Actualitate

Care este cota de prevenție la urs stabilită pentru județ. Unde se va interveni

Plenul Camerei Deputaţilor reunit în sesiune extraordinară a aprobat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Proiectul prevede, la nivel național, pentru anii 2024 şi 2025, împușcarea unui număr de 426 exemplare de urs, care reprezintă nivelul de prevenţie, şi a unui număr de 55 exemplare de urs, care reprezintă nivelul de intervenţie.

Repartiţia exemplarelor de urs care reprezintă cota de prevenţie se face în funcţie de numărul atacurilor la adresa populaţiei, respectiv în funcţie de numărul şi valoarea pagubelor materiale generate de atacurile de urs centralizate la nivelul autorităţilor care răspund de vânătoare.

Măsurile vin în contextul tragediei din Munții Bucegi, unde o tânără de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs.

Pentru județul Bistrița-Năsăud, repartiția pe fonduri cinegetice a exemplarelor de urs care reprezintă nivelul de prevenție, 21 în total, este următoarea:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Capture-3.jpg

În urma evaluării de primăvară, în Bistriţa-Năsăud a fost centralizat un număr de 944 de exemplare de urs. În 2022 erau 879, iar în 2023 – 906.

12 comentarii

  • Nu văd în tabel orașul Bistrița . Să înțeleg că trebuie să ne ferim în continuare de ăia de pe V. Jelnei , V. Ghinzii , Shulerwald ,blv. Republicii ….. ?

    27
    4
    • Stai liniștit că sunt trei. Fondurile de la Budac și Simionești plus unul la Cușma. Ursul nu stă ca găina într-un loc. Aștia 4 sunt pentru tovarășul prim și asfaltatorul favorit la punct fix. Foișoarele tov. Ceaușescu sunt în picioare și așteptau demult ceva de animație urmată de o porceală vânătorească cu băutură multă și ritualuri grotești cu nuiele la fund.

      4
      2
  • În localitățile din BN unde vin urșii și problema persistă, nu se rezolvă, există un singur vinovat: primarul!
    Un primar impotent niciodată nu va rezolva nimic, nici urșii, nici ciorile, absolut nimic!

    Un primar potent va rezolva tot ce ține de siguranța cetățeanului!
    Sunt “N” variante prin care legal primarul poate rezolva problema urșilor, ciorilor, etc. Dar nu se vrea! De ce? Asfaltul, pavatul și bordurile este “banile”, urșii și ciorile “nema banile”!

    Mulți din cei care conduc județul BN sunt impotenți!

    25
    2
    • @Laba Ursului
      bă moș-martini .. ce soluție ai tu pentru primarul potent care împușcă ursu sau ciorile?
      (ambele protejate prin LEGE)
      te rog, dacă poți, ”pe scurt” și pe puncte
      sunt foarte curios ce emiți!
      s-ar putea să candidez peste 4 ani și m-ar ajuta sugestiile tale (LOL)

      2
      2
  • Era deja vremea sa bage legea asta cu „recoltarea” !
    Păcat de fata aia, c-o trebuit să fie mâncată și dusă în râpă 🪵🖤 groaznică moarte!!! !

    D_zeu s-o odihnească în pace!

    21
    3
  • Cam putin totusi tinand cont de faptul ca proiectul e din 2023 pentru 2024-2025 iar ursuletii astia mici, dragalasi si inofensivi ca niste mielusei se inmultesc in fiecare an… Daca nu se intampla tragedia asta probabil ca ramanea tot la stadiul de proiect.
    Avem multi, mult prea multi. Suprafata impadurita e mai mare ca in ’90 deci faza cu „le-au taiat padurile”, cade.

    9
    2
  • Legea este data pentru cei ce vor sa vaneze pe gratis si de mult timp o asteapta.
    Si pana acum se puteau vana ursii, dar pretul era de zeci de mii de euro/ urs.
    Asa , in urma decesului tinerei, ,,beneficiind ” de contex,s-a votat pe repede inainte.

    2
    3
  • Le-a dat câte unul pe fiecare fond de vânătoare. S-ajungă la toată lumea. Rezolvare din pix, românească tipică. Cu siguranță au trimis cererile la minister, băiețași de la cabinetul președintelui județenei de partid. La minister doar s-au centralizat și uite așa e mulțumită toată lumea. Sunt gata să pun pariu că majoritatea președinților de CJ sunt vânători și acum își vor putea invita colegii din străinătate la aventuri cinegetice în România. Foarte mișto!

    2
    1
  • Întreb și io,
    Că habar n-am ??!
    Ce se întâmplă cu ursul „recoltat”? Cine-l face friptură? Unde merge carnea, blană,ghearele etc?

    „Am dat peste o lege veche, de in care nu-i prea clar:
    „(3) Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat un exemplar urs în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligaţia să recolteze probe biologice pentru analize genetice de la exemplarele recoltate şi să le transmită autorităţii ştiinţifice CITES -(ORDIN 2187 20/09/2013 – Portal Legislativ Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice.
    „https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/151556

  • Statul este incompetent iar romanii care hrănesc urșii pentru a-și face poze cu ei sunt niște prosti. Una peste alta urșii și-au făcut de cap pentru ca statul nu a știut sa gestioneze problema lor, nu s-au luat măsuri din timp. Dar cine sa ia măsuri când avem niște conducători incompetenți pe care nu-i interesează viața omului simplu. Ei sunt doar pentru ei și pentru afacerile și averile lor. Un stat incompetent,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.