Recomandări Social

Cârnații tradiționali de Ruștior, cel mai nou produs de la piața locală (FOTO)

Cârnații de oaie și de porc, pastrama de oaie, salamul, toba, caltaboșii și jumările făcute din carnea animalelor crescute pe Valea Șieului sunt cele mai noi produse pe care le găsiți la piața locală de sâmbăta, de la Biserica Evanghelică. Chef Dănuț Lihat, care lucrează ca bucătar în restaurante din Dej, Gherla și Vatra Dornei, s-a alăturat Asociației Produs în Bistrița-Năsăud după ce și-a deschis o carmangerie la Ruștior.

Lihat a început producția anul acesta, în plină pandemie, fiindcă a obținut o finanțare prin Programul Start-Up Nation, iar cu banii primiți și-a cumpărat utilaje pentru prelucrarea cărnii. Clădirea în care funcționează carmangeria și celelalte dotări le-a făcut cu bani proprii.

”Mi-am deschis o carmangerie la Ruștior unde facem produse tradiționale și fără conservanți și aditivi, cu gustul acela de altădată. Folosesc carne de porc, carne de vită și de oaie din zonă, de la fermieri care cresc animalele pe pășuni. Facem cârnați de oaie și de porc, pastramă de oaie, salam de porc, de porc și vită, tobă, caltaboși, jumări, pastă de jumări. Toate le fac eu după rețete tradiționale cu care am crescut, cu anumite condimente pe care le știu de la maică-mea, dar și ce am mai învățat din alte părți unde am mai fost să lucrez ca bucătar. Am cinci angajați”, a spus Dănuț Lihat, prezent sâmbătă pentru prima oară la piața locală.

Întrucât abia a ieșit pe piață, el spune că nu are prețuri mari. ”Mâncarea naturală e puțin mai scumpă, dar noi încercăm să mergem cu prețuri cât mai mici. Mai ales cu pandemia aceasta oamenii nu prea au bani și încercăm să vindem la prețuri decente”. Deocamdată, bărbatul își vinde produsele la piața locală și la Ruștior.

1 comentariu

  • Ce înseamnă tradițional?
    Ca mie nu imi este clar de ce se foloseste acest termen pentru orice produs care se vinde in acestea piata… au un certificat in sensul acesta? S-a facut in Rustior carnat traditional acum vreo 100 de ani si este atestat ? Sau de ce este tradițional?
    Ca poate dupa o rețetă locală o fi, dar tradițional ma indoiesc ca este.
    Eu cred sunt înșelati consumatorii iar acest gen de comerț nu este de bun augur pentru producătorii care sunt la început de drum.
    Am cumparat si branza de oaie si era de fapt o mare minciună, de vaca 100%…
    Dacă vreți să rămâneți pe piata si sa aveti clienți, in primul rand faceti comerț cinstit si fiti informati.
    Sa cumpărăm de la producătorii locali dar ei sa fie corecți cu noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.