Actualitate

Ora de iarnă. 27 octombrie, cea mai lungă zi a anului 2024

Ora de iarnă este legată de conceptul de oră astronomică, folosită în majoritatea ţărilor, acoperind calendaristic perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi martie a anului următor.

Vom trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă 26 octombrie spre duminică 27 octombrie, ceasurile urmând să fie date cu o oră în urmă. Ora 04.00 va deveni ora 03.00, iar ziua de duminică 27 octombrie va fi cea mai lungă din an, având practic 25 de ore. ”Dormim mai mult”, se spune în popor.

Ne întoarcem practic la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminică, România va avea două ore avans faţă de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Vom reveni la ora de vară în 30 martie 2025, când ceasurile vor fi date cu o oră înainte (ora 03.00 va deveni ora 04.00).

Trecerea la ora Europei de Est nu modifică mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea de 26/27 octombrie 2024, când ora 4 AM devine ora 3 AM, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei de Est oficială se face în aceeaşi zi de 27 octombrie 2024, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Schimbarea orei poate afecta diferit oamenii, în funcţie de vârstă, stil de viaţă şi sănătate. Specialiştii susţin că schimbările de oră pot cauza anumite probleme temporare – oboseală, somnolenţă, scăderea performanţei la locul de muncă şi creşterea riscului de accidente. Copiii şi vârstnicii pot fi cei mai afectaţi, deoarece ritmurile lor biologice sunt mai sensibile la schimbări. De asemenea, adaptarea la ora de iarnă poate influenţa şi dispoziţia emoţională a oamenilor, deoarece zilele mai scurte şi mai puţină lumină naturală pot creşte riscul de depresie sezonieră, un tip de depresie legat de schimbările de sezon, în special în lunile de iarn

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.