Consiliului Local Bistrița a modificat, într-o ședință extraordinară, hotărârea de anul trecut privind stabilirea unor măsuri în vederea schimbării destinației terenului în suprafață de 32 hectare, aferent Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, din teren agricol în teren destinat edificării de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani, cu modificările ulterioare.
10 hectare pentru lot didactic experimental la Liceul Agricol, 21,9 hectare pentru cartierul tinerilor
Anul trecut, Consiliul Local a aprobat schimbarea destinației și excluderea din baza materială a învățământului preuniversitar de stat a terenului în suprafață de 32 hectare, proprietate publică a municipalității, aflat în administrarea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, în vederea demarării unui proiect cuprinzând edificarea de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani.
Hotărârea a fost pusă în executare, fiind întocmită documentația aferentă obținerii avizului din partea Ministerului Educației Naționale. Reprezentanții ministerului au comunicat de curând faptul că nu pot emite avizul solicitat datorită unor completări aduse Legii educației, conform cărora liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Liceul Tehnologic Agricol Bistrița a solicitat Consiliului Local aprobarea unei dezmembrări de teren, în regim de urgență, astfel încât să rezulte un lot de 100.000 mp, situat în extravilan, în vederea înființării lotului didactic experimental și solicitării fondurilor necesare.
În ședința de astăzi, Consiliul Local a aprobat dezlipirea suprafeței de 10 ha teren situată în extravilan, care va rămâne în administrarea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița pentru constituirea lotului didactic experimental, iar o suprafață totală de 219.369 mp va face obiectul schimbării destinației și excluderii din baza materială a învățământului preuniversitar de stat, în vederea demarării proiectului cuprinzând edificarea de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani.
După obținerea avizului conform al Ministerului Educației Naționale de schimbare a destinației și excluderii din baza materială a învățământului preuniversitar de stat a terenului de 21,9 ha, prin documentațiile de urbanism care se vor întocmi se vor modifica și categoriile de folosință a terenurilor, conform destinațiilor ulterioare, respectiv teren arabil pentru suprafața de 10 ha necesară constituirii lotului didactic experimental și curți, construcții pentru suprafața de 21,9 ha necesară demarării proiectului pentru edificare de locuințe proprietate privată de către tineri.
Acum un an, viceprimarul Cristian Niculae a lansat proiectul ”Bistrița ta, casa ta!”, care prevede posibilitatea de a concesiona tinerilor sub 35 de ani loturi de teren în zona străzii Livezi (în spatele Liceului Tehnologic Agricol), destinate construcției de case.
Lotul școlar tot mai mare, va ajunge la 32 ha, lotul pentru case tot mai mic, va fi zero ha, cât îi valoarea initiatorului.
Zi zau !!!! ce ne mai place anonimatul si aruncatul cu vorbe……in cei care mai fac ceva!!! De parca te-ar fi durut capul pana acuma de hectarele alea goale care sunt balarii de ani de zile, ca tinerii de la liceu nu e pus pe agricultura, eventual pe bomboane agricole!!! Daaa, tare v-a durut capul!!!
Faceți drumuri, utilități si alte cele nu prostii !
La Bistrița relansarea învățământului agricol se face furându-i pământul. Vorba ceea: Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele și de preoții cu microfon sub sutană… La Bistrița toți inspectorii școlari dorm în papuci?
Mă bucur de decizia Ministerului Educației Naționale, deoarece n-a renunțat la cel mai de preț mijloc de muncă, Pământul. Cele 10 ha, chiar dacă sunt destul de puține, reprezintă ”atelierul” în care se pot însuși deprinderile de bază, pentru meseriile legate de agricultură. Practica întărește cunoștințele teoretice, care sunt doar o parte a procesului educațional, insuficientă pentru pregătirea temeinică în orice domeniu de activitate!!!
Conform Legii nr.57/2019, Art. 312. – Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental. Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara sa precizeze vre-un plafon maxim.