ACTUALIZARE Oraşul israelian Rehovot a devenit a opta localitate înfrățită cu Bistrița, după Besancon (Franţa), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria) și Wiehl (Germania).
Primarul Ovidiu Crețu a semnat în Israel înțelegerea de cooperare cu Rehovot. Din delegația care s-a deplasat la Rehovot au făcut parte și trei consilieri locali desemnaţi prin hotărâre de CL: Constantin Rus, Camelia Tabără şi Vasile Moldovan.
Primarul din Rehovot, Rahamim Malul, a promis că nu peste mult timp va vizita Bistrița. De altfel, la anul o delegație din Rehovot va veni la Bistrița pentru a semna și aici acordul de înfrățire.
Moshe Basch, bistrițean la origine, cel care a stat la baza acordului dintre cele două orașe, a primit din partea primarului Ovidiu Crețu medalia de argint a Bistriței.
Comunitatea evreilor de origine română din oraşul Rehovot cuprinde câteva mii de persoane, iar statuarea unui cadru în care să se desfăşoare diverse tipuri de schimburi culturale sau economice între oraşul israelian şi Bistriţa reprezintă dorinţa acestora, a precizat municipalitatea. În acest sens, Primăria Bistriţa a primit o scrisoare de intenţie din partea oraşului Rehovot din Israel, încă din 2014, prin care se exprimă dorinţa iniţierii procedurilor de înfrăţire dintre cele două oraşe.
Iniţiatorul discuţiilor dintre cele două oraşe este Moshe Marcel Basch, care s-a născut şi a petrecut o parte din viaţă în Bistriţa, emigrând în anii 60 în Israel. Basch a fost prezent la Bistrița în perioada 30 mai – 4 iunie 2014, unde a participat la manifestările de comemorare a 70 de ani de la deportarea evrerilor în lagărele de exterminare de la Auschwitz şi Birkenau. Cu această ocazie a avut loc şi o întâlnire oficială în cadrul căreia a fost înmânată scrisoarea de intenţie din partea Primăriei Rehovot, prin care se transmite dorinţa de demarare a demersurilor de înfrăţire între cele două oraşe.
”Un obiectiv important pentru municipiul Bistriţa este realizarea de relaţii de cooperare cu alte oraşe. În acest scop acest nou parteneriat poate contribui la bune relaţii între populaţia municipiului Bistriţa şi populaţia din oraşul Rehovot, respectiv cu evreii de origine română stabiliţi în străinătate, dar şi la realizarea de schimburi de bune practici în diverse domenii de interes comun, cum ar fi: educaţie, cultură, sport, dar şi economie, respectiv între oamenii de afaceri, camere de comerţ etc.”, mai precizează Primăria Bistrița.
De asemenea, în anul 2015, o delegaţie formată din Av. Yaniv Markowitz, viceprimar al oraşului Rehovot, care are origini româneşti, Av. Ilan Leibovitch, fost deputat, promotor al cooperării între Israel şi România şi Moshe Basch, consilier economic, promotor al relaţiilor Bistrita-Rehovot au efectuat o vizită oficială la Bistriţa, participând la manifestările ocazionate de Târgul Mare al Bistriţei, precum şi la două momente solemne de depunere de coroane de flori la monumentele ridicate în memoria evreilor bistriţeni deportaţi în lagărele naziste. S-au purtat discuţii şi în ceea ce priveşte înfrăţirea dintre Bistriţa şi Rehovot, fiind definitivat de comun acord textul Înţelegerii de cooperare.
Ambele oraşe consideră oportună această cooperare datorită multelor puncte comune existente între oraşe. Astfel, au fost propuse schimburi de experienţă în special în domeniile: cultural, economic, educaţional şi ştiinţific. Mai concret s-a discutat despre posibilitatea unui schimb de elevi, dar şi a unui schimb de studenţi din Bistriţa care să participe la cursurile Institutului de ştiinţă Weizmann.
Rehovot este situat în centrul statului Israel, la 20 km de Tel Aviv, şi are o populaţie de 112.700 de locuitori. Datează din 1890 şi este cunoscut ca ”oraşul ştiinţei şi culturii”.
Ne infratim cu tot felul de orase cu care n-avem nici o treaba iar in bistrita europeana a lui cretu sunt strazi pe langa dedeman fara iluminat public … rusine mai cretule…. nu te mai lauda ca ai fost inginer ca te faci de ras…. rusine sa-ti fie cretule…. te doare la patina de ceilalti, campania a trecut iar tu dormi linistit
Toate bune si frumoase, ne infratim cu oricine si de oriunde, se plimba Primaru,consilierii si functionarii Primariei pe banii nostri,dar ce invata de acolo,cu ce idei sau proiecte vin ,cand fac un raport al acestor vizite si infratiri? De dansuri populare suntem satui,sa faca strazi si trotuare ca acolo, investitii care aduc beneficiu comunitatii, sa adopte o alta atitudine fata de cetateni si multe alte lucruri, care acolo functioneaza,dar aici „Merge si asa”. In rest poate sa auzim de bine peste zeci de ani,cand dispare clasa acestor dinozauri politici si politruci,care au distrus viitorul multor generatii!
s-au dus sa vada cum fac aia podurile, ca la noi au vrut sa faca unul si a iesit trambulina.
Plus nevadta lui cretu, ca nah, trebuie sa ne mai distram si noi in ultimul mandat, pana acum am muncit maxim, a fost greu cu veverite, struti si draci beti imaginari…
De ce sa vedem totdeauna eventuala parte negativa a unei situatii? Ce nu este in regula la o noua infratire a Bistritei,de data asta cu un oras al stiintei, cum este Rehovot ? Orice schimb de idei, opinii, orice colaborare in varii domenii , ne poate fi benefic(a). Cele mai bune rezultate, se nasc datorita bunelor relatii interumane! Cu respect, MNPop
au facut deplasarea precum o echipa de sportivi insotiti de un medic generalist