Actualitate

Când vor fi gata de amenajat trotuarele. Ce îl întristează pe Ioan Turc

Montarea pavajului pe trotuarele de pe Linia Verde și de pe Axa Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului se va încheia până la finalul anului, a declarat primarul Ioan Turc. Edilul este însă întristat de atitudinea unora care nu au deloc grijă de ele.

”Până la sfârșitul anului, lucrările vor fi gata atât pe Linia Verde, cât și pe Axa Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului. Singura excepție este legată de pasajul din Decebal, dar nu îi vom incomoda pe concitadinii noștri pentru că lucrările vor fi în pământ, iar disconfortul minim pentru că vor mai fi mașini care vor aproviziona cu materiale șantierul”, a spus primarul.

Edilul a explicat, într-o emisiune la postul local AS TV, că lucrările avansează în ritm alert.

”Schimbăm stâlpii, extragem vechii stâlpi, introducem în subteran toată infrastructura furnizorilor de telefonie, de internet, scăpăm de pădurea de fire care parazitează orașul. Oamenii vor constata că orașul se va lumina, va arăta cu totul deosebit și pentru că trotuarele sunt comode pentru pietoni. Oamenii mă opresc pe stradă și-mi spun: Ăsta, da! Este pavaj pe care putem umbla liniștiți! Nu așa cum s-a întâmplat pe lucrări făcute anterior. Nu vreau să fiu critic la modul răuvoitor. Ce a fost a fost, important este ce facem în continuare. Nu avea ce să caute piatra cubică în fața Palatului Culturii. Eu văd doamne care merg la spectacolele de la Palatul Culturii pe vârfuri fiindcă nu pot călca normal, văd mirese procedând la fel pentru că vara oficiem ceremonii la foișor. Orașul este pentru oameni, iar trotuarele – trebuie să înțeleagă toată lumea – sunt pentru pietoni. Trebuie să fie comode la mers, să aibă un aspect plăcut, să concure la o imagine de ansamblu corectă. Vizavi de Primărie, vechea administrație a pus un fel de piatră nefasonată și am văzut oameni ieșind în șosea ca să ocolească zona aceea, o lucrare nouă. Pe Gheorghe Șincai, doi oameni mergeau în spatele meu, unul era venit din străinătate și celălalt îi spunea că și acea zonă va fi modificată, adică zona nouă urma să fie făcută ca cea veche, nimeni nu înțelegea că era o lucrare de dată recentă pentru că era un concept anti-pietoni. Nu facem așa ceva! Piatra cubică este potrivită pentru structura rutieră, mașinile pot circula bine pe drumuri împănate pe piatră cubică. În toată zona centrală a Bistriței era împănată cu piatră naturală. Ce au făcut predecesorii noștri? Au pus piatră cubică în fața Palatului Culturii unde vin doamnele la evenimente și au pus dale mari în Piața Mică, acolo unde circulă mașinile. E limpede că nu aveau cum să reziste acele bucăți de piatră câtă vreme au efect de pârghie. A trebuit să tot reparăm, să tot reparăm și am zis: până când venim cu un proiect serios de reamenajare a zonei centrale, scoateți piatra aceea pe o anumită porțiune și punem asfalt”, a spus Ioan Turc.

Primarul a mărturisit că l-a întristat că oamenii nu au grijă de ceea ce s-a făcut.

”Am avut un sentiment de tristețe când am văzut cum arată pavajul nou la câteva zile după ce a fost montat pe strada Andrei Mureșanu, unde sunt magazine de legume-fructe care și-au expus marfa pe trotuar. Poliția Locală a mers, a stabilit sancțiuni. Să nu se supere proprietarii acestor afaceri, dar este foarte important să avem și grijă de ce construim și amenajăm pentru că este la fel ca și acasă. Degeaba îmi pun mobilă nouă în bucătărie și apoi îmi pun șnițelul direct pe tăblia mesei și încep și dau cu tocătorul ca să-l aplatizez și să-l pun în tigaie. Trebuie să avem grijă de ceea ce amenajăm”, a menționat Turc.

Întrebat de ce Direcția Tehnică din Primăria Bistrița nu este mai prezentă pe șantiere, Turc a răspuns că informația nu este corectă: ”Direcția Tehnică este mică, dar angajații sunt profesioniști care își fac treaba. Colegii mei au un anumit nivel de exigență. Nu se poate altfel fiindcă vine finanțatorul și ne întreabă. Colegii mei din Direcția Tehnică zi de zi rămân peste program, vin sâmbăta la birou, răspund tuturor solicitărilor care li se fac, au un nivel de toleranță mare. Nu este ușor să gestionezi șantiere atât de complexe, cu atât de multe probleme într-un cadru în care nici diplomația, nici stăpânirea nervilor nu poate fi lăsată la o parte. Ce se întâmplă dacă explodăm toți? Explodăm pe rând. Eu mai des, colegii mei mai rar. Asta este situația. Văd și la constructor o preocupare reală și o mobilizare pentru a finaliza lucrările pentru că și pentru el pot reprezenta o carte de vizită și eu sunt convins că ele vor reprezenta o carte de vizită. Lucrări atât de complexe nu au mai avut”.

În ce privește plățile făcute deja pentru cele două contracte, edilul a precizat că variază între 40 și 60% din valoarea lor.

”Pe Axă, din cei circa 57 de milioane de lei s-a decontat 40% și sunt facturi care urmează la plată. Lucrurile se vor accelera. Acum se fac foarte multe lucrări care costă mult. Un anumit cost are demontarea fostului pasaj, compactările, pregătirea drumului și alt preț are montarea pavajului nou, montarea stâlpilor, așternerea covorului asfaltic. Discutăm despre lucrări mai scumpe care, prin punere în operă, vor trage și diferența de bani pe care o avem la dispoziție.

La Linia Verde, aici valoarea totală a proiectului este de 86 de milioane de lei, iar avansul la plată e de 60% datorită autobuzelor electrice cumpărate și a stațiilor de încărcare a autobuzelor electrice realizate și plătite integral. Linia Verde e mai avansată, dar la cum se lucrează pe Axă lucrurile se vor echilibra.

Undeva prin 15-20 noiembrie, noi trebuie să închidem aceste lucrări. Ca să dăm drumul la iluminat pe noii stâpi trebuie să-i extragem pe vechii, va fi o infrastructură ascunsă, nouă. Să nu creadă cineva că firele vechi de tv, internet vor fi luate de pe stâlpi și introduse în subteran, vor fi fire noi. Ce vedem acum sunt vechi cabluri dezactivate și lăsate acolo fiindcă, din nefericire, nu i-a păsat nimănui de acest lucru”, a explicat Ioan Turc.

Etichete

13 comentarii

  • Primarul vorbește despre una și realitatea e alta. Se vede foarte bine și în imaginea care ilustrează articolul. Trotuarele cu pavajele primarului nu sunt cu nimic mai bune decat pavajele vechi. Nu avea nici un rost înlocuirea pavajelor trotuarelor de pe Decebal, Andrei Mureșanu sau Gen. Grigore Bălan. Placajele din beton cu picațele ale lui Turc nu sunt cu nimic mai bune vechile pavaje. Nu sunt nici mai frumoase.
    Degeaba vorbeste primarul de pavajele din Piata Mică și de pe Șincai. Ce spune e corect doar că pe alea NU LE SCHIMBĂ. El arată înspre ce nu era bine ca să justifice că a stricat ce era bine. Bezna minții!!!
    Mai mult îi ceartă pe comercianți că folosesc trotuarul așa cum l-au folosit înainte. Azi mâine o să ne interzică să mergem pe ele să nu lăsăm urme. Și toate astea spărgând aiurea banii noștri din taxe și impozite și aruncând la gunoi zeci de tone de pavele bune bunuțe. Mda! V-ați făcut suma gălbenuților!

    68
    37
    • Sa se lase tot cum a fost,sa nu se schimbe nimic ca ne incomodează, sa nu se cheltuiască nimic,mai ales ca sunt fonduri europene, să le dăm pe toate înapoi ca să fim noi comozi,sa nu ne mai deranjeze cu atâtea schimbări,nu le mai putem duce,suntem surmenati, suportam greu schimbarea,nu vrem nimic, doar sa scriem aici…Asta-i noaptea minții, Alex dragule,mare conservator.

      24
      43
  • Poi dacă tot racordați burlanele la canalizare de ce sunt unele si chiar mai multe nebăgate apoi de ce nu se taie cu flexu si să se apropie de fiecare bloc acolo unde sunt poziționate tot felul de coturi si la 60cm de bloc urît

    19
    5
    • Mai pune si tu niste semne de punctuatie, ca sa intelegem si noi.

      ……………………………………
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ?????????????????????

      Astea sunt.

      19
      10
    • Primarul se vede că e preocupat de probleme chiar în detaliu. Dacă tot iar fi ca el, Bistrița nu ar mai avea bătăi de cap. Numai ca pe unii nu îi ineteseaza, doar pun frâne.

      14
      47
  • Primarul are partial dreptate,dar nu stiu de ce acuma cand timpul este cat de cat cu noi sí e favorabil ,muncitori stau rezemati cu telefonul! Portiunea acea mica de trotuar de la intersectia Andrei Muresanu cu Nasaudului nu au fost ín stare sa termine, de 2 saptamana íncurca circulatia ín sensul acela sí asa vai de el! Sunt capace de canale pe trotuar ne ridicate la nivel ,asa trotuarul nu este terminat, plus de ásta nici un trotuar nu e terminat la intersectie de drumuri, moloz de alungul strazilor ín loc sa fie ridicat sí dus. Ín multe locuri la intersectie de trotuare vechi cu cele noi nu s-au remontat vechile Dale ,( ex G.G.Balan intersectie Avram Iancu, Nasaudului intersectie 1Decembrie,Cerbului, P.Ispirescu sí mai sunt , Independentei -Gari ,Odobescu,) avem noroc ca e toamna lunga frumoasa dar nu profitam, muncitorii mai mult stau decat lucreaza, va rog sa fie mai supravegheati de cei ce raspund de lucrari!

    41
    1
    • Aveți perfectă dreptate, locuiesc pe A. Mureşanu şi i-am urmărit tot timpul! Acum, in loc să se sprijine de coada lopeții se ” sprijină” de telefon☹Nu au fructificat deloc vremea bună şi acum dau bice dar e prea mult de recuperat!!! Nu credeam că se poate lucra aşa de haotic in mileniul in care trăim. Mă mir ,totuşi, că mai duc câte ceva până la capăt🙄

      38
  • Dacă tot vorbim de trotuare, domnule Primar, luaţi în vizor şi refacerea trotuarului de pe strada Nicolae Titulescu. Înteleg că e o zonă istorică şi trotuarul a fost montat pe vremea când pe strada respectivă au locuit mulţi cetăţeni de etnie…, dar este catastrofal ca o reşedinţă de judeţ să mai aibă un asemenea trutuar.

    12
    12
    • @ Netwatcher Eşti sigur că asta vrei ?!
      Aşa arată trotuarele întro Cetate Medievală ca pe Titulescu nu ca tratouare de hală cu piatră nenaturală cum le face Turc.

      20
      3
  • Dacă tot vb de trotuare, nu se poate face și în partea de jos a orașului, linga OMW trotu
    ar , pina în statia de la Moisan cind ploua ne stropesc mașinile nai ales ca sunt si copiii care merg la școală ,cum ați făcut pe Calea Moldovei , ceva asemănător peste sant puse podețe din tabla sa putem circula fără sa ne fie frica de mașinile care circula cu viteza.

  • Sunt total de acord cu ce ai scris. Din pacate sunt multi „indoctrinati” de pesede si le e ciuda ce face actualul primar. Baronul Cretu a „condus” orasul cum a vrut el….

    3
    1
  • Orasul prinde contur,asteptam cu nerabdare sa inceapa refacerea trotuarelor din zona Garii-Decebal .
    In tot orasul se lucreaza ,parca se tot amana zona Garii cu Decebal.
    Asteptam cu nerabdare si spor in continuare.

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.