Actualitate

CJ acordă şase titluri de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud

ACTUALIZARE Consiliul Judeţean a aprobat cele şase propuneri de acordare a titlului de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, distincție conferită pentru prima oară de CJ anul trecut.

Trofeele cuvenite cetăţenilor de onoare ai judeţului vor fi înmânate în cadrul unei festivităţi care va avea loc în 17 decembrie, la ora 12.00, la Hotel Metropolis.

Vor primi titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud:

– Directorul general al SC RAAL SA Bistriţa, Paul-Adrian Ilieş, (63 de ani), „ca o recunoaşterea a meritelor sale deosebite în promovarea şi dezvoltarea economică şi socială a judeţului”.

A fost propus de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Comelf și organizația patronală UGIR 1903.

29 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

– Plutonierul-major Vasile Zbâncă (33 de ani) de la Batalionul 405 Sprijin Logistic “Năsăud”, grav rănit în Afganistan în 2010, când şi-a pierdut ambele picioare, „în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în activitatea militară, a devotamentului, tăriei de caracter şi curajului dovedite în timpul misiunilor”.

A fost propus de președintele Asociației Veteranilor de Război BN, gen. de brigadă (rtr.) Ioan Birișiu, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” BN, col. Vasile Măgherușan, și președintele Asociației Cadrelor Militare în rezervă și Retragere BN, col. Nicolae Pop.

30 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

– Prof. univ. dr. Pompei Cocean (65 de ani), cercetător ştiinţific, de la Facultatea de Geografie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, originar din Târlişua, ” în semn de recunoaştere a activităţii sale de cercetător, profesor, manager, poet-scriitor şi pentru promovarea imaginii judeţului”.

A fost propus de inspectorul școlar Vasile Negrușeri, prof. Vasile Filip de la UBB Cluj-Napoca și prof. Doina Petrean de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”.

30 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

– Omul de afaceri Emanoil Viciu (64 de ani), membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Teraplast SA Bistriţa, ” ca o recunoaştere a meritelor deosebite în promovarea şi dezvoltarea economică şi socială a judeţului”.

A fost propus de consilierul județean Florin Urîte, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și organizația patronală UGIR 1903.

29 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

– Fosta mare atletă Gabriela Szabo (40 de ani), ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta. Campioana olimpică de la Sydney, multiplă campioană mondială şi europeană şi recordmenă mondială este ambasador al turismului românesc din 2013 şi cetăţean de onoare al Bistriţei din 1994 („în semn de recunoaştere a rezultatelor excepţionale în domeniul sportului şi păentru promovarea imaginii judeţuluio în ţară şi străinătate”).

A fost propusă de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar Județean și Liceul cu Program Sportiv.

29 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

– Artistul plastic Miron Duca (63 de ani), exponent al expresionismului abstract în pictura românească, „în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în domeniul artistic şi pentru promovarea imaginii judeţului în ţarîă şi străinătate”.

A fost propus de Direcția Județeană pentru Cultură, Uniunea Artiștilor Plastici Bistrița și consilierul județean Gabriela Montoiu.

29 de voturi pentru în ședința CJ din 25 noiembrie

Titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud reprezintă o distincţie onorifică şi nu presupune acordarea de drepturi materiale, acesta încununând o recunoaştere a unei cariere de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile. Titlul reprezintă cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional.

Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal BistriţaNăsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.

CJ a acordat anul trecut, în premieră, primele şase titluri de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud. Au devenit cetățeni de onoare ai județului general de brigadă în retragere Ioan Birişiu – președintele Asociației Veteranilor de Război BN, artistul plastic Marcel Lupşe, prof. univ. dr. Liviu Maior, prof. univ. dr. Heinrich Schnatmann, fotbalistul Lucian Sănmărtean şi dr. ing. Georg Lecca.

1 comentariu

  • In urma cu cateva luni, a fost anuntata intentia de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud” în mod excepţional şi post-mortem unor personalităţi. Intrucat nu a fost nominalizat nici un nume, pentru anul acesata merita a fi retinut numele Profesorului Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), in primul rand pentru realizarea Parcului Dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, dar si pentru publicatiile prin care sunt declarate monumente ale naturii exemplare botaice sau asociatii floristice de pe teritoriul judetului, in special din Muntii Rodnei. Avand in vedere ca in luna mai 2015 s-au implinit 85 de ani de la nasterea profesorului dar si 10 ani de la trecerea sa in eternitate, ar fi oportun ca incepand din acest an Parcul Dendrologic de la colegiul Liviu Rebreanu sa poarte denumirea de „Parcul Dendrologic Livius Gubesch”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.