Actualitate

Cea mai bună perioadă pentru împăduriri. De unde se pot procura puieţi

Peste 500.000 de puieţi din mai multe specii pot fi procuraţi de cei interesaţi să facă împăduriri de la pepinierele Direcţiei Silvice Bistriţa. Pe măsură ce se topeşte zăpada, aceştia pot fi sădiţi cu şanse mari să prindă rădăcini şi să apară o pădure nouă.

„Toate terenurile goale, începând de la 9 mp, cât sunt în instrucţiuni, trebuie împădurite sau reîmpădurite. Tot ce este tăiat în urmă cu doi ani, conform Codului Silvic, trebuie împădurit în primăvara aceaasta. Anul acesta, Direcţia Silvică, care are doar două ocoale silvice în raza sa de activitate, va împăduri 77 de hectare. Din acestea, 50 sunt regenerări, adică tăieri în care regenerarea este peste 77%, iar restul de 19 hectare revin plantaţiilor. Mai avem în jur de trei hectare de completări la plantaţiile dina nii trecuţi. Nu există la ora actuală suprafeţe peste doi ani care să nu fie împădurite, cel puţin în judeţul Bistriţa-Năsăud. Noi controlăm fiecare suprafaţă tăiată, ori o plantăm, ori facem regenerări”, a spus Valentin Trişcă de la Direcţia Silvică Bistriţa.

În Bistriţa-Năsăud, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, deţine şapte pepiniere permanente, dar şi mai multe pepiniere cantonale: „Anul acesta, avem peste 500.000 de puieţi disponibili pe care îi putem vinde la preţuri foarte accesibile. Molidul îl putem vinde cu preţuri între 0,62 lei/bucată până la 0,7 lei/bucată în funcţie de vârsta lui. Avem molid, brad, paltin de munte, salcâm. Sunt câteva specii pe care le mai avem, dar nu sunt de vânzare. Pe acestea le folosim pentru plantaţiile statului. Doar ceilalţi puieţi disponibili îi vindem prin SEAP”, a explicat Valentin Trişcă.

Potrivit acestuia, plantările pot începe de îndată ce permite vremea. „Ne putem aştepta din zi în zi să mergem la plantat. Problema este că nu putem scoate puieţii decât după o zi-două de căldură. Noi urmărim zăpada topindu-se, aşa este silvic, începând din partea de jos a judeţului până în vârful muntelui tot plantăm în mustul zăpezii. Aşa e cel mai bine şi e normal”, a spus Trişcă.

7 comentarii

  • Râpile, numai pecingini,
    Scot pescarii din origini,
    La sădit de plopi și iove –
    Transcarpatice mangrove.

    La munte, prin păduroaie,
    Cinci plantează, șapte taie,
    Nouă stivuiesc opt lemne,
    Le măsoară și pun semne.

    Urmând să prevină riscul,
    Să nu-i căpuiască vâscul,
    Un primar și doi barabori
    Bagă trei drujbe în arbori.

  • Unde-i plantez eu nu baga DRUJBA primarul din poezie. Acolo eu comand si eu execut ce si cat se planteaza.

  • PUIETUL TREBUIE SA-L PLATEASCA CEI CARE TRANSPORTA CHERESTEAUA CU TRENUL SI TIRUL…..SI EI AR TREBUII SA-I PLATEASCA SI PE CEI CARE PLANTEAZA…

  • De ce oferta pentru public e supradimensionata pentru speciile de munte -deal iar pe partea de campie avem doar salcamul , specie exotică aclimatizată la noi, ușor de obținut?
    Unde sunt puieții de gorun,fag, stejar, frasin, cires?
    Nucul?Castanul?

  • Primare, de ce nu scoti la munca patriotica, adica la plantat, pe tati sefii la care le bagi lunar suta de milioane si multe altele?
    Si-asa au ajuns ca abia mai incap pe usa…….macar atat sa faca pentru fraierii de contribuabili. Te laudai ca faci administratie europeana….. asta? Niciunu dintre cei pe care-i preaslavesti nu valoreaza nimic. Cuplati intre ei, fosti amanti si amante, turnatori si vai de ei… poate te mai gandesti un pic, daca mai ai cu ce!

  • plantez 100 de copaci si fac o padurice…creste 50 de ani…si merg sa tai 2 sa am de foc…. il incarc in masina…ma opreste politia si-mi confisca masina si lemnul… SA MERGA POLITIA CU DRAGNEA SA PLANTEZE SA AM EU DE UNDE SA FUR!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.