Ne apropiem de trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, introdusă în România în 1932, scoasă în 1940 și reintrodusă în 1979, fără întrerupere, până în prezent.
Ultima duminică a lunii martie aduce ora de vară și este cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. ”Vom dormi mai puțin”, cum se spune în popor.
România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă 25 spre duminică 26 martie, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că în 26 martie ora 03.00 va deveni ora 04.00.
În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.
În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.
În prezent, ora de vară se aplică în ultima duminică din martie (ora 03.00 devine 04.00).
În acest an, România va reveni la ora de iarnă în 29 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi (ora 04.00 devine ora 03.00).
Parlamentul European hotărâse renunţarea la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă. Statele care decideau să păstreze ora de vară urmau să facă ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) trebuiau să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Situația specială creată de pandemia de Covid-19 a dat aceste planuri peste cap, iar proiectul nu a mai fost dus la capăt.
O prostie mai bine rămânem la ora de iarnă
Cica daca ramai la ora de iarna e ca si cum ai fi de partea rusilor…si e musai sa alegi ora de vara ca atunci esti occidental!!!
Oricum am alege tot in intuneric ramanem!!!!
La ora de vară. Dacă am rămâne la ora de iarnă (da, știu că e ora naturală a Pământului), vara ar răsări Soarele la ora 03, iar seara perdem o oră de lumină, care s-ar putea petrece pe-afară, cu copiii, familia, prietenii.
pierdem*. În altă ordine de idei, parcă s-a hotărât în UE să nu se mai schimbe ora. Nu am mai auzit nimic despre această inițiativă.