”Este un moment important în viaţa bistriţenilor, am predat constructorului SC Creativ clădirea Centrului Municipal de Cultură. Ea va intra în administrarea celor care au câştigat licitaţiile. Execuţia va dura până în iunie 2015, deci doi ani. Reabilitarea va fi totală: structura de rezistenţă, elementele decorative, instalaţiile de apă, canal şi electrice, inclusiv dotarea cu scaune noi a sălii de spectacole şi cu aparatura necesară pentru o scenă modernă. Chiar dacă scena este destul de mică, lăţime de 9 metri, ea face parte dintr-o sală cu acustică deosebit de bună şi o vom valorifica inclusiv cu dotările de sunet şi lumină. Va reveni vechea formă a scenei, cu fosă pentru orchestră. Va fi o fosă retractabilă, cu sistem hidraulic, care va putea să prelungească scena cu 2,5 metri atunci când nu se foloseşte fosa. SC Creativ a venit la licitaţie într-o asociere cu Euras SRL şi Inst-Nistor. Împreună cu SC Creativ şi cu proiectantul SC Utilitas am inspectat şi bolţile de la Biserica Evanghelică, ele sunt finalizate, iar de săptămâna viitoare va începe demontarea schelelor din Biserica Evanghelică.
Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, va fi refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Valoarea proiectului ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură George Coşbuc” este de 20.360.427,37 lei.
Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric.
După reabilitare, în clădire va fi amenajat un muzeu de artă medievală cu expoziţii periodice şi speciale, vor fi organizate expoziţii, cursuri de iniţiere în muzică şi în arta tradiţională, cursuri de dans popular, de societate şi sportiv.
Adaugă comentariu