Actualitate

Candidaţi cu 10 la titularizare – suplinitori, alţii cu 7 – titulari. Cum este posibil acest lucru

În Bistriţa-Năsăud, 266 de persoane care au luat peste 7 la titularizare se bat pe 140 de catedre pe durată nedeterminată. Din cauza numeroaselor schimbări care s-au făcut în metodologia de ocupare a posturilor, oameni cu media 10 vor fi suplinitori, iar alţii cu medii mult mai mici titulari. Se întâmplă fiindcă regulile au fost schimbate în timpul jocului.

La centrul de examen de la Şcoala Generală nr. 1 Bistriţa, candidaţi mulţi, posturi puţine. De exemplu, pentru educatori a fost un singur post titularizabil la Grădiniţa „Căsuţa cu poveşti”, ocupat, culmea, de o persoană care nici măcar nu şi-l dorea.  Maria Dan, originară de pe Valea Bârgăului, a luat 9,95 şi postul pe perioadă nedeterminată din Bistriţa, deşi îşi dorea unul în zona ei.

„Sunt la al doilea concurs. Mi-aş fi dorit un post la Bârgău, dar acolo nu erau titularizabile şi am venit la Bistriţa”, a spus educatoarea destul de mâhnită.

Cum s-au putut întâmpla toate acestea, am aflat de la inspectorul de personal Elena Borş de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

”Sunt cazuri de candidaţi care au notă de repartizare mai mare de 7, avem chiar candidat cu nota 10, însă în centrul de examen unde el s-a înscris nu există posturi titularizabile, deci acest candidat va ocupa post la suplinire. Nota obţinută la consursul din acest an poate fi folosită anul următor, pentru continuitate. Evident, trebuie să avem răbdare, în octombrie-noiembrie să vedem prevederile noii metodologii pentru mişcarea cadrelor didactice”, a explicat Elena Borş.

Inspectorul de resurse umane a adăugat că examenul de titularizare a fost construit într-un anumit fel şi pe parcurs s-au schimbat regulile jocului.

„Ţinând cont de aceste lucruri a fost un concurs greu şi din punctul de vedere al candidaţilor, dar mai mult organizatoric. S-a pornit cu o programă pentru concurs, iar pe parcurs s-a schimbat structura subiectelor, mai multă metodică şi didactică. Nu cred că a fost un lucrur rău organizarea examenului în mai multe centre, trebuie să permitem unităţilor de învăţământ să-şi facă angajările şi să fie atente la calitatea cadrelor didactice. Cred totuşi că trebuia să li se permită ocuparea pe posturi indiferent de centrul de examen unde au participat şi atunci nu se ajungea la situaţia să avem candidaţi cu note mari, chiar de 10, care să rămână fără post titularizabil, iar în centre unde aveau post titularizabil şi un singur candidat, să fie titularizat cu 7 să zicem. Subiectele au fost egale, titularizarea unitară şi cred că ar fi trebuit să li se permită să ocupe post oriunde în judeţ”,a  spus Elena Borş.

Ea a mai declarat că în aprilie se ştia că la nivelul centrului de concurs se fac subiectele, se efectuează corectarea şi repartizarea.

“Candidaţii au ales anumite centre gândindu-se probabil la domiciliu, iar unii dintre ei negândindu-se că ar putea face o figură atât de frumoasă şi să ia 10. La educaţie plastică avem un caz cu nota 10 care nu se va titulariza, va ocupa un post la suplinire”, a declarat Elena Borş.

Rolanda Daroşi a venit la şedinţa publică însoţită de mama sa, Mariana Barna, educator titular la ”Dumbrava minunată”: ”Am nota 8,35 şi aştept un post, aş opta pentru Grădiniţa nr. 3. Am emoţii mari. Sunt 16 posturi în judeţ, dar să vedem. A fost un examen destul de dificil, nu ne aşteptam să se reducă literatura şi gramatica, am dat mai mult din practică. Dar a fost bine şi aşa. Am aflat destul de târziu că s-a schimbat, dar având experienţă, a fost bine. Am ales această meserie pentru că este una fixă, plus că iubesc foarte mult copiii. Este o tradiţie de familie”

Alina Petri: ”Am luat 8 la examen, sunt posturi pentru învăţători. Este prima dată când am dat examen pentru disciplina asta, eu fiind profesor de limba engleză. M-am reorientat pentru că n-au prea fost posturi pe engleză. Am zis că ar fi o şansă şi se pare că a fost. Salariile sunt peste tot la fel, pentru noi, bugetarii. Învăţământul rămâne un domeniu atractiv, ai stabilitate, poţi petrece mai mult timp cu familia”.

Anca Georgeta Isa: ”După o luptă de zece ani am dat anul acesta un concurs nici foarte greu, nici foarte uşor. Am luat o notă bună şi sper să prind un post titularizabil, ca educatoare. Este o meserie frumoasă, nu este bănoasă, dar să sperăm ca va fi mai bine. De zece ani mă lupt pentru titularizare, am mai luat note mari dar nu au fost posturi titularizabile. Pe oraş e un singur post titularizabil, restul ne luptăm să luăm un contract pe încă un an de zile şi cred că tot aşa va continua şi în anii următori. Sper să nu mai trec prin acelaşi stres şi la anul. Fac acest sacrificiu pentru fetiţa mea. Noi trebuie să ne adaptăm la toate schimbările, indiferent dacă sunt în favoarea sau în defavoarea noastră. Trebuie să ţinem pasul, asta e societatea românească”

Monica Danciu: ”Am dat examen la învăţământul preşcolar, am luat media 7,78, am absolvit facultatea anul acesta. Aş vrea în oraş fiindcă am şi copii mici, dar nu aş refuza nici varianta unui sat în apropiere. Oricum, cei care nu avem definitivatul nu ne putem titulariza. La concurs cred că au fost avantajaţi cei care sunt la catedră de mai mulţi ani, noi absolvenţii am parcurs mai puţină practică. Plus că nu am avut prea mult timp să învăţăm, eu am început cu programa veche, apoi s-a schimbat. Oricum, mă bucur pentru nota luată şi mergem înainte cu optimism”.

Repartiţia pe posturi se va încheia în 16 august.

Cristiana Sabău

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS