Anul acesta, ceremonia de decernare a însemnelor de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița nu mai are loc, conform tradiției, la festivitatea de deschidere a Zilelor orașului, din cauza programului încărcat al celor trei personalități, a anunțat primarul Ovidiu Crețu.
”Îmi pare rău că nu putem încorona deschiderea ”Târgului Mare al Bistriței” cu aceste momente festive, ca în anii trecuți, însă trebuie să respctăm și programul cetățenilor de onoare”, a spus Crețu.
Rareș Buhai pleacă din țară chiar în aceste zile, el urmând să meargă în SUA pentru a urma cursurile prestigioasei instituții de învățământ Massachusetts Institute of Technology (MIT). Din această cauză, diploma de cetățean de onoare îi va fi înmânată cel mai probabil în decembrie, la Premiile municipiului Bistrița, când Rareș Buhai va fi la Bistrița în vacanța de iarnă.
În cazul sopranei Anita Hartig și a tenorului Ștefan Pop, data la care vor primi titlurile și felicitările de rigoare este stabilită: 18 noiembrie, când municipalitatea va organiza un concert special pentru ei.
Anita Hartig, Ștefan Pop și Rareș Buhai sunt cetățenii de onoare 63, 64 și 65 din istoria Bistriței.
Multiplu medaliat la olimpiadele naționale și internaționale de informatică, Rareș Buhai (19 ani), absolvent al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, a cucerit anul acesta medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) desfășurată în Kazahstan, la Almaty. El a obținut al patrulea aur consecutiv la IOI și a urcat pe locul 2 în Hall of Fame-ul competiției. Performanța lui Rareș Buhai egalează rezultatul realizat în 2006 de polonezul Filip Wolski și este depășită doar de performanța practic inegalabilă a competitorului din Belarus Gennady Korotkevich (6 medalii de aur + 1 argint între 2006 și 2012), care a participat mai mulți ani la competiție, regulamentul din țara sa permiţându-i să concureze începând din clasa a VI-a.
Rareş Buhai a susţinut Bacalaureatul în sesiune specială și l-a promovat cu succes, obţinând media 9,63. Anul acesta a cucerit din nou și medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică. El va studia la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.
Palmaresul lui Rareș Buhai:
– Olimpiada Națională de Informatică: 2010, 2011, 2012, 2013, 2014: locul 1; 2015: locul 2;
– Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori: 2010, Shumen (Bulgaria): medalie de bronz; 2011, Bistrița: medalie de aur;
– Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada: 2012, Yakutsk (Rusia): medalie de aur; 2013, Yakutsk (Rusia): medalie de aur;
– Olimpiada Balcanică de Informatică: 2012, Belgrad (Serbia): medalie de aur; 2013, Sarajevo (Bosnia-Herțegovina): medalie de aur;
– Olimpiada de Informatică a Europei Centrale: 2014, Jena (Germania): medalie de aur; 2015, Brno (Cehia): medalie de argint;
– Olimpiada Internațională de Informatică: 2012, Sirmione-Montichiari (Italia): medalie de aur; 2013, Brisbane (Australia): medalie de aur; 2014, Taipei (Taiwan): medalie de aur; 2015, Almaty (Kazahstan): medalie de aur.
Soprana Anita Hartig s-a născut în 1983 la Bistrița. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. A intrat în circuitul marilor teatre de operă din lume, fiind frecvent invitată la Opera Scala din Milano, Metropolitan din New York, Covent Garden din Londra, Bolşoi Theatre din Moscova, la Tokio, Bruxelles sau Zurich. Legendarul director al Operei din Viena, Ioan Holender, a afirmat public despre ea că ”este cea mai bună soprană din România care cântă în afara ţării”.
Tenorul Ștefan Pop s-a născut în 1987 la Bistrița. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. A debutat în România în stagiunea 2008-2009 pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca și pe scena Operei din Timișoara, iar în decembrie 2009 a apărut pentru prima dată pe o scenă internațională la Opera din Roma, în spectacolul cu opera Traviata, regizat de Franco Zefirelli. Palmaresul său mai cuprinde roluri de operă în spectacole montate pe scene internaționale ca: Opera de Stat din Viena, Opera Națională Greacă din Atena, Opera de Stat din Hamburg, Teatrul ”Carlo Felice din Genova, Opera din Frankfurt, Opera Națională din București și altele.
Adaugă comentariu