Potrivit acestui nou studiu, cel mai mare realizat până în prezent, o cantitate de 100 de grame de carne roşie consumată zilnic creşte cu 19% riscul de declanşare a diabetului. În cazul consumului zilnic a 50 de grame de carne roşie provenind din mezeluri – crenvurşti, cârnaţi, pastramă -, riscul de diabet creşte cu 51%, spun autorii acestui studiu.
În schimb, înlocuirea acestui tip de carne cu surse de proteine mai sănătoase, precum lactatele cu conţinut scăzut de grăsimi, nucile şi cerealele integrale, poate scădea semnificativ riscul de diabet de tipul II, asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă.
Astfel, dacă o persoană care consumă zilnic minimum 100 de grame de carne roşie – vită, oaie, cal – ar înlocui acest aliment cu aceeaşi cantitate de proteine provenind din nuci, riscul de diabet ar scădea cu 17%. Totodată, riscul ar scădea cu 23% dacă s-ar înlocui carnea roşie cu cereale integrale, spun autorii studiului, explicând că au luat în calcul, în determinarea acestor valori, vârsta participanţilor la studiu, indicele de masă corporală şi alţi factori de risc, scrie Mediafax.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat răspunsurile unui chestionar completat de 37.083 de bărbaţi – monitorizaţi timp de 20 de ani – şi de 79.570 de femei – monitorizate timp de 28 de ani. Lor li se adaugă 87.504 de asistente medicale, monitorizate timp de 14 ani. Cercetătorii au efectuat o meta-analiză, incluzând rezultatele studiului lor şi cele ale altor studii precedente, analizând astfel datele oferite de 442.101 persoane.
Peste 28.000 de participanţi la studiu s-au îmbolnăvit de diabet în timpul studiului, au precizat autorii acestuia.
„Fără niciun dubiu, rezultatele acestui studiu au implicaţii majore în ceea ce priveşte sănătatea publică, având în vedere creşterea cazurilor de diabet de tipul II, care ia forma unei epidemii, dar şi creşterea consumului de carne roşie peste tot în lume”, spune Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Facultatea de sănătate publică de la Harvard, principalul autor al studiului.
„Vestea bună este că aceşti factori de risc pot fi eliminaţi prin înlocuirea cărnii roşii cu surse de proteine mai sănătoase”, a mai spus acesta.
La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulţi sunt bolnavi de diabet.
Studii mai mici efectuate în ultimii ani au stabilit legături între un risc crescut de diabet şi consumul de mezeluri pe bază de carne roşie, însă în ceea ce priveşte carnea roşie ca atare, rezultatele nu au fost concludente.
Un alt studiu realizat de specialiştii de la Harvard, publicat în 2010, indică o legătură între consumul regulat de carne roşie şi un risc crescut de maladii cardiovasculare, însă fără a face diferenţa între carnea procesată şi cea non-procesată.
Totodată, consumul de carne roşie ar tripla riscul de recidivă în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu un cancer de colon, comparativ cu cei care au un regim alimentar bogat în fructe, legume şi peşte, potrivit unui studiu publicat în august 2007 în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Şi, nu în ultimul rând, potrivit unor studii apărute în noiembrie 2006 în Archives of Internal Medicine, consumul zilnic de carne roşie creşte riscul de cancer mamar înaintea menopauzei.
Adaugă comentariu