Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va introduce treptat lenjeria de unică folosinţă, fiind primul din România care recurge la această măsură. „La câte telefoane am primit în ultima vreme, cred că se va implementa la nivel naţional”, a declarat managerul unităţii, Gabriel Lazany. Până la sfârşitul anului, cei 20 de angajaţi de la spălătorie vor fi mutaţi în alte posturi administrative din spital.
„Lenjeria de unică utilizare vrem să o implementăm începând cu luna mai. Nu am achiziţionat-o încă. Trebuie să facem procedura de achiziţie. Am luat doar pentru probele făcute cu pacientul. Implementarea se va face treptat pentru că personalul din spălătorie – în prezent avem 20 de persoane care lucrează acolo – va fi absorbit în activitatea spitalului. Nu vrem să dăm afară oameni. Pe măsură ce apar pensionări, mutăm oameni din spălătorie. Nu vrem nici să dublăm costurile, adică să avem şi spălătorie şi să avem şi cheltuială cu lenjeria de unică utilizare. Înlocuirea se va face treptat astfel încât să nu avem consturi suplimentare. Noi estimăm să avem implementare totală până la sfârşitul anmului 2018. Pe probele făcute, toţi pacienţii au fost mulţumiţi. Reţinerile care au fost? De obicei, materialele acestea sintetice provoacă disconfort, te înfierbânţi, transpiri. Aceste materiale însă sunt speciale şi nu provoacă disconfort pacienţilor. Niciunul dintre pacienţi nu a reclamat aceste lucruri. Probele au fost făcute în secţia de terapie intensivă unde bolnavii stau mult şi în secţia de ORL”, a spus Lazany.
Întrebat ce costuri presupune această lenjerie, el a răspuns: „Multă lume spune că nu ne vom permite aşa ceva, dar nimeni nu şi-a făcut calculul de rentabilitate. Eu am luat în calcul costurile cu salariile la spălătorie, costurile cu detergentul, cu energia, apa, deci cu utilităţi, şi costurile cu reparaţiile şi întreţinerea maşinilor de spălat. Şi acestea sunt semnificative având în vedere că spălăm 1,5 tone de lenjerie zilnic. De cealaltă parte, am luat în calcul pentru fiecare pacient o faţă de pernă, una de pilotă şi patru cearşafuri şi costurile de incinerare pentru că această lenjerie de unică utilizare, după ce a plecat pacientul, se trimite la incinerat. Deci toate aceste calcule au fost făcute. Eu estimez o reducere a costurilor de circa 200.000 de lei pe an. Nu acest lucru e important. Chiar dacă ar ieşi pe zero sau puţin pe plus, măsura aceasta e benefică pentru că pacienţii vor beneficia de un confort suplimentar, numai ideea că dormi în ceva nou”.
Potrivit lui Lazany, mulţi manageri de spitale din ţară l-au întrebat despre lenjeria de felul acesta, decişi să o testeze şi ei.
„La câte telefoane am primit în ultima vreme, eu cred că este o măsură care se va implementa la nivel naţional. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa e primul din România care va introduce acest tip de lenjerie. Foarte infecţii se transmit prin lenjeria clasică. Bolnavul stând în lenjerie, după el rămâne material biologic. Deşi noi folosim detergent de calitate şi spălăm la 90 de grade cu dezinfectant, unde intervine factorul uman pot apărea erori. Şi atunci încercăm să eliminăm ceea ce putem din riscuri”, a conchis Gabriel Lazany.
Şi care este impactul asupra mediului înconjurător?
Este plină planeta de pungi din plastic, jucării din plastic, PET-uri, ambalaje, caserole din plastic.
S-a găsit plastic în peşti, iar vapoarele navighează în mări de plastic.
Acum, dumneavoastră vreți lenjerie de unică folosință, din material sintetic, care va fi incinerată şi va polua atmosfera.
Nu este mai bine ( pentru a proteja naturs) să ai o sacoşă din bumbac, pe care să o foloseşti de 100 de ori când mergi la cumpărături, decât să cumperi câte o pungă din plastic de fiecare dată când mergi la Kauffland?
Firmele româneşti trebuie să calculeze impactul asupra mediului inconjurător, când fac schimbări.
Această măsură ajută planeta, sau o intoxică şi mai mult?
Just.Dar detergentul cu care speli nu polueaza?
acestea vor fi arse in crematoriul ptr deseuri mai mult ca sigur.Nu se vor arunca la gunoi!!!