Cei care vând într-un an fiscal mai mult de două mașini scapă, deocamdată, de plata impozitului pe venit pe care guvernanţii aveau intenţia să-l încaseze de la ei începând din anul 2018. Guvernul a renunțat, cel puțin momentan, la această intenție. În prezent, banii obținuți din vânzarea mașinilor sunt scutiți de impozit.
Măsura de percepere a unui impozit pe venit a fost inclusă în forma de proiect a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, dar aceasta a fost eliminată din forma finală apărută vineri în Monitorul Oficial.
Concret, persoanele fizice care vând anual mai mult de două mașini ar fi urmat să datoreze impozit pe venit, în cotă de 10%, pentru banii pe care-i obțin. Mai exact, reglementarea urma să acopere „veniturile obținute, în bani și/sau în natură, din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme (…) din patrimoniul personal, într-un an fiscal, indiferent de data dobândirii”. Aceste sume ar fi fost încadrate de autorități la venituri din alte surse.
În momentul de față, Codul fiscal prevede, fără nicio excepție, că banii câștigați din vânzarea autoturismelor, indiferent câte, sunt scutiți la plata impozitului pe venit de 16%.
Intenția Guvernului venise în contextul în care, la nivel național, există români care vând anual numeroase mașini, această activitate fiind mai degrabă o afacere neimpozitată.
„Potrivit informațiilor comunicate de Fisc, referitoare la comercializarea autoturismelor rulate, în anul 2016, s-a constatat faptul că există persoane fizice neînregistrate fiscal, care au deținut în proprietate și au tranzacționat, fiecare, un număr ridicat de autoturisme (10-50 autoturisme). Astfel, în anul 2016, 1.152 de persoane fizice au operat un număr mai mare de trei înmatriculări de autoturisme, iar 63 de persoane fizice dețineau în proprietate un număr de 50 autovehicule rulate. Ca urmare a faptului că aceste persoane desfășoară o activitate economică, dar nu se autorizează potrivit legii, nu se înregistrează fiscal și nu declară veniturile realizate din desfășurarea activității, considerând că autoturismele vândute sunt din patrimoniul personal, pentru care nu se datorează impozit, se impune luarea unor măsuri care să prevină astfel de situații”, explică reprezentanții Executivului.
Adaugă comentariu