Preşedintele-director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu şefa Direcţiei de Sănătate publică, dr. Anca Andriţoiu, că dintre toate cardurile de sănătate distribuite în judeţ până în prezent sunt activate doar 10.500.
„Până la această dată au fost tipărite şi ridicate pentru judeţul Bistriţa-Năsăud 222.277 de carduri naţionale de sănătate. Din acestea, Poşta a distribuit efectiv asiguraţilor 203.289 de carduri şi 14.408 au fost returnate către CJAS pentru că nu au găsit asiguraţii acasă. Dintre acestea, noi am distribuit 2379 de carduri şi urmează să le distribuim pe măsură ce asiguraţii vor avea nevoie de ele şi se vor prezenta la noi. Au fost returnate către CJAS din motive religioase sau din alte motive 40 de carduri. Aceste persoane vor fi obligate să ridice de la noi adeverinţe de asigurat de câte ori vor avea nevoie de servicii. Nu am diastribuit carduri prin intermediul medicilor de familie, nu i-am obligat”, a spus Camelia Ilişuan.
Potrivit sursei citate, nu există un termen limită până la care trebuie activat cardul: „Relevanţa este mică fiindcă nu avem un termen limită până la care să activăm cardul. El poate fi activat la oricare furnizor de servicii medicale acre e în contract cu CJAS, medic de familie, laborator de analize, spital, farmacie, etc. De asemenea, cardul se poate activa şi la noi, la CJAS. Apoi sunt carduri care au defecţiuni şi, dacă omul vine să îl predea, noi trebuie să verificăm dacă într-adevăr cardul e defect sau poate cititorul furnizorului e defect. Nu e niciun termen limită. Fiecare asigurat îl poate activa când are nevoie oriunde în ţară”.
Potrivit sursei citate, medicii de familie au fost încurajaţi să active cardurile şi să verifice cum funcţionează sistemul întrucât utilizarea cardurilor de sănătate esate obligatorie de la 1 mai.
Prezentă în aceeaşi conferinţă de presă, dr. Anca Andriţoiu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, i-a încurajat pe asiguraţi să activeze cât mai repede cardurile.
„De la 1 mai, cardurile vor deveni obligatorii. Îi încurajăm pe asiguraţi să le folosească înainte de 1 mai fiindcă, în felul acesta, pot să se obişnuiască cu ele şi, în acelaşi timp, să depisteze eventualele neconformităţi pe care le pot remedia până la data de 1 mai”, a spus dr. Anca Andriţoiu.
Tinand cont ca este un sistem informatic, o baza de date care poate fi „sparta” este posibil sa fie donatori de organe care nici nu stiu ca sunt donatori?