Sezonul estival la Băile Figa urmează să se deschidă în curând, anunță primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. Administrația locală lucrează acum de zor la asfaltarea străzilor din cartierul de cabane care va fi iluminat cu led-uri, dar și la implementarea unor proiecte cu finanțare europeană care vor oferi alternative de petrecere a timpului liber turiștilor în acele perioade în care nu se poate face plajă și baie.
”Am decis să deschidem în 1 iunie așa cum i-am obișnuit și pe turiști. Fiind aprobat foarte târziu bugetul, investițiile noi pe care vrem să le facem le-am scos la licitație abia acum și nu se vor finaliza anul acesta, dar cel mai important este că am reușit ca o parte din fondurile europene atrase să le investim în Băile Figa. În următorii ani se vor finaliza aceste lucrări. Spre exemplu, la Legacy, va începe construcția în luna august a.c. chiar dacă e în timpul sezonului turistic întrucât această construcție o facem într-o zonă izolată, separat de activitatea turistică actuală. Prin cele trei proiecte europene pe care le-am accesat, vom reuși să transformăm Băile Figa într-o stațiune care va oferi activități diverse. De exemplu, centrul recreativ va avea tobogane și piscine interioare, dar și sală de seminarii, sală de bowling, foarte multe elemente noi, de relaxare, unde turiștii să poată avea activități și când e vremea mohorâtă și nu pot face baie. În acest centru vom investi 5 milioane de euro”, a explicat primarul Nicolae Moldovan.
Tot la Băile Figa se va mai face și un centru social de zi cu rol de unitate medicală de recuperare, se va amenaja o salină și o zonă în care se vor putea face și împachetări cu nămol.
”Acest spital de recuperare va avea multe cabinete medicale dotate cu cea mai performantă aparatură. Nu va oferi cazare, ci cu multe proceduri de fizioterapie de zi. Turiștii vor putea să frecventeze această locație, iar pentru localnici vor fi grupe formate din copii care au părinții plecați și stau cu bunicii sau bătrânii care vor avea acces gratuit în acest centru. Apoi, prin GAL Ținutul Haiducilor am reușit să facem un proiect pentru o clădire pentru punerea în valoare a proprietăților balneare ale stațiunii. Va fi o salină la subsol, la parter o piscină cu apă caldă și sărată filtrat, iar la etaj se vor face împachetări cu nămol. Din banii bugetului local finanțăm anul acesta amenajarea a încă unui tobogan și a două zone de aerosoli, niște facilități care vor aduce un plus stațiunii”, a adăugat Nicolae Moldovan.
Până în 15 iunie a.c., promite primarul, va fi finalizată și asfaltarea străzilor din cartierul de cabane.
”Acum se montează borduri și vom finaliza lucrările până în 15 iunie. Tot cu fonduri europene vom ilumina toată stațiunea cu tot cu zona de cabane cu led-uri, am finalizat și introducerea gazului la cabane, am reușit să investim și în instalația electrică pentru că aveam probleme cu puterea curentului acolo. Am făcut un supliment să nu mai avem probleme. În plus, muncim la un proiect pe zona liberă de la Băile Figa ca să mai aducem și alte activități pentru turiști. De asemenea, e prinsă și pista de biciclete în proiectele de mobilitate, iar aceasta va asigura legătura cu Becleanul și va înconjura Băile Figa. În următorul un an și jumătate, doi maxim Băile Figa vor avea o altă față. În fiecare an ne-am străduit să aducem ceva nou, aceasta fiind strategia noastră care s-a dovedit până acum una de succes”, a spus Nicolae Moldovan.
În 2018, 172.000 de turiști au vizitat stațiunea balneară Băile Figa, încasările ridicându-se la 2,6 milioane lei.
De când s-au deschis Băile Figa, 1,6 milioane de oameni au intrat pe porțile complexului balnear. În 2018, noutățile au fost bazinul mare cu apă încălzită și un bazin cu apă caldă creat special pentru copii. Râul leneș, toboganele cu apă, piscina pentru copii, cele două piscine mari cu apă dulce din exterior, precum și cele două cu apă sărată, dar și piscina cu apă caldă din interior au atras vizitatori.
D-nule primar…mai lasati Băile Figa, deoparte și ocupativa, de oraș, că arată, că naiba…drumuri neasfaltate, blocuri neizolate (cum ați promis), subsoluri insalubre, parcarea care va lua toată lumina apartamentelor din zona (mai bine se făcea un parc de joaca pt copii, că nu avem așa ceva-cel din parc, este deplorabil), gunoaiele zac, peste tot; aduceți un investitor, in oras și dați oamenilor de lucru. Cetățenii orașului sunt plătitori de taxe și impozite, ca din banii lor, să se facă ceva în oraș, nu sa se cumpere încă un topogan, la Băile Figa. Nu știu cum va mai crede lumea, in afara de clădirea Primăriei și parcul care l-ați umplut de betoane, nu se vede nimic, numai vorbe goale.
Sunt deschise Baile pe 16 iunie