Casa Ema și Cofetăriile Cristina fac un cadou de neuitat familiilor copiilor și tinerilor cu autism din Bistrița-Năsăud: o zi perfectă de relaxare și distracție la Căsuța Ema pentru copii și o zi la fel de frumoasă pentru părinții lor, care pot intra gratuit la piscină și la sala de fitness cât timp copiii se distrează la locul de joacă de la Căsuța Ema, supravegheați de voluntari.
Se va întâmpla în 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, anunţă Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț printr-un comunicat, organizaţia urmând să suporte din fonduri proprii accesul la piscină.
„Sunt invitate să participe la distracție în familie, între orele 12-16, toate familiile copiilor cu autism din Bistrița-Năsăud, indiferent dacă fac sau nu terapie de recuperare în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț. Accesul la baza recreativă a Casei Ema pentru familiile neînscrise la CRRA Micul Prinț se va face pe baza unui document care atestă diagnosticul de tulburare de dezvoltare al copilului. Pentru o zi perfectă, ne îndulcesc Cofetăriile Cristina care vor oferi prăjituri participanților„, se precizează în comunicat.
În 2 aprilie, de zece ani, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Asociaţia Autism Europa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa organizează o serie de manifestări social-culturale care au ca scop promovarea drepturilor şi persoanelor cu tulburări din spectrul autist, lupta împotriva discriminării acestora şi cultivarea unui spirit comunitar al acceptării şi susţinerii persoanelor cu o dezvoltare atipică.
Evenimentele dedicate neurodiversităţii au devenit deja o tradiţie, fiind organizate la Bistriţa de zece ani ani cu sprijinul partenerilor locali şi a numeroşi voluntari. Un copil din 68 este diagnosticat cu o tulburare din spectrul autist.
„Spre deosebire de anii anteriori, în 2018, datorită limitărilor impuse de modificările Codului Fiscal, evenimentele Orașul Albastru și Concursul Școlar pe tema Neurodiversității – NEUROLIMPICS, evenimente ce mobilizau sute de voluntari și încurajau integrarea elevilor cu autism în școli și grădinițe nu se desfășoară din lipsă de fonduri”, mai anunţă Asociaţia Autism Europa.
”Regretăm că rupem tradiția unor evenimente frumoase care uneau comunitatea bistrițeană, însă datorită instabilității financiare generată de modificările Codului Fiscal, datorită lipsei de fonduri și de perspective, am ales să ne concentrăm în acest an asupra copiilor și tinerilor cu TSA și să oferim familiilor acestora un îndelung așteptat moment de respiro în 2 aprilie.
La cum stau lucrurile, riscăm să închidem centrul așa că în acest an avem alte priorități”. Și anume, supraviețuirea, lobby și advocacy pentru drepturi și strângerea de fonduri. În ultima lună, zeci de părinți au făcut adrese la Consiliul Județean, primăriile de domiciliu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului prin care cer sprijinul autorităților.
Până în prezent au primit următorele răspunsuri, parcă trase la xerox:
De la Primăria Bistrița: aplicați la finanțări nerambursabile (care sunt atât de mici încât nu acoperă nici măcar un salariul pentru un psiholog). Municipiul Bistrița NU are în 2018 un centru de zi pentru copii cu dizabilități, un centru respiro pentru părinți sau un centru pentru adulții cu dizabilități. Nici nu oferă subvenții pentru organizațiile care oferă servicii sociale, ala cum prevede legea. Nici nu externalizează serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilități organizațiilor private.
De la DGASPC BN: trimiteți copiii la centrele noastre de recuperare neuromotorie din Bistrița, Beclean și Năsăud unde avem toate serviciile necesare. Nu le au. Nu au nici specialiști în terapie comportamentală validată științific în autism, nici suficient personal în general. (Centrul de recuperare neuromotorie Bistrița al DGASPC are angajat un psiholog cu jumătate de normă, doi logopezi și doi kinetoterapeuti. Aceste centre ar trebui să deservească 877 de copii cu handicap, din care 477 cu grad de handicap grav si 110 cu autism. În total aceste centre au o capacitate accreditată de 130 de beneficiari și sunt deservite de 3 psihologi, 3 logopezi, 4 kinetoterapeuti și 2 psihopedagogi. La 877 de copii cu dizabilități. În cursul anului 2017 au beneficiat de servicii în Centrul de recuperare neuromotorie un număr de 112 copii. Centrul de Recuperare neuromotorie Beclean a oferit servicii unui număr de 46 de copii iar în Centrul de recuperare neuromotorie din Bistrița au beneficiat de servvicii 170 de copii. Toți cei 328 de beneficiari serviciilor de stat au primit, conform raportărilor oficiale ședințe bisăptămânale de o formă sau alta de terapie. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 549 de copii cu dizabiliăți din Bistrița-Năsăud în 2017? Nu au primit nici un serviciu de la instituția care oferă toate serviciile necesare tuturor copiilor cu dizabilități în raport cu diagnosticul și și nevoile de recuperare?
De la Consiliul Județean: trimiteți copiii la școli speciale și adulții în centrul de la Beclean. În condițiile în care Consiliul Județean a fost 2 ani partener în proiectul pe fonduri norvegiene: Învățăm Împreună: ”Dezvoltare de strategii si politici pentru a acorda şanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, proiect care are ca scop exact incluziunea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă.
Datele furnizate, precum și tipurile de servicii oferite de instituțiile de stat sunt publice pe site-urile proprii. Capacitatea acestora de a furniza servicii adecvate pentru toate tipurile de dizabilități este sever insuficientă și inadecvată terapeutic persoanelor cu autism”, anunţă Ana Dragu.
Adaugă comentariu