Pe muzicieni i-am găsit în cabana firmei RAAL într-o seară în care se auzea de departe sunetul lin al instrumentelor.
Gavril Țărmure – președintele Fundației Culturale « Societatea de Concerte » Bistrița: Se face muzică la mare înălțime la cota 1200. E un ansamblu din 12 violonceliști care de care mai buni. E coordonat artistic acest ansamblu de domnul Emerich Kostyak, profesor la Academia din Basel (Elveția), împreună cu domnul Szekely Atilla, prim-violoncelistul Orchestrei Simfonice din Viena. Mai sunt violoncești de la Opera din Cluj, de la Filarmonica din Cluj și de la Opera din Târgu Mureș. Este o formație mai specială. Repetițiile se fac în vederea editării unui CD și a susținerii unor concerte în țară. Primul va fi la Bistrița, joi. Aceste întâlniri se înscriu în suita Programului „Școala de la Bistrița”. Acest loc l-am mai folosit. Am avut ocazia să beneficiem de generozitatea firmei RAAL care are această cabană. E un loc foarte confortabil și un peisaj absolut minunat. E un aer cât se poate de sănătos, care te inspiră. Toți sunt absolvenți ai Academiei de Muzică din Cluj, artiști de diverse vârste. Programul durează 12 zile cu perioada de imprimări cu tot. Le vom realiza la Bistrița și sper să putem folosi spațiul de la Sinagogă pentru aceste imprimări.
Emerich Kostyak, profesor la Academia din Basel (Elveția): E primul nostru CD. Avem norocul să fim sponsorizați de Societatea de Concerte. Prietenii noștri, familia Țărmure, ne-au invitat la Bistrița, mai precis aici, la Piatra Fântânele, unde suntem propriu-zis într-un cantonament muzical. Suntem zi și noapte împreună și facem lucruri bune împreună. Avem norocul să avem un salon mare în care încăpem cu toții. Pentru 12 violoncele ne trebuie cam 12 metri lățime și 4-5 metri adâncime, iar acustica e destul de bună, așa că ne face plăcere și ne ajută puțin. Am avut posibilitatea să lucrăm dimineața de la 10 la 14 și după-amiaza încă 3-4 ore. Mai și povestim fiindcă nu ne vedem decât de 2-3 ori pe an și ne bucurăm unii de alții. După cinci ani de muncă asiduă împreună ar trebui să apară acest CD. Am plănuit să facem înregistrarea la Sinagogă fiindcă ne place acustica acelui spațiu. Pe acest CD va fi un program foarte variat. Cântăm piese care plac atât publicului, cât și nouă, facem cu plăcere ceea ce facem. Jumătate din program este muzică clasică inclusiv dansuri românești de Ion Căianu, iar partea a doua e bazată pe lucrări de jazz sau tango, o muzică mai ușoară. Ce ne unește pe toți este că ori suntem clujeni, ori am făcut Conservatorul la Cluj.
Szekely Atilla, prim-violoncelistul Orchestrei Simfonice din Viena: M-am simți fantastic aici. E un cantonament fantasctic. E impresionant. Nu am făcut așa demult. Antrenorul este exigent. Repetăm 8-9 ore pe zi.
Ciprian Câmpean – Filarmonica Cluj: Avem între noi muzicieni de talie internațională care ne fac să ținem ștacheta cât mai sus. Proiectul sperăm că va fi plăcut pentru urechi, pentru văzut. Avem un mare succes cu proiectul cu 12 violoncele. Din păcate nu-l putem face decât o dată în an. Suntem legați și de festivalul „Toamna muzicală clujeană”. E greu să ne adunăm toți fiindcă sunt unii din Elveția, alții Viena. Sunetul violoncelului e cel mai apropiat de vocea umană și merge direct la suflet. Programul nostru e foarte divers. Cântăm și aranjamente clasice, și jazz. Eu cred că CD-ul va fi unul minunat. Emerich Kostyak se ocupă de aranjamentul pieselor. Cunoaște tehnici de compoziție din jazz, din clasic.
Marian Marica – Filarmonica Cluj: Eu sunt născut în Bistrița-Năsăud, sunt din Leșu Ilvei. Pentru mine, să fac un cantonament la Tihuța e de-a dreptul o încântare. Cu unii dintre violonceliști am fost colg de facultate. Am făcut sute de turnee, dar niciodată nu am stat să lucrăm câte 9 ore pe zi. E un lucru deosebit ce facem noi, la Tihuța, datorită domnului Țărmure. Sunt multe amănunte în ce facem noi și, dacă sunt bine puse la punct, ies rezultate superbe.
Adrian Ciucă – prim-violoncelist la Filarmonica din Cluj: Este foarte frumos. Peisajul e minunat, iar noi avem o activitate în comun, am investit mult în ea și ne simțim foarte bine împreună. Avem și mult de lucru, avem și alte satisfacții decât cele muzicale datorate locului în care ne aflăm. Sper să iasă o treabă bună.
Vlad Rațiu – Opera Cluj: Eu sunt cel mai tânăr membru, proaspăt membru în această formație și îmi place foarte mult. Ce am făcut? Repetiții, repetiții, repetiții. Repetăm foarte mult. E frumos să cânți oriunde. Ne inspirăm unii pe alții”.
În „cantonamentul muzical” de la Piatra Fântânele mai sunt prezenți Kosma Peter – Filarmonica Târgu Mureș, Szabo Atilla – Filarmonica Cluj, Ortenski Gyula și Nagy Levente – Filarmonica Cluj, Kostyak Ellod – Opera Cluj și Gabriel Râpă – Filarmonica Cluj.
Mai multe fotografii de la Piatra Fântânele vedeți pe pagina noastră de facebook.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu