Au apărut căpşunele produse în zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud, mai precis în Pasul Tihuţa. Sunt de două ori mai scumpe comparativ cu anul trecut, dar, cu toate acestea, se găsesc numeroşi bistriţeni care le cumpără pentru gustul lor foarte aromat.
Grigore Rânziş din Piatra Fântânele, unul dintre producători, a explicat că vremea extrem de capricioasă din această primăvară a afectat căpşunii aproape în totalitate.
„După cum se ştie, au fost sesiuni de îngheţ şi ne-a afectat vremea. Undeva la 80% din fructe s-au distrus. Sunt plante care nu mai au deloc fructe, dar câte sunt sunt frumoase. Trebuie să înţeleagă oamenii că sunt mai scumpe. Şi aşa, cu preţul pe care îl avem, nu putem recupera pierderile care au fost. Noi încercăm să mergem mai departe şi ne dorim să putem recupera măcar o parte din investiţie. Dacă nu putem, nu ne mai ocupăm cu asta şi cred că ar fi păcat fiindcă fructele sunt foarte gustoase. Sperăm ca anul viitor să fie mai multe fructe şi preţul mai mic să îşi permită fiecare”, a spus Grigore Rânziş.
Anul trecut, căpşunele de la munte s-au vândut cu preţuri între 7 şi 10 lei kilogramul, iar acum costă 15 lei, adică aproape dublu. Fructele merită banii, spune fermierul. „Sunt foarte aromate, aerul e curat, pământul e bun. Avem şi un soi foarte gustos. A gustat foarte multă lume şi s-a convins. Mulţi ne-au tot întrebat când venim cu fructele. Am venit acum cu greu fiindcă acum s-au făcut”, a spus el.
Fermierii de la Piatra Fântânele începeau culesul fructelor de la jumătatea lunii iunie şi veneau cu ultima recoltă la sfârşitul lunii iulie, însă anul acesta recoltatul nu va dura mai mult de 2-3 săptămâni.
Pe Grigore Rânziş îl găsiţi cu căpşune proaspete la târgul de la Serbările Bistriţei Medievale. Dacă doriţi mai puţine, puteţi cumpăra o caserolă cu opt lei. În timpul săptămânii, fermierul vinde fructele în Piaţa Decebal. Alţii din zonă mai vând şi la marginea DN 17.
Adaugă comentariu