

Mieii şi iezii destinaţi sacrificării vor fi acceptaţi la tăiere numai dacă sunt identificaţi cu două mijloace de identidicare, dintre care una electronică, în exploataţia de origine. Starea de sănătate a mieilor şi iezilor, precum şi faptul că provin din exploataţii unde nu evoluează boli infecto-contagioase, trebuie certificate de către medicul veterinar de liberă practică, din localitatea în care se află exploataţia de origine. Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate și formularul/documentul de mişcare (emise de către medicul veterinar) precum și de formularul care cuprinde informații despre lanțul alimentar (completat de către proprietar) se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sanitar veterinar şi dacă sunt respectate prevederile legale privind bunăstarea animalelor.

Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Această carne nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar, înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Bistriţa-Năsăud va aplica măsura de suspendare a activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Până la această dată, medicii veterinari oficiali au efectuat expertiza sanitară veterinară şi certificarea cantităţii de 7,26 tone pentru piaţa naţională şi 160,14 tone carne de ovine destinate schimburilor intracomunitare (Italia) şi exportului în țări terțe (Oman şi Sri Lanka), precum şi examinarea şi certificarea în vederea efectăurii schimburilor intracomunitare pentru 20.840 capete ovine în Bulgaria, Croaţia, Germania, Grecia şi Italia.

”Rugăm consumatorii să sesizeze, la numărul de telefon 0263/224974, orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, informează DSVSA BN.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.