Politică

Cele 10 proiecte care vor schimba fața orașului Beclean în următorii ani

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, a anunțat care sunt cele 10 proiecte importante care vor schimba fața orașului de pe Someș în următorii ani, indiferent cine va fi în fruntea administrației locale.

”Am venit și pentru acest nou mandat cu un program cu 10 puncte, la fel cum am făcut în fiecare dată. Pentru prima dată, putem spune că toate proiectele pe care le-am promis sunt depuse, contractate și într-o fază matură de implementare”, a spus primarul Nicolae Moldovan, joi, într-o conferință de presă la Primăria Beclean.

  • 1. Infrastructura: Toată lumea vrea să avem un oraș european din punctul de vedere al infrastructurii, însă e foarte greu să ajungi la acest nivel. Presupune să avem multe proiecte cu sume mari, însă primul proiect în derulare este cu AFIR pentru modernizarea drumurilor agricole. Toate sunt cuprinse în contract care este în licitație. Apoi, toate străzile din Beclean care azi nu sunt asfaltate sunt cuprinse într-un program finanțat prin Anghel Saligny. Ca un om de administrație responsabil, știind că avem în derulare cu CJ un proiect pentru aducțiune de apă și canal, am încetinit asfaltarea străzilor pentru că nu avea sens să facem altfel. Am început lucrările la rețele de apă și canal pe toate străzile și vor fi asfaltate și străzile. Au început și lucrările pe drumul județean care duce spre Chiochiș, iar pe noi ne interesează în special partea până la Rușu de Jos și deja se lucrează în forță, se asfaltează repede. (…) Acum lucrăm la un proiect pentru un pasaj subteran (pe sub calea ferată -n.a.) ca să nu se mai formeze cozi când mergi la Băile Figa și la un pasaj suprateran. Centura orașului Beclean o legăm cu DJ 172 spre Figa ca să fie bretea de legătură cu drumul rapid care se va face. Vom face un viaduct la Șuri, prin Ministerul Transporturilor.
  • 2. Parcul Industrial de specializare inteligentă: Contractul e în curs de semnare la factorii de decizie de la ADR Nord-Vest. În zilele care urmează, va fi semnat.
  • 3. Regenerare urbană: Am semnat un contract de 7 milioane de euro și tot orașul, pe o parte și pe cealaltă, va fi cu granit, cu mobilier. Contractul e semnat. Banii sunt deja în bugetul orașului. Zilele următoare dăm drumul la lucrări.
  • 4. Grădina Urbană Transilvania: A fost al doilea sau al treilea proiect la ADRNV pe noul exercițiu financiar 2021-2027 care s-a semnat. Avem două firme din București și Cluj care au participat la licitație, iar zilele următoare vom delibera cine e constructorul acestui proiect. Un proiect de asemenea anvergură nu se face într-o zi-două.
  • 5. Izolare termică a blocurilor, construire de blocuri ANL: Avem un proiect prin PNRR, în faza de licitație, pentru trei blocuri în zona cu ANL-uri și un bloc ANL care e la stadiul de fundație. Am fost printre primii care am accesat un program de izolare a blocurilor. Am depus patru loturi și în perioada următoare se va face și acest lucru.
  • 6. Proiect de mobilitate urbană 3: Cel mai mare proiect pe fonduri europene, de 18 milioane de euro, a fost semnat zilele trecute. În curând dăm ordinul de începere a lucrărilor. De la viaductul respectiv, se va trece câțiva metri și se va lucra la noul pod peste Someș, al treilea, al patrulea. E o lucrare foarte mare în beneficiază și cartierul Coldău.
  • 7. Reabilitarea Școlii Gimnaziale ”Grigore Silași”: Proiectul l-am depus, am găsit firme de proiectare, tot ce a fost nevoie.
  • 8. Construcția unui spital nou: Este un proiect de 50 de milioane de euro. Am depus toată documentația la Ministerul Sănătății. Vrem să aducem și spitalul de la noi la alte standarde.
  • 9. Piața agroalimentară: Vrem să o reabilităm pe fonduri europene.
  • 10. Gara Beclean pe Someș: Proiectul de modernizare e derulat de CFR. Acum este la faza de avize. Este un proiect foarte important pentru noi pentru că turismul se face și prin acest nod feroviar.

”Vreau să se știe că lucrurile sunt lăsate pe un făgaș normal. E dificil să obții finanțare, dar am reușit asta cu ajutorul funcționarilor din Primăria Beclean. Avem niște compartimente care s-au perfecționat în timp, dar au reușite pentru care au primit felicitări de la cel mai înalt nivel”, a spus primarul Nicolae Moldovan, candidat din partea PSD la o funcție de senator.

La eveniment au participat senatorul Ioan Deneș și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

”Ștacheta pe care a ridicat-o foarte sus domnul primar implică mari responsabilități pentru cei care vor veni la conducerea administrației locale”, a spus Ioan Deneș care s-a referit apoi, în termeni critici, la ce a ajuns Parlamentul României, unde contează, potrivit spuselor sale, doar mașinăria de vot: ”Degeaba ajung acolo oameni cu experiență administrativă dacă nu pot face altceva decât să apese unul dintre butoanele de vot pentru că li se va anula tot ce înseamnă expertiză și experiență. Sper ca decidenții care vor fi din decembrie vor avea, în sfârșit, curajul să facă reforma administrativă a statului român chiar dacă va durea. Chiar dacă vor fi costuri politice trebuie de undeva început”.

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus că Nicolae Moldovan e ”un model de primar în România”: ”Am fost cu premierul Marcel Ciolacu în multe județe să susținem candidații PSD la funcții de primari și președinți de CJ și peste tot l-am dat ca exemplu pe primarul Nicolae Moldovan care a reușit să facă lucruri bune în oraș, să facă echipă în CL, indiferent de culoarea politică a aleșilor, și a reușit să unească întreaga comunitate. Într-o lume tot mai dezbinată, cred că acest lucru trebuie să și-l propună orice om care face administrație și care crede în Dumnezeu“.

Primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan, va deschide lista PSD Bistrița-Năsăud pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie, urmat de Camelia Tabără, vicepreședinte al Consiliului Județean. Pentru Camera Deputaților, în fruntea listei se vor afla deputații Daniel Suciu (președintele CD) și Bogdan Ivan (ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării), precum și Monica Săsărman (secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației).

7 comentarii

  • – vine elicopterul mai duce un pacient cu apendicită, noi facem clădiri nu promovăm si stimulam medici trimitem bolnavii să ii trateze altii.
    – Gară nouă să dormim in ea trenul circula cu 40 Km/h un mare rahat.
    -drumuri agricole…betoane, unde-s țăranii? Eu!
    România a important alimente de 7.3 miliarde de euro anulul acesta.
    – grădină urbană, asta da!…doar să nu fie precum parcul, loc de muncă pentru sociali. Dacă este verdeață, este de bine, tare mă tem că mult beton ( bun de sifon). De ciori? ce să zic, acolo milioane in parc cateva mii.
    Baiu-i că iese căcatul de la băi in grădină, canalizarea subdimensionata.
    Da, ăi de la Comisia Europeană vor fi încântați,nonconformism.
    – Mobilitate urbană? La atâta amar de bănet unii fac autostradă nu tot freacă o centură cu grinzi luate de vânt.
    – Parcul industrial, fără industrie.
    – Fiecare cetățean este dator cu 45000 datorită megacheltuielilor de căcat.
    Dacă faci fără cheltuielă scot pălăria cu bani mulți tot prostul știe.
    Sper să devi senator, dar la redistribuire să aibă PSD ul vreo 5000 de voturi pe județ.

    11
    2
  • Semafoarele sunt instalate de 2 sau 3 ani -nu functioneaza.
    Asa zisa centura ,imediat face anul de la taierea panglici ,in prezenta unora din poza -nu functioneaza.
    Mergand pe aceasta logica ,asta pare a fi si soarta si proiectelor enumerate mai sus

    13
    2
  • Cu oamenii umbland pe carosabil, cu trotuare intrerupte dar vopsite in rosu, cu steagul din centru pe langa care falfaie stolurile de ciori, cu mizeria din parc si dezordinea totala, cu circulatia blocata dintr-un capat in altul, Becleanul face impresia unui bordei darapanat si murdar in care isi revarsa faldurile de grasime o cucoana grasa rujata, fardata, cu galuste in cap (ca o nanasa de pe Bargau, ar zice cineva) si plina de bijuterii sclipitoare.

  • Astea-s bărbi electorale. Chelului îi trebuie tichie de mărgăritar. Becleanu este pe mai departe, un orășel prăfuit, lipsit de culoare, neatractiv, fără locuri de muncă, cu o gară pustie și un drum al gării ce nu duce nicăieri. Ați umflat cu pompa primarul ăsta, deși Figa este un kitch, o aglomerație demnă de arabii de la meka. În rest – pe afară-i vopsit gardul, înăuntru nu-i nimic. Poți prosti o lume – o vreme, dar nu pe toată lumea – toată vremea.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.