Recomandări Timp de gândire

Când îşi merită medicul salariul

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a publicat lista integrală a salariilor din unitate cu brut, net, normă de hrană, să înţeleagă tot prostul.  S-au dus multe mituri pe Apa Sâmbetei cu această ocazie, inclusiv acela că are fi un medic plătit cu peste 8000 de euro. A rămas un singur adevăr: şi anume acela că nu un medic legist are cel mai mare salariu. Slavă Domnului că s-a putut strecura ceva real în mormanul de minciuni.

Cel mai mare salariu îl are, aşa cum aţi putut vedea AICI, un medic primar de la urgenţe, UPU-SMURD. Ca una care mă rog ca nu cumva să depindă viaţa cuiva de a mea – deşi am mama asistentă medicală şi am frecventat cu onor toate concursurile marca Sanitarii pricepuţi – vă pot spune că mă blochez în caz de urgenţă. Nu ştiu ce să fac, mi-e groază de oameni agonizând, am oroare de contact fizic, drept urmare nu cred că aş fi capabilă să fac respiraţie gură la gură, spre exemplu. Singurul lucru pe care îmi vine să-l  fac este să fug.

Şi atunci mă întorc la subiectul nostru şi vă întreb: îşi merită sau nu medicul de la urgenţe salariul de 30.000 de lei?

El reuşeşte în câteva secunde, în care noi nici nu apucăm să ne dăm seama ce se întâmplă, să intubeze, să desfunde, să taie unde trebuie ca pacientul să trăiască. Dacă aţi fi în situaţia de a plăti pe cineva să salveze viaţa celei mai dragi fiinţe din lume câţi bani aţi da?

Pentru cele câteva secunde în care face diferenţa între viaţă şi moarte, medicul urmează şase ani de facultate la zi (nu există la distanţă, la seral sau la fără frecvenţă).

La absolvire, după 12 sesiuni grele şi licenţă, dă examen naţional de intrare în rezidenţiat. După ce intră, mai face între 3 şi 6 ani în funcţie de specializarea aleasă. Şi nu se termină totul aici. Îl mai aşteaptă încă un examen naţional de confirmarea statutului de medic specialist. Apoi, urmează alţi 5 ani în care lucrează ca medic specialist după care dă examen naţional pentru a deveni medic primar. Ca şi examenele de licenţă, de intrare în rezidenţiat, toate sunt examene naţionale grele. Nu le ia oricine. Dacă vă imaginaţi că totul se sfârşeşte când i s-a umplut dosarul cu diplome, vă înşelaţi. Medicina e un domeniu în care se descoperă câte ceva în fiecare zi. Ca să fii la curent cu toate, trebuie să-ţi faci update, că altfel de trezeşti cu aparatura lângă tine şi nu ştii ce să faci cu ea. În câte meserii se întâmplă asta cu presiunea bătăliei între viaţă şi moarte?

Ultimul lucru pe care îl mai spun despre medicii cu cele mai mari salarii, cei de la UPU-SMURD, este că sunt puţini. Ţin trei linii de gardă, două în UPU şi una pe Terapie Intensivă Mobilă. Prin mâinile lor trec pacienţi a căror viaţă depinde de o mişcare corectă sau greşită. Pe ei îi priveşte tot timpul cineva printr-o cameră de luat vederi. Nu au privilegiul de a spune: „lăsaţi-l pe moşul din salonul 2 să mai aştepte până beau o cafea că oricum îl ţin în spital de o lună”.

Pentru ei o secundă e mai preţioasă decât o zi, iar dacă viaţa mea sau a oricăui alt om drag mie ar depinde de un medic motivat financiar, i-aş da cu bucurie nu 30.000, ci toţi banii din lume.

Înainte să ne uităm acuzator înspre oricine, în cazul de faţă spre medici, ar trebui să ne adresăm două seturi de întrebări:

1) Am fi dispuşi să sacrificăm atât de mulţi ani din viaţă ca să ne pregătim pentru o profesie atât de grea? Am putea să o practicăm la modul cel mai profesionist posibil?

2) Cât valorăm noi înşine? Cât am fi dispuşi să-i dăm unui medic bun să ne salveze într-un moment de cumpănă, să ne scoată din ghearele morţii?

Eu cred aşa că viaţa unui om este nepreţuită, iar medicul care salvează vieţi e un erou pe care nu-l vom putea plăti nici dacă am avea toţi banii din lume.

30 comentarii

  • Clar nu. Nu merită nimeni să câștige un salariu așa de mare la stat, adică din bani publici. Du-te domnule în privat și câștigă cât dorești.
    Nu eu l-am pus să se facă medic, a fost dorința lui. Fiecare meserie trebuie respectată și apreciată, trebuie retribuităsta corespunzător,dar nici chiar așa. Trebuie să existe un echilibru,exact cum este și în Europa și cum a fost și pe vremea cealaltă. Un medic bun trebuie să câștige maxim de trei ori salariu unui bun asistent. Așa este peste tot în lumea asta cu salarii plătite la stat.
    Facultatea a făcut-o pe banii tuturor celor care au contribuit la bugetul statului și ar fi normal sa trebuiască să muncească cativa ani sub contract în România. După ce s-a specializat din bani publici acum trebuie să plătim și un munte de bani.
    Oare când vine și rândul omului de rand să câștige în tara asta?

    • Valer iti dorim din suflet sa apelezi in caz de urgenta la o salvare privata, pe banii tai de acasa!!!!! si atunci vei vedea diferenta! nu doresc raul nimanui dar sa spui ca de ce a ales omul ala sa faca medicina mi se pare de-o imbecilitate fara margini. La privat costa, si costa foarte mult, poate un copil sau un om care nu are nu stiu ce averi are nevoie de urgenta! si atunci ar trebui ca acesta sa fie tratat de un medic prost platit? adica nu face aceasi munca ca si la privat? nu este vorba tot de un act medical? pe bune? in ce tara traim? sa ne uram doctorii care ne salveaza copii!!!!Apropo Valer ce meserie ai tu stimate om?

    • Vor fi multe divorțuri la doctorițe și asistente!

      Majoritatea medicilor și asistenților medicali sunt de fapt femei. Daca în 2016-2017 o doctoriță lua 600 Euro și bărbatul ei, de alta profesie, cam tot atât, începând cu Martie 2018 aceasta încasează 2 mii – 2500 Euro net iar soțul a rămas tot cu 600 Euro. Banii pe care el ii aduce acum în casa reprezinta o suma mica în comparație cu cei câștigați de nevasta. Cum se simte omul asta?! Brusc, pe 1 Marie 2018 a devenit un nimeni în familie. O sa dea divorț.

      Legea Salarizării Unitare este o grava eroare. Produce dezbinare nu doar intre angajații spitalelor dar și intre aceștia și membrii familiilor lor până la rude îndepărtate.

  • Doamnă Cristiana, faceți confuzie între teorie și practică. Vă puneți prea multe speranțe în salvarea venită de la medici. V-ați pus vreodată întrebare cât la sută din intervențiile medicale sunt benefice pentru organism și cât la sută este placebo? Organismul are o mare putere de vindecare de la sine și de multe ori tratamentele medicale fac mai mult rău decât bine. În fine, fiecare să-și gestioneze starea de sănătate cum crede. Dar nu mi se pare normal ca din bani publici să se dea astfel de salarii. Dacă ar fi medici la spital privat și ar avea mulți pacienți și încasări mari, atunci n-aș avea nimic împotrivă.
    Dacă spuneți că i-ați da toți banii din lume unui medic, înseamnă că nu aveți calități necesare nici de om politic, nici de manager. Să zicem că ați avea puterea să dați unui medic toți banii din lume, ce s-ar întâmpla cu restul de 6 miliarde si jumătate de persoane? Ar muri de foame?

    • Şi ce preferaţi, ca medicul, în loc să se gândească la viaţa dumneavoastră şi la cum să o salveze, să-şi ocupe mintea cu facturile pe care nu le poate plăti? Dacă face asta vânzătoarea de casă, cel mult te enervezi, dar nu mori. E drept că salariile medicilor par mari într-o societate în care cele mai multe lefuri sunt mici, dar sunt, har Domnului, nişte oameni în ţara asta plătiţi mult mai bine decât ei chiar şi după ce au ieşit din activitate, iar când au lucrat, nu i-a văzut nimeni, erau camuflaţi sub epoleţi.

  • nici frizerul care mă tunde nu ar trebui să se gandeasca la facturi, că, de , dacă scapă briciul puțin mai adânc.
    Asta nu-i un criteriu actual, valid pentru Romania actuala.

  • Nimeni din această țară care lucrează la stat nu are voie să depășească salariul președintelui României. Asta ar trebui să fie regula de bază. În sectorul privat regulile le stabilește patronatul și acționarii. Totuși trăim intr-o țară unde salariu minim este de cca. 250 de euro, bani cu care o persoana trebuie să se descurce intr-o lună. Salariul maxim ar trebui să fie de 10 ori salariul minim.
    Dar cum noi nu suntem o țară de oameni sănătoși la cap pot apărea și astfel de discrepante.
    În țara condusă de Dancila și Olguța nu are cum să funcționeze totul normal, aici trebuie să îți dai toți bani la un medic sau la un popă.

  • Aparținem unei culturi a blamului și vinovăției, parte din mentalitatea românească, pe care ne chinuim, cel puțin de fațadă, s-o schimbăm de aproape un sfert de secol. Pentru orice eveniment sau fenomen aleator, chiar în cea mai mică măsură negativ sau relevant, cineva e de vină, pentru că o cultură a arătatului cu degetul merge mână în mână cu suspiciunea, cu neîncrederea în buna credință și în abilitățile celorlalți membri ai societății. Această mentalitate generează o mare problemă: aruncarea blamului și sentimentul prezumat al vinovăției sunt stația finală a oricărei luări de atitudine. O dată ce vinovăția a fost judicios distribuită, ne-am făcut datoria. Vinovații să sufere în forul lor interior, cei care împart blamul să se scalde în gloria de a ști că s-a făcut ceva.
    Suntem o nație de speriați până la paralizie și de experți în teoria și tehnica blamului, care are ca numitor comun o incompetență legendară și o impotență pe măsură, sub umbra sinistră a unui fatalism cutremurător cultivat tradițional, și care nu este în stare să rezolve probleme, în schimb se pricepe de minune să facă pe toată lumea să se simtă prost – de-aia nici nu se mai simte românul prost, mai nou, și ne mirăm că s-a nesimțit, pentru că nu mai are cu ce să se simtă mai prost decât a fost făcut să se simtă de când se știe, cu sau fără motiv: sentimentul vinovăției s-a trivializat prin supra-utilizare.

  • Trebuie să existe un echilibru, aşa cum este şi in Europa.
    Acolo medicii nu câstigă 6 salarii medii pe economie pe lună !!!
    Vânzătoare la supermarket: 18.000 dkk
    Poştaş: 27.000 dkk
    Asistentă medicală: 30.000 dkk
    Profesor: 35.000 dkk
    SALARIUL MEDIU: 38.000 dkk
    Medic de familie: 50.000 dkk
    Medic specialist la Spitalul Regal: 100.000 dkk brut.
    Deci: medicul specialist câstigă 5 salarii minime pe economie, sau 3 salarii brute pe economie.
    In cazul României 3 x 4500 lei = 13.500 BRUT. Acesta este salariul CORECT !!!

    • Exact ce am vrut sa spun, nu suma este important si echilibru si sa fie in relatie cu restul omeniilor.
      Dar adevarat este si vorba „un om care salveaza o singura viata, salveaza si omenirea”. Asa ca merita orice suma medicul, doar sa nu uitam si de restul omeniilor.
      Tinta trebuie sa ramane sa ridicam nivelul de trai in general.

  • Trebuiau urmarite rapoartele dintre salariul mediu pe economie si salariul unui medic , dupa exemplul Frantei si al Germaniei , pentru ca suntem in UE iar aceste doua tari sunt locomotiva Europei . Daca in Germania si Franta salariul mediu pe economie este de 1800 de euro iar un medic are 6000 ( deci de 3,3 ori ) , in Romania la salariul mediu de 2000 de lei , un medic nu-i normal sa ia 30.000 ( de 15 ori ) . Apar astfel categorii de bugetari si pensionati din sistemul bugetar cu salariu sau pensia mai mare de 2-3 ori decat salariu presedintelui Romaniei , ceea ce este aberant . Discrepantele astea produc inechitati sociale , inflatie , si sunt revoltatoare pentru marea majoritate a categoriilor de salariati si pensionari .

    • Acuma depinde la ce te raportezi ca toate sunt cu dus intors.
      Daca luam ca reper salariul doftorului si daca admitem ca un doftor din Romania poate fi la fel de competent si de eficient ca un doftor din Franta, inseamna ca pentru a se justifica salariul doftorului, salariul mediu in Romania ar trebui sa creasca la 1800 de euro.
      Deci, daca o luam invers, nu-i normal ca salariul mediu pe economie sa fie de 15 ori mai mic decat salariul unui doftor.
      Ca aia-i intrebarea.Salariile doftorilor sunt prea mari (fata de tarile civilizate) sau salariul mediu este prea mic (fata de aceleasi tari civilizate) ?
      Cum ar veni, daca viata unora e scumpa nu inseamna ca viata altora trebuie sa fie ieftina.

  • Articolul este realist si correct dar comentariile sunt aiurea, asta-i romanul de rand. Preferati sa mearga medicii buni in strainatate pentru in salariu bun – sau sa ramana in tara si sa trateze pe romani? Intrebare pentru cei ce gabdesc si nu pentru cei invidiosi. Mai cititi odata articolul si vedeti cati ani invata in medic si cat invata in ibginer sau in frizer – in cazul lui oleg ( ce comparatier de minte slaba).

  • Medicul nu este un erou, el nu-si risca viata pentru a o salva pe a altora. El are o meserie, ca si cea de inginer, de avocat, de profesor etc pe care el a ales-o, in putine cazuri, pentru a veni in sprijinul semenilor sai, si, in cele mai multe cazuri, pentru a avea un job, o sursa de venit. Sunt medici cu vocatie, talentati, dupa cum sunt multi medici nepriceputi . Cred ca este important ca ei sa fie bine platiti, pentru ca altfel riscam sa plece cei mai buni din tara; avem parlamentari, militari, judecatori, primari etc care au pensii/indemnizatii speciale, nu vad de ce n-am avea si medici si asistente cu venituri mult mai mari decat media. Ceea ce le cerem, tuturor celor cu venituri platite de noi, de la buget, este sa-si faca treaba cu profesionalism! In cazul medicilor: sa-i gasesti la cabinet sau la policlinica in timpul orelor de program, sa nu fii nevoit sa-i cauti in privat ca sa iti dea toata atentia lor. Pe scurt: sa-si merite banii!

  • ….si aparatura cu care lucreaza medicii, cine o fi gandit-o si proiectat-o? Inginerii sau jurnalistii?!?!?!?

  • Scuza cu plecatul medicilor in strainatate e aberanta . Salariile trebuie sa aiba logica economica in functie de economia fiecarei tari . In ritmul asta aberant de crestere de salarii vor emigra in curand medicii din Germania in Romania pentru ca aici castiga mai bine , viata e mai ieftina si cu salariul pe o luna isi pot cumpara doua Dacii Logan nou noute de la reprezentanta Dacia .

  • o tara poate sa plateasca salarii la bugetari atat cat ii permite PIB-ul, daca n-ai PIB la nivelul Germaniei sau Frantei, cum naiba sa platesti medicii la acelasi nivel !? salariul bugetarilor (inclusiv al medicilor) trebuie corelat cu salariul mediu brut realizat de producatorii de bunuri si prestatorii de servicii din Romania adica cei care realizeaza PIB-ul. Este o anomalie sa dai salarii mai mari la bugetari decat salariul mediu brut din zona privata pt ca cei care dau PIB-ul, tin in spate salariile bugetarilor si nu invers……ALOOO SE-AUDE LA PSD-ALDE ?! Ajutati economia privata reala, doar asta poate aduce bunastarea unei tari, concentrati-va pe relaxare fiscala, pe simplificarea fiscalitatii, reducerea evaziunii si a muncii la negru si vor venii singuri banii la bugetul de stat din care veti plati la bugetari salarii conforme cu realitatea economica a tarii !

  • sunteți unii foarte sfătoși!
    Merita toti banii! Uitati-va la țările dezvoltate, unde se aloca cei mai mulți bani, in medicina și învățământ, însă noi nu, noi vrei sa fim și proști și bolnavi!
    Sunt și medici care nu fac cinste sistemul medical, însă majoritatea sunt acolo că au un har, au o pregătire și o pasiune,sa salveze vieți!
    Că în orice meserie, trebuie sa existe pasiune,ei bine pt ei exista, nu îmi pot imagina satisfacție mai mare decât să sa salvezi un om de la moarte! Nu sunt medic, însă sunt mândru că, har Domnului, avem medici foarte buni, medici care nu de puține ori, își neglijează viața personală, pt a face gărzi, ore suplimentare, cursuri, conferințe etc.
    Hai sa lăsăm medicii să se bucure măcar de remunerația primită, că , condiții nu au si se pare că nici respectul nostru!
    Sa incercam să fim mai.buni mai oameni sa fim prima dată noi, pt noi, sa incepem să facem lucruri bune și să gândim înainte de a apostrofa pe cineva!
    Weekend plăcut

  • Vorbim de medici de parca ar fi niste semizei, sunt oameni ca mine si ca oricine.

    „Medicina salveaza vieti” un cliseu, medicina doar prelungeste viata.
    De ce ar conta doar plecarea medicilor din tara, sa le dai salarii de n+1 ori mai mari decat minimul pe economie pentru ca de ce?
    In romania din cauza bisericii, televiziunilor si a sistemelor de informare in masa pana s-a instalat o frica a populatiei de moarte se pare ca aceasta s-a intins pana la politruci care au si pus botu la toate titlurile de presa ex. „TOTI MEDICII NE PLEACA DIN TARA MURIM PE CAPETE” samd.

    Prin maririile fara de cap a salarilor se creeaza un deezechilibru in societate, ma rog de chestia asta nu se vorbeste aici.

    Medicina este inca la inceput, vor mai trece probabil inca cateva mii de ani pana sa putem spune ca „Medicina salveaza vieti”.

  • Nu merita aceste salarii!Cu ce este mai important un medic decat d-ta care te opui cu posibilitatile tale ciumei rosii?Sunt putini ca tine si probabil castigi de 15 ori mai putin!

  • Orice botă are două capete si orice raspuns depinde de cum pui intrebarea.
    Intrebarea-i daca doctorii (ori politistii, pompierii, profesorii, bugetarii ) au salarii prea mari sau intrebarea-i daca restul lumii are salarii prea mici ?
    Depinde la ce te raportezi.Depinde cum faci comparatia: de jos in sus sau de sus in jos.
    C’asa-i rumanul.
    Daca un ruman se ridica mai sus, ceilalti il trag repede in jos.
    Si-atunci ce faci? Ca daca il tragi pe altul in jos asta nu te inalta pe tine mai sus.
    Daca unul castiga mai mult decat el, rumanul mai bine se gandeste sa-i scada aluia salariul in loc sa-l intereseze cum sa-i creasca lui insusi venitul.
    Rumanul s-a obisnuit sa creada ca mai bine sa fie vecinul mai sarac cu o capra decat sa fie el insusi mai bogat cu un miel.
    Si-atunci ce faci? Ca daca altul devine mai sarac asta nu te face pe tine mai bogat.
    Si daca altuia ii este mai rau asta nu inseamna ca tie-ti va merge mai bine.
    Si daca discutia asta ca unii au salarii prea mari e invers decat trebuie purtata?
    Daca salariile alea care par prea mari sunt de fapt salarii normale si celelalte venituri sunt de fapt prea mici?
    Daca in loc sa se certe despre cum ar trebui sa le scada unora veniturile rumanii s-ar gandi cum sa faca sa creasca veniturile tuturor?
    Ca daca-i despre economie, atunci activitatea doctorilor se masoara in cate vieti salveaza sau in cat valoreaza vietile alea pe care le salveaza?
    Daca ar fi asa, atunci de aia au doctorii salarii mai mari in strainatate.Pentru ca viata celor pe care ii salveaza acolo e mai valoroasa decat viata unui traitor in Romania.
    Si atunci ce faci? Calculezi cat sa castige un medic in raport de cat valoreaza viata unui ruman?
    Ca daca socotesti cat castiga un ruman intr-o viata de munca fata de un strain, atunci viata rumanului e tare ieftina.Aproape ca nu face doi bani.
    Si atunci, dupa toate regulile economiei, si doctorul trebuie sa castige putin, pe masura ieftinatatii vietii pacientului pe care-l salveaza.
    Cum ar veni, doctorii care salveaza saraci ar trebui sa castige putin sau deloc, pe masura saraciei pacientului.
    Intrebari, intrebari.
    Zici ca-i despre economie dar nu-i.Este despre cat valoreaza o viata si despre cat crede rumanul ca merita viata lui.
    Ca daca viata altuia ti-e ieftina nu inseamna ca viata ta-i mai scumpa.

  • Respectivele salarii sunt nejustificat de mari in conditiile economice actuale. Este gresit sa spui ca o categorie sociala/profesionala este mai importanta decat alta. Intr-un anume fel, acesta teorie ne aminteste de anii ’50-’60 când comunistii au persecutat intelectualii pt ca, in opinia lor, singurii care conteaza intr-o societate sunt muncitorii. Dincolo de tevatura aceasta, ar trebui gasita o solutie in ceea ce priveste prestatiile la alt angajator(cabinete private, etc.) sau, ma rog, dupa orele de program la stat. La Spit. Judetean se odihnesc cu ochii pe ceas, superficiali si grabiti sa ajunga la cabinetele private. Mie mi s-ar parea normal, la astfel de venituri, sa nu poata presta mai mult de 8 ore/zi. Asa cum un aviator/ sofer de tir/etc, trebuie sa fie odihnit când intra in serviciu, nu vad de ce un medic nu ar trebui sa fie la fel? Este vorba de vietile noastre, nu? Iar ca angajator, imi doresc personal odihnit si prezent 100% la locul de munca atat fizic cat si intelectual.

  • Deși pare mai degrabă un clișeu, toti banii din lume nu valorează nimic, atunci cand nu ai sănătate… Din păcate, vorbesc din experiența, pentru ca ghinionul m-a adus de foarte multe ori in camera de garda a mai multor spitale din Bistrița, Cluj, Mureș..chiar si din străinătate. Spun ghinionul, pentru ca ceea ce mi s-a prezentat si ar fi trebuit sa fie o interventie banala, efectuată in clinica profesorului Lucan, s-a transformat in coșmarul vieții mele, in luni de spitalizare, ani de suferința si totul la 30 de ani, fara antecedente medicale, fara vreo alta boala cronica.. Ghinionul n-a venit însă pt ca d-nu-l profesor nu-si putea permite plata facturilor si nici pt ca medicii buni erau plecați in străinătate, se presupune ca eram pe mâinile unuia dintre cei mai buni, a venit pt ca acest medic trata pacienții pe banda, fara sa-l intereseze starea de sănătate sau in cazul meu, o banala infecție pe care o aveam tot din cauza problemelor urologice si care suprapusă cu o intervenție chirurgicală a fost grava..ci doar chitanța plătită la casieria clinicii. Desigur, nu putem generaliza, nu toti medicii sunt la fel, însă tot experiența m-a învățat sa ma feresc de UPU Bistrița, de unde chiar un medic al spitalului, mi-a sugerat sa nu mai revin pentru ca aici „sunteti la noroc”.. Si atunci va întreb este mult sau putin 30000??

  • Simplex are dreptate. Cu 500 euro/luna castigati de mine, sotia mea, medic, m-a dat afara din casa. Mai votez eu cu PSD?

  • Merita sa platesti salarii mari la bugetari imprumutand la greu ,facand credite care vor saraci toata tara?
    Aceasta e intrebarea.
    Pentru a scoate pe unu din apa merita sa ne inecam toti?
    Aceasta e alta intrebare.

  • Doar o remarcă.
    Și psihologii pot salva vieți umane fără intervenție chirurgicală, doar prin depistarea simptomelor pre-suicid a pacienților . Sunt mai puțin spectaculoase acele salvări, dar sunt la fel de eficiente în termen de costuri.
    Și cei care intervin în primă linie salvează vieți, poate chiar mai multe statistic. Mă refer la cei de la ambulanțe, pompieri, polițiști. E important să aibă cunoștințe medicale de bază- reanimare respiratorie și cardiacă etc.
    Evident, un doctor de la urgențe merită să fie renumerat corespunzător, datorită stressului situațional , responsabilității și cunoștințelor pe care trebuie să le acumuleze ca să aplice deciziile medicale adecvate stării pacienților ingrijiți,timpul de intervenție limitat la dispoziție, tipul de intervenție de adoptat- necesită specializări și experiență, plus discernământ.
    Cu totul anormal ar fi fost ca de exemplu acordarea unor salarii mari e condiționată nu de complexitatea actului medical ci de parcursul politic al acelui medic. Asta nu înseamnă că acei medici nu ar trebui evaluați periodic pe performanțe, dar e de comparat ceea ce se poate compara. Rata de succes a unor intervenții etc.

  • Poate ar merita și pensii speciale. Acum ar trebui acționat, ar avea la cine. Ați văzut ce impresionată era Olguța la întâlnirea cu medicii, pe loc s-a crăcit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.