Două comune au un grad mare de acoperire în ceea ce privește vaccinarea, iar alte trei sunt la polul opus, prefectul Stelian Dolha atrăgând atenția primarilor care nu s-au implicat în organizarea procesului de vaccinare că nu nu trebuie lăsată garda jos, fiindcă tulpina indiană a virusului este din ce în ce mai prezentă în Marea Britanie și va deveni predominantă.
”Am început vaccinarea în mediul rural de o bună bucată de vreme. Avem și exemple de bună practică – Lechința, Rodna, Prundu Bârgăului, Reteag – în sensul în care primarul, împreună cu medicul de familie s-au implicat, avem și partea celaltă, de edili care nu se implică și dau câteva exemple: Tiha Bârgăului, Poiana Ilvei, Șieuț. Sunt primari care nu s-au implicat în procesul de vaccinare, deși nu se poate altfel, fiindcă primarii sunt principalii agenți ai procesului de vaccinare în acest moment, chiar ei. Se vaccinează peste 200 de persoane zilnic, dar cred că nu ne putem culca pe o ureche chiar dacă astăzi incidența este 0,02 la Bistrița și cam tot așa în județ. De ce nu ne putem culca? Pentru că astăzi tulpina indiană despre care se vorbește atât este din ce în ce mai prezentă în Marea Britanie, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății va deveni predominantă peste tot și va trebui să fim în gardă. Cei care încă nu s-au vaccinat nu cred că pot conta pe faptul că persoanele care s-au vaccinat îi vor proteja la nesfârșit. Nu! Va trebui să fim pregătiți pentru acel val 4 și o putem face doar vaccinându-ne. Altă cale nu există”, a spus prefectul Stelian Dolha în deschiderea ședinței Colegiului prefectural.
Medicul Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică, a completat că și la noi în județ vaccinarea a ajuns într-un moment în care stagnează.
”La centre, adresabilitatea este mică și ne bazăm mai mult pe echipele mobile pe care, în luna iunie, le-am planificat în diferite localități. O să facem o facem o planificare și pentru iulie. Ne agățăm de ce putem. Mergem la festivaluri, la diferite evenimente, inclusiv la Băile Figa. Încercăm pe toate căile să vaccinăm cât mai mult. Deși acum este incidența cea mai mică, acum este și momentul să ne vaccinăm ca să fim pregătiți pentru când apar mai multe cazuri. Nu toată lumea înțelege asta, din păcate. Avem cu echipa mobilă în unele localități succes mai mare, în altele mai mic. Trebuie să găsim o modalitate de a ajunge și acolo unde lumea e foarte reticentă. Încercăm să facem asta”, a spus dr. Andrițoiu
Bistrița-Năsăud e undeva la mijlocul clasamentului național al județelor după numărul de persoane vaccinate, acoperirea fiind totuși ”mulțumitoare”.
”Prima comună cu cea mai bună acoperire – după orașe – este Braniștea, iar aici meritul este în totalitate al medicului de familie. Acolo nu ne-am dus cu echipă mobilă decât pentru persoane nedeplasabile. Acolo medicul de familie a înscris persoanele încă de la început, vaccinează cu două tipuri de vaccin, a chemat echipa, are acoperire vaccinală foarte bună. Pe urmă avem Lechința, unde am îndrăznit să ducem echipa de la Cluj fiindcă au reușit să adune 180 de oameni și ulterior ne-am dus și cu echipa mobilă cu un alt tip de vaccin. Mai sunt și alte comune, dar acestea două sunt de menționat, iar pe lista celor care nu merg bine este Tiha Bârgăului – pe primul loc – unde deși le-am dat timp să anunțe lumea și în biserică, și din casă în casă, în cele trei sate cu peste 6.000 de locuitori, cu echipa mobilă am reușit să vaccinăm 25 de oameni. Ieri la Tureac nu s-a vaccinat nimeni, deși s-au dus cu două tipuri de vaccin. Și la fel sunt Parva și Rebra. Și acolo foarte puține persoane s-au vaccinat”, a spus dr. Andrițoiu.
Șefa DSP a mai menționat că în ultima perioadă s-au vaccinat și 400 de copii.
Valul patru al epidemiei de coronavirus ar putea debuta și la noi, la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, spune președintele Comitetului Național de Vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță. El a explicat că o nouă creștere a numărului de cazuri este așteptată în contextul în care imunitatea colectivă, atinsă prin vaccinare și boală, este la noi de cel mult 50 la sută, insuficient pentru a preveni răspândirea SARS COV 2: ”În sfârșitul verii crește interacțiunea între persoane, oamenii se întorc din concedii, copiii încep să meargă la școală. Practic, se creează tot lanțul epidemiologic favorabil transmiterii bolilor infecțioase. Cu atât mai mult dacă între timp intră în circulație în România și tulpina Delta și o să se transmită comunitar, evident că probabilitatea să înregistrăm o creștere a numărului de cazuri crește”.
corect, ia sa nu mai deaq ordine nimeni pana nu fac ei ceea ce trebuie! vrem statistica pe fiecare institutie publica cati au fost vaccinati!
Poi comunele care nu s au vaccinat au in schimb o rata ridicata de incredere in eie…stiu cum sa se spele si o fac mai des
In schimb in lechinta czm ar trebui vaccinati chiar de 3 ori ca vsnzarea de sapun e zero….aj intrebat la magazin daca se vinde sapunul?
Tu ai intrebat la magazine?
tu ce crezi?
Sunt unic distribuitor pe BN la sapun. Toate „tirurile” merg si descarca pe Ilve , Parva si Rebra….prin Lechinta si Branistea (viitorul oras al judetului dupa cum s-a exprimat si a indus discutia domnul Prefect-unde ati auzit voi prefect sa se nasca la tara? …va fi viitorul prefect nascut in viitorul oras!-daca nu il comaseaza hagi la beclean!) sunt doar localitati de tranzit unde locuitorii se stramba la sapun!
Mai raspuns 2. Tu ai fost vreodată în Braniștea să vezi gradul de civilizație al oamenilor, sau vorbești numai să te afli în treabă?
Da, scuze…era doar un pamflet la locul de nastere al prefectului nimic legat de cetateni…. O zi buna….
„Altă cale nu există”. Duu-te! Eu zic ca modul in care te raportez la oameni e putin cam agresiv, domnule prefect. Sa nu uitam ca discursul tau deja ne suna mai mult a santaj decat a promovare a unui mesaj pro-vaccinare.