Actualitate

Carnea de păstrăv, în 13 preparate marca chef Nina Rus. Ce surpriză pregătește la Romuli (FOTO)

Păstrăvul, acest pește de apă dulce cu puţine grăsimi și carnea mai uşor de digerat, a pus județul Bistrița-Năsăud pe harta turismului culinar al României. Totul datorită chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin Romuli căreia i s-a dus vestea de maestră în ale preparatelor din păstrăv. Până acum a folosit carnea acestui pește în 13 preparate.

”Am în jur de 13 sortimente de preparate pe bază de păstrăv, iar la restaurant mai am și altele în special din file. La piața locală am mai adus conserve de păstrăv în sos tomat, conserve în sos picant despre care am văzut că sunt foarte apreciate. Un client mi-a spus să o fac și mai picantă. Am mai făcut păstrăv cu semințe de pin și cu migdale. Lucrăm foarte mult la el să scoatem toate oasele cu penseta. E o delicatesă. Baghețelele cu păstrăv merg iarăși foarte bine, cârnați din păstrăv afumat, chifteluțe de păstrăv și salata de icre. Am făcut de curând un curs la Academia Flavian Dobre la București și am dus din produsele mele. Domnul mi-a scris că nu a mai mâncat niciodată așa o salată bună de icre”, a spus chef Nina Rus.

Chiar dacă a mai dat rețeta salatei de icre și altora, nu a ieșit nimănui așa de bună. ”Se pune ulei, se face maioneză, dar nu conține aditivi. Termenul de valabilitate este de doar 7 zile. Nu are cum să stea mai mult”, a spus ea.

În fiecare sâmbătă, când vine cu marfă la piața locală, Nina Rus epuizează imediat salata de icre, având deja o clientelă fidelă. Mulți dintre cei care au cumpărat de la ea în acest sfârșit de săptămână au îndemnat-o chiar să deschidă un restaurant la Bistrița.

”Mă bucur că lumea apreciază ceea ce facem noi. Am o echipă foarte bună la Păstrăvăria Rin care face exact cum spun eu, nu facem rabat de la calitate. În ce privește ideea deschiderii unui restaurant, m-am gândit la asta dintotdeauna, dar momentan vreau să îi aduc pe oameni pe Valea Sălăuței, să vadă ce locuri frumoase avem noi la Romuli. Lucrăm la amenajarea a șase camere pentru oaspeți. În proporție de 80% sunt gata, sperăm să putem deschide de Paști. E totul din lemn, făcut tradițional. Se va numi Casa Rin. Mai am două camere într-o casă veche cu pat de paie de pe vremea bunicilor. Am tot felul de prieteni prin toată țara care ar veni și ar sta la noi câteva zile. Până acum nu am avut unde să îi cazăm, așa că am decis să ne dezvoltăm”, a spus Nina Rus.

Cei care vor înnopta la Casa Rin vor vedea și cât de greu se crește păstrăvul la Romuli.

”Nu crește în șase luni cum e în altă parte. La noi crește în doi ani, soțul meu se chinuie mult, dar asta este. Dacă ne ajută Dumnezeu, pe viitor vom avea și un spațiu mai mare de servit masa la noi la Romuli. Vreau din suflet să duc lumea acolo. Bistrița e un oraș frumos, dar visul meu este să duc oamenii la Romuli, acolo este sufletul meu”, a spus chef Nina Rus.

Anul acesta, după ce a făcut un curs la Academia Flavian Dobre, chef Nina Rus spune că își va răsfăța clienții și cu două preparate dulci.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=755301781503472&id=100010709705278&__xts__[0]=68.ARAbSWcZ8Mi6yrd9dHunAYpkPbsLCZsJ1nT1Cg-RxSLE505rxK4ESFUH1O448Y25n8bytWRyocYGP90yhLzH5NpMxmFw2d3GArAdGXm9CzJHo9KpuJ3zYc1U-nJloWUwD3-ii0uqZs1StRo4XYVHQLYZr48IAi-WdgPOLR4bVd5H9sB7piVcRmEUgrUUZYaWDe8UJlCmT9cD7iJ2CZblty3DTqND0j8lmBWEihT5klLhf6R8yuec_MpduUXElcqwKGR_kJxYsMsDAip1uLDXqTOP_911BOZZB_o&__tn__=-R

Tot anul acesta, ea va mai organiza și a doua ediție a Festivalului Păstrăvului la Romuli, iar în iunie va găti la Bistrița alături de bucătari celebri în parcarea magazinului Selgros unde va fi un festival culinar.

5 comentarii

  • Primaria Bistrita se tine de kitsch-uri cu satrele alea din jurul Bisericii Evanghelice . Rog administratia de la municipiu sa le schimbe locatia . Puneti-le pe pietonal , sau oriunde altundeva numai pe langa biserica , nu . Avem un monument istoric , o capodopera lasata de sasi , si in loc sa-l punem in valoare il blindam cu tarabe si satre de rasul curcilor . Nu aveti simt estetic domnule primar , nu aveti gusturi , nu aveti bun simt . Sa va fie rusine !

  • Credeți că dl.Primar sau altcineva din primărie citește, și înțelege ceva din comentariile postate de către cititorii vreunui ziar ce apare în Bistrița-Năsăud? Și chiar dacă înțelege și găsește vreo propunere bună o aplică, o implementează în mecanismul economico-social al administrării municipiului? Eu cred că nu ține seama de nimic ce vine de la cei al căror interese ar trebui să-l slujească, de îngâmfat și plin de sine, nici nu se uită la nimic, crede că numai tot ce hotărește domnia sa este bun, se crede chiar un fel de stăpân al populației municipiului, chiar un conducător mult prea înțelept pentru plebea pe care trebuie să o servească. Cum să recunoască faptul că el a făcut și vrea să facă greșeli, numai pentru că el poate?

  • Fostul Piețisor, Piața Mica,amenajata adecvat, ar fi mult mai potrivita, pentru micii comercianti.A fost o greseala , desfiintarea micii piete ,care aducea legume si fructe proaspete,stimuland adevaratii mici producatori din zona ,facilitând accesul bistritenilor si pastrand aerul traditional ,de burg sasesc,care merita pastrat.In toata Europa,micile enclave
    urbanistice,cu farmecul lor vintage,sunt valorizate.
    Imi amintesc cu placere , fara a fi nostalgic,ca in urma cu cincizeci de ani,
    aveam trufandale locale ,permanent proaspete in Piețisor.
    Nici zapezile si nici pietele, nu mai sunt, ce erau odata.

  • Spectatorule; trei ani la rand la dezbaterea publica pe BUGETELE orasului am propus in scris si am tinut si cuvantarea cu subiectul la microfon. exact ceea ce gandesti si tu. Au auzit peretii. Te invit de data aceasta si pe tine la dezbaterea din febr. la CL unde ai ocazia sa propui lu Cretu ceea ce doresti. Poate ca tine cont de tine. Nu bag mana-n foc !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.