ACTUALIZARE După ce contestațiile celor doi candidați la funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ocupată până la sfârșitul lunii în curs de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, au fost respinse, conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud l-a numit ca manager interimar, prin dispoziție a președintelui, pe de acum fostul director administrativ Gabriel Lazany, care se înscrisese la concurs.
Gabriel Lazany va asigura interimatul la conducerea SJU Bistrița, pe o perioadă de maximum șase luni, până la organizarea unui nou concurs, a precizat pentru Timp Online purtătorul de cuvânt al CJ Bistrița-Năsăud, Bogdan Ivan.
Cel care a condus până acum spitalul, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a împlinit vârsta de pensionare și, conform legii, nu mai poate participa la concursurile organizate pentru funcții de conducere și nici nu mai poate fi numit într-un astfel de post.
La concurs, Gabriel Lazany a depus un certificat de atestare a competenţelor profesionale, în timp ce Camelia Ştefănuţ o diplomă de master eliberată de Facultatea de Studii Europene, cu specialitatea Management performant, însă acestea nu ar fi documente agreate de Ministerul Sănătăţii pentru funcţia de manager al unui spital judeţean de urgenţă. Dosarele au fost respinse de comisia de concurs, iar comisia de soluționare a contestațiilor a menținut decizia.
Comisia de soluționare a contestațiilor a fost formată din George Pop – președinte, Mircea Gelu Buta, Maria Timar – membri, Teofil Cioarbă – secretar.
ȘTIREA INIȚIALĂ Doi candidaţi au intrat în cursa pentru funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ocupată până la sfârșitul lunii în curs de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta: actualul director administrativ Gabriel Lazany şi Camelia Maria Ştefănuţ, consilier superior la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, însă comisia de concurs le-a respins amândurora dosarele.
Preşedintele acesteia, dr. Andrei Suciu, consilier judeţean, a explicat pentru Timp Online că prof. univ. dr. Cristina Borzan de la UMF Cluj a fost cea care a insistat să fie în regulă dosarele candidaţilor pentru ca să nu existe probleme ulterioare.
„Toate au fost în regulă, până când doamna profesor de la UMF Cluj a spus că trebuie să reluăm de mai multe ori dosarele fiindcă dânsa are experienţă în chestiuni de genul acesta şi să nu fie ceva în neregulă şi să apară probleme. Dânsa a citit şi recitit Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 113/2010 şi a ajuns la concluzia că ambilor candidaţi le lipseşte dovada absolvirii unui curs de perfecţionare în management sau management sanitar, curs agreat de Ministerul Sănătăţii. Le-am respins dosarele, iar acum trebuie să intre în acţiune comisia de contestaţii şi să vadă dacă noi am greşit ceva. Nu a fost simplu, dar, până la urmă, noi trei am decis (prof. univ. dr. Cristina Borzan de la UMF Cluj, şef lucrări dr. Florina Gabor Harosa,”, a spus dr. Suciu şi cu mine) având în vedere că dânsele au experienţă, au participat şi la concursul de manager de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, să rămână aşa. Specialitatea asta de management este tare simplă. S-a constatat la un moment dat că toată lumea face master, însă doamna profesor a citit din lege şi din ordinul ministrului Sănătăţii că cei care pot participa pentru concursul de manager la un spital judeţean trebuie să aibă nişte cursuri agreate de Ministerul Sănătăţii. La doamna Ştefănuţiu era mai complicată treabă fiindcă dânsa spune că a făcut în cadrul Facultăţii de Studii Europene management performant în care nu era specificat dacă este agreat de MS”, a spus dr. Suciu.
Potrivit acestuia, Gabriel Lazany a depus un certificat de atestare a competenţelor profesionale, în timp ce Camelia Ştefănuţ o diplomă de master eliberată de Facultatea de Studii Europene, cu specialitatea Management performant, însă acestea nu ar fi documente agreate de Ministerul Sănătăţii pentru funcţia de manager al unui spital judeţean de urgenţă.
În cazul în care şi comisia de contestaţii va fi de acord cu decizia comisiei de concurs, se amână procedura de desemnare a unui manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa pentru o perioadă de până la 6 luni până se reia concursul.
Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, trebuie, între timp, să numească un alt director interimar. „Nu vă pot spune dacă mai poate fi numit dr. Mircea Gelu Buta, managerul actual. În 30 iunie a.c., dânsului îi expiră a doua prelungire legală. Aici intervine o altă lege. Noi, membrii CA, am şi cerut numirea unui director interimar începând din 30 iunie până în 12 iulie când e de fapt concursul propriu-zis. Domnul preşedinte al CJ cred că a şi numit un director interimar, dar nu vă pot spune pe cine pentru că nu ştiu”, a adăugat dr. Andrei Suciu.
Comisia de concurs a fost condusă de dr. Andrei Suciu, în calitate de preşedinte, membri fiind prof. univ. dr. Cristina Borzan şi şef lucrări dr. Florina Gabor Harosa, observator – farmacist Livia Moldovan, secretar – avocat Niculae Halas.
adica cum… li s-a cerut asa ceva si nu au pus la dosar? uau ce tare. cica cursul perfectionare în management e mai tare decat masterul in management. in ce lume traim?!
In lumea in care nimeni nu-l poate înlocui pe Dl prof Drd HC … MGB
cursul de perfectionare il fac cei care au terminat medicina, facultate de 6 ani care e echivalent atat a unei facultati de 3 ani cat si a masterului
Oare in ce lume traim ?Un tip fara acte in regula este numit manager de spital. Interesant!!!
Bravo pentru tanti doctor! Nu a cazut in plasa la combinatii. Sa fie numit careva pe merit nu pe afinitati.
Cum adică agreate de Ministerul Sănătății…adică ei reinventează managementul?!WTF…bă nene unde trăim..?!?! tu în loc să iei în calcul diplomele absolvite, cursuri de perfectionare, master si nu în ultimul rând experiența profesională suntem ca pe vremea lui Mumbatu ….te legi de rahaturi care practic sunt non sens….Bravo comisia lui peste, vă reinventați și țara arde.
Pai daca nu e nimeni destul de scolit, zic sa ramana eternul si fascinantul actual. Cine se mai impiedica azi de o nenorocita de regula mica precum numarul de ” prelungiri legale”?
Oare de ce nu se sesizeaza cine trebuie ?
Buta asta ,chiar face ce vrea in judetul nostru?chiar nu intelege ca nu e spitalul lui?
Chiar ii are la mana pe toti ,de nu reusesc sa-l trimita acasa ?
Si TRIOLETUL Buta-radu moldovan -Mitropolitul Andrei…rezistă !
Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică din spitalele publice din rețeaua proprie a Ministerului Sănătății din 22.12.2016 – art.1-c) sunt absolvenți ai unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății și stabilite prin ordin al ministrului sănătății, ori sunt absolvenți ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituție de învățământ superior acreditată, potrivit legii;
Dl.Gelu Buta multumim din inima pt. ca pina la urma am scapat de dv. in sfirsit cred ca multi dintre noi cei muribunzi o sa traim citeva zile mai departe in ideea ca vor venii dr. cu altfel de mentalitati adica in folosul pacientului pe care dv. la-ti neglijat si umilit , va-ti uitat la pacient ca la un lucru care va face probleme , dar acuma la urma ie prea tirziu sa mai repari greselile trecutului , fostii pacienti si actualii bolnavi de pe paturi , iti dorim pensie usoara parinte .
Va veni vremea de mulți veți dori să-l pupați în fund pe domnul Buta , iar dânsul, din decență și recunoștință pentru „binele făcut”, nu vă v-a lăsa.
Omul asta a făcut pentru spital, oraș și județ mai mult decât 100 de oameni politici, deși nu este membru de partid.
Este un intelectual cultivat, un bun organizator, un lider cu charismă, de care nu vom vedea curând unul comparabil.
Dar pentru vulpile care n-au produs în viața lor decât purici, strugurii sunt acri chiar și toamna.
Domnule profesor, RESPECT !
Cu dragoste și recunoștință, un pacient al SJU Bistrita.
În anul 1984 acest pr univ dr nu era în stare să deosebească peritonita de gastroenterită , experiență personală. Mai are rost să spun că în acei ani, în comparație cu medici de renume precum Dafinescu, Berbescu , Lazăr, Ștefănescu și mulți alții , stimabilul în chestiune abia depășea un felcer ca nivel de cunoștințe? O fi evoluat ulterior, nu am habar…în domeniul medical mă refer, cel duhovnicesc fiind o chestiune prea lipsită de noimă pentru unul ca mine.
Stimati cetateni si, cu siguranta, actuali sau viitori pacienti,
citesc, uneori cu stupoare, comentariile aberante ale unor inculti si incapabili profesional-ca sa nu ii fac puturosi -care prin taxele si impozitele platite nu ar merita nici o aspirina, dar au tupeul ( oferit de incultura, nestiinta si nesimtire) sa comenteze opera si munca de o viata a unui om.
Cati dintre cei care scriu comentarii negative la adresa domnului doctor Buta au condus macar o firma privata cu doi angajati? pun pariu ca nici unul.
A fost careva dintre comentatorii precizati macar in vizita la orice spital ” de stat” la Cluj sa il manance gandacii si sa dea spagi pe banda rulanta?
Il felicit public pe acest OM care a lasat in urma lui ceva pentru pacienti si pentru oameni( la fel ca domnul Arafat), acest ceva fiind o OPERA realizata pe bani publici si nu pe bani privati( lucru mult mai simplu de realizat). Viziunea de a crea baza materiala astfel incat doctori de renume sa vina in Bistrita este una 100% corecta.
Faptul ca acest om a reusit sa canalizeze resursele umane politice, profesionale precum si pe cele materiale il fac sa fie un mare leader, manager si ( cred eu) patriot.
Nu stiu ce manevre au loc in acest moment, dar sper ca cel ce va veni dupa dansul, sa nu fie un epigon si sa fie un om solid profesional, cultural si abil politic astfel incat sa continue proiectele existente si sa dezvolte unele noi–-astfel incat noi, pacientii, sa ne bucuram de alinare si de viata.
Pun o singura intrebare catre toti comentatorii :convine cuiva in aceasta tara si in acest judet, chiar si unor doctori angajati in spital–ca sistemul public de stat , adica spitalul judetean sa fie unul de top, bine dotat si cu personal calificat????EU CRED CA NU.
Il felicit pe acest mare om si intelectual si sper ca marii conducatori ai judetului vor avea intelepciunea sa ii ofere un post de supervizare a viitoarelor proiecte–sperand ca vor mai exista.
Nu imi sta in caracter sa dau sfaturi, dar ii rog pe toti cei ce posteaza comentarii sa o faca in mod obiectiv, decent si sa tina cont de fapul ca unul ca Buta este o valoare reala de profesionalism managerial la nivel national si le comunic faptul ca un director sau manager nu poate raspunde nici pentru prostia nici pentru ticalosia angajatilor sai.
In speranta ca macar se vor continua proiectele existente, il felicit la finalul carierei pe acest om pentru realizarile si pentru OPERA pe care a realizat-o.
Cu respect,
Un cetatean