În primele patru luni ale anului 2025, pe raza judeţului Bistrița-Năsăud polițiștii au intervenit la 152 de accidente rutiere (-42 accidente comparativ cu anul 2024).
14,47% dintre ele au fost înregistrate ca accidente grave, în urma cărora 5 persoane și-au pierdut viața (+2), 17 persoane au fost rănite grav (=) și 176 de persoane au fost rănite ușor (-42).
În perioada analizată, cele mai multe accidente de circulație s-au produs în luna martie, respectiv 47 de accidente, cu 4 persoane rănite grav și 49 rănite ușor.
Distribuția zilnică a accidentelor de circulație relevă faptul că în cele patru luni cele mai multe accidente au fost înregistrate în zilele de vineri, cu 31 de accidente, urmate de luni și duminică, cu 25, respectiv 24 de accidente, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Distribuţia accidentelor rutiere în funcţie de mediul în care s-au produs evidenţiază faptul că 40,8% din accidentele rutiere s-au produs în mediul urban (62) şi 59,2% din acestea s-au produs în mediul rural (90).
Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave, în perioada analizată au fost viteza neregulamentară, fiind înregistrate 28 de accidente, o persoană decedată și 4 răniți grav, urmată de abaterile bicicliștilor, fiind înregistrate 27 de accidente, soldate cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor doi și neacordare prioritate vehicule, fiind înregistrate 21 de accidente, soldate cu rănirea ușoară a 28 de persoane.
De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt și nerespectarea distanței dintre vehicule, rezultând 15 accidente, soldate cu rănirea ușoară a 18 persoane și alte preocupări de natură a distrage atenția, soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a 9 persoane.
Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, până la acest moment au fost desfășurate 368 de acțiuni, dintre care 87 pentru respectarea regimului legal de viteză, 25 privind indisciplina bicicliștilor, 45 pentru respectarea regulilor de circulație de către pietoni, 65 pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe și 12 pentru acordarea priorității de trecere pietonilor. În contextul acțiunilor și activităților desfășurate, polițiștii au efectuat 3.939 de testări cu aparatele din dotare, rezultând valori pozitive în 2,95% din cazuri.
Pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002, polițiștii au aplicat 10.310 sancțiuni contravenționale, dintre care 2.477 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 488 pentru indisciplina pietonilor, 897 pentru indisciplina bicicliștilor, 18 pentru indisciplina conducătorilor de trotinete, 1.199 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 216 pentru depășire neregulamentară, 112 pentru utilizarea telefonului mobil, 234 pentru conducerea unui vehicul cu I.T.P. expirat și 28 pentru conducere agresivă.
De asemenea, au fost reținute 815 permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză (354 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h și 51 pentru depășirea cu mai mult de 70 km/h), 42 pentru consumul de alcool (contravenție). Totodată, au fost reținute 28 de permise de conducere pentru conducere agresivă și 216 pentru efectuarea unor depășiri neregulamentare. De asemenea, polițiștii au anulat 137 de permise de conducere ca urmare a unor condamnări primite de către șoferi, au retras 36 de permise pentru cauze medicale și au reținut 16 permise pentru cumul de puncte. 283 de șoferi au beneficiat de reducerea perioadei de suspendare, în urma susținerii testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.
La nivel județului Bistrița-Năsăud, polițiștii au retras 789 de certificate de înmatriculare/înregistrare, fiind retrase, totodată și 160 de plăcuțe de înmatriculare.
În perioada analizată polițiștii au constatat 215 infracțiuni la regimul rutier, dintre care 64 reprezentând alcoolemie peste valoarea de contravenție, 84 de infracțiuni de conducere fără permis, 28 pentru infracțiuni de conducere a unui vehicul neînmatriculat, 21 de infracțiuni de conducere sub influența unor substanțe psihoactive și 18 alte abateri.
Începând cu luna martie 2025, a fost implementat și în județul Bistrița-Năsăud, sistemul e-Sigur. Acesta utilizează dispozitive radar montate pe trepiede mobile, amplasate strategic în zonele cu risc ridicat de accidente. Aceste dispozitive surprind în timp real, la calitate deosebită, vehiculele care depășesc limita legală de viteză, contribuind astfel la prevenirea și sancționarea comportamentelor periculoase în trafic. Ulterior, înregistrările sunt analizate și prelucrate de polițiștii rutieri. În baza acestora, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor sunt comunicate direct la domiciliul contravenientului, după stabilirea identității conducătorului auto. În cazul unor neconcordanțe între informațiile comunicate și imaginile înregistrate, polițiștii se vor sesiza din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.
În județul Bistrița-Năsăud, sistemul e-Sigur este în prezent operațional pe Drumul Național 17 și 17C și acționează pe raza localităților unde limita legală de viteză este de 50 km/h, sancționând orice încălcare a regimului legal de viteză.
Acțiunile polițiștilor pentru siguranța rutieră vor continua.
Adaugă comentariu