Compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a creat o pagină specială de Facebook – Învățăm să fim sănătoși – unde a făcut publice o serie de informații legate de boala Covid-19 și de ceea ce trebuie să facă persoanele infectate sau contacții direcți ai acestora.
Care sunt semnele/simptomele la care trebuie să ne adresăm medicului de familie?
Apariția unor simptome/semne de tip astenie marcată, cefalee care nu cedează la terapia prescrisă, febră peste 38 de grade Celsius care nu se remite la antitermice, accentuarea lipsei de aer (eventual saturație pe pulsoximetru sub 93%), tahicardie peste 100/min, apariția unor semne noi de tip vărsături, diaree, alterarea statusului mental.
Cum comunicăm cu medicul de familie și cu specialiștii pentru bolile cronice sau alte boli acute?
Comunicarea cu specialisții este foarte importantă la persoanele izolate/carantinate pentru a monitoiza concomitent evoluția bolilor preexistente sau a lua din timp măsurile necesare pentru tratamentul unor probleme medicale noi apărute.
Este necesar a lua legătura cu medicul dumneavoastră de familie și a stabili modalitatea sub care puteți comunica mai ușor:
- telefonic între anumite ore;
- pe mail, cu menționarea semnelor/simptomelor apărute sau a unor parametri vitali măsurați dacă dispuneți de dispozitive (exemplu: glicemia, tensiunea arterială, pulsul, saturația periferică în oxigen, greutate);
- cum procedați în afara orelor de comunicare dacă vă este rău;
- cum procedați cu rețetele compensate și recomandările din ambulator pentru bolile cronice.
Este bine să găsim o formă de comunicare a stării zilnice a pacientului, cel mai ușor ar fi corespondența pe email.
Referitor la comunicarea cu ambulatoriile de specialitate unde sunteți în evidență sau doriți să obțineți o recomandare telefonică este necesar a intra pe site ambulator și a realiza o programare la numerele afișate sau a întreba medicul de familie dacă vă poate îndruma.
Vezi aici lista ambulator de specialitate clinic: https://sjub.ro/stru…/ambulatoriul-integrat-al-spitalului/ În cazul în care ai uitat datele de contact ale medicului de familie accesează linkul: http://www.cnas.ro/casbn/page/lista-cabinete-mf.html
Care sunt condițiile pentru ca o persoană să fie considerată contact direct al unui pacient pozitiv la Covid-19.
- Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
- Persoană care a avut contact direct neprotejat (fără mască, mănuși, dezinfecție ulterioară de mâini) cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
- Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
- Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT – conform definiției Institutului Național de Sănătate Publică în conformitate cu definițiile Organizației Mondiale a Sănătății.
Ce fac dacă sunt contact direct al unei persoane depistată pozitiv la Covid-19?
- Contactul direct al unei persoane depistate pozitiv COVOD-19 este stabilit în urma anchetei epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică.
- Mă carantinez la domiciliu și respect măsurile de limitare a răspândirii infecției.
- Îmi anunț medicul de familie și stabilesc cu dânsul modul de comunicare pentru următoarele 14 zile de monitorizare.
Vezi aici lista medicilor de familie: http://www.cnas.ro/casbn/page/lista-cabinete-mf.html.
Cum procedează persoanele (contactul contacților) care locuiesc la aceeași adresă cu un contact direct?
- Aceștia se separă de persoana aflată în carantină (contactul direct) prin cameră separată, utilizarea spațiilor comune pe rând și își continuă activitățile fără a fi carantinați.
- Anunță medicul de familie dacă apar simptome de boală.
Cum/ce comunicăm la Dispecerat?
- nume/prenume, vârsta;
- simptomul/semnul principal – de când a apărut;
- se precizează că sunteți izolat/carantinat – cu test de confirmare SARS-CoV-2 efectuat pozitiv sau neefectuat;
- se precizează dacă sunt alte boli cronice;
- se dă adresa (stradă, număr, scară, etaj, apartament), precizând dacă sunt particularități de acces;
- să existe acte medicale la dispoziție pentru a răspunde unor întrebări ale dispecerului.
Este important de cunoscut faptul că după preluarea apelului, acesta poate fi comutat la un asistent sau medic din dispecerat care să ceară date medicale suplimentare despre persoana în suferință sau să indice anumite manopere de efectuat până sosește echipajul repartizat.
Vă rugăm să colaborați cu personalul din dispecerat, este acolo pentru a vă ajuta. Să fiți sigur că se va dirija echipajul cel mai apropiat de dumneavoastră care poate să vă dea primul ajutor.
Când ne putem adresa direct Dispeceratului 112?
Apariția unor simptome acute necesită apelarea directă la 112, cu precizarea simptomului principal care poate fi determinat de evoluția infecției respiratorii COVID-19 sau de apariția unor complicații ale bolilor preexistente, ori o altă boală acută:
- durere toracică, cu iradiere în umărul stâng, cu durată mai mare de 15 min, apărută pentru prima dată în viață sau care nu cedează la 1-3 tb de Nitroglicerină (luate la interval de 5 min) la pacienții care sunt cunoscuți cu Angină pectorală în antecedente;
- slăbiciunea în brațe (scapă din mână), fața căzută (gura deviată), tulburare de vorbire sugerează un accident vascular cerebral și necesită terapie specifică în primele 4 ore de la debut;
- vărsătura cu sânge în condițiile în care luați tratament anticoagulant (trombostop, eliquis, clexan, etc.) sau vă cunoașteți cu ulcer, ciroză hepatică;
- oricare din simptomele/semnele: alterarea stării de conștiență, cianoză (colorație albăstruie) perioronazal, imposbilitatea de a vă ridica din pat sau dacă aveți dipozitive de măsurare a parametrilor biologici: tensiune arterială sub 90/50 mmHg la 3 măsurători în 10 minute, saturația în oxigen sub 93% asociată cu senzația de lipsă de aer, pulsul peste 100/minut sau sub 60/minut asociate cu senzația de lipotimie la ridicare.
Evoluția naturală a infecției respiratorii cu SARS-COV-2
- Infecție asimptomatică (fără simptome)
- Forma ușoară – simptome de afectare a căilor aeriene superioare (disfagie, disfonie, febră, tuse)
- Forma medie – cu afectare a căilor aeriene inferioare (pneumonie), simptome: dispnee, tuse, febră
- Forma severă – cu criterii clinice și radiologice de pneumonie severă
- Forma critică – cu criterii de internare pe secția de terapie intensivă.
Diagnostic de laborator al Covid-19 – testarea pentru virusul SARS-COV-2.
Testarea RT-PCR din exudat nazal/faringian – confirmă infecția, rezultatul fiind obținut în 12-24 de ore, în funcție de laborator. Testarea rapidă cu test rapid antigenic din exudat nazal/faringian. Dacă este negativ și sunt semne/simptome sugestive infecției COVID-19, necesită confirmare cu test RT-PCR. Dacă este pozitiv necesită confirmare cu test RT-PCR.
DEFINIȚIE: Orice infecție respiratorie care debutează brusc cu cel puțin febră/tuse sau mai multe semne și simptome din următoarele:
- Simptome (ceea ce simțim): astenie (lipsă de energie, oboseală), cefalee (durere de cap), mialgii (dureri musculare), dureri în gât, coriză (secreții nazale seroase), dispnee (lipsă de aer), anorexie (lipsă poftă de mâncare), grețuri (senzația de vomă), debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate (rinite, utilizare medicație, leziuni locale nazale sau ale cavității bucale, etc.);
- Semne (ceea ce poate fi observat sau măsurat): febră (mai mult sau egal cu 38 grade Celsius), tuse, vărsături, diaree (scaune cu conținut moale, lichidian preponderent, mai mult de 3 pe zi, uneori la 20-30 minute), status mental alterat (nu mai răspunde la întrebări, răspunde altceva sau răspunde greu dificil de înțeles.
TRANSMISIA INFECȚIEI cu virusul respirator SARS – CoV-2 care produce boala de tip infecție respiratorie COVID-19 se poate face:
- Prin picături produse prin vorbire, tuse, strănut – riscul este limitat la o distanță mai mare de 2 metri față de persoana care este purtătoarea virusului cu sau fără simptome/semne;
- Pe cale aeriană – o parte din picăturile produse prin vorbire, tuse, strănut pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp
- Prin contact cu suprafețe pe care au ajuns picături produse prin vorbire, tuse, strănut sau de pe mâna persoanelor purtătoare de virus, care pot persista pe suprafețele din mediul înconjurător.
CALL-CENTER DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ BISTRIȚA-NĂSĂUD: 021.414.44.63, zilnic între orele 08.00-20.00
Sursa: https://www.facebook.com/invatam.safimsanatosi
Compartimentul de Promovare a Sănătății ar trebui să facă anchete epidemiologice serioase și TESTĂRI !!! Restul e gargară.
Medicul de familie lasă totul in seama celor de la 112, am sunat după orele de program și nu mi-a mai răspuns, am fost nevoit să apelez 112..
Ati fost diagnosticat cu covid?