Prin noul contract cadru pe care CJAS îl va semna cu furnizorii de servicii medicale sunt prevăzute mai multe servicii gratuite pentru asiguraţi care le vor fi decontate medicilor de familie, stomatologilor şi spitalelo, dar şi furnizarea unor dispozitive medicale care până acum costau foarte mult, a anunţat preşedintele-director general Camelia Ilişuan.
În medicina primară, adică la medicul de familie, se introduce un nou serviciu care va fi decontat medicului , respectiv administrarea de medicamente adică injectabile în general: „Omul când avea de făcut o injecţie, ori se ducea să plătească o asistentă, ori se descurca cu ceva vecin, la urgenţă. Acum, acest serviciu se poate face la medicul de familie care poate lua acum bani de la noi pentru administrarea medicamentelor”.
CJAS va mai deconta medicilor de familie şi testul de spirometrie pentru persoanele cu astm bronşic pe lângă ecografie şi alte servicii: „De asemenea, la medicii de familie s-a mărit numărul de consultaţiila domiciliu pe care noi le decontăm de la 21 lunar la 42, deci practic s-a dublat. Asta pentru că au fost sesizări şi cereri din partea medicilor de familie care au mulţi bolnavi cronici pe listă. Uneori poate interveni un episod acut şi omul nu se poate deplasa la cabinet. Se pot face consultaţii la domiciliu inclusiv la copiii nou-născuţi, la copiii care au boli contagioase şi nu e indicat să vină în sala de aşteptare la cabinet”.
În ce priveşte spitalele, prin noul contract s-a introdus un serviciu nou care până acum ţinea doar de activitatea medicilor de familie: supravegherea sarcinei şi leuziei. „Există multe asigurate a căror supraveghere trebuie făcută de un medic specialist, iar aceste servicii nu erau plătite, doar consultaţia, iar asigurata era trimisă înapoi la medicul de familie. Acum nu va mai fi cazul”, a mai precizat Camelia Ilişuan.
Un alt serviciu de interes care va fi suportat de CJAS este psihoterapia pentru copii şi adulţi, evaluarea şi consilierea psihologică, respectiv consilierea sau intervenţia de psihopedagogie specială – logopedie – şi exerciţii pentru tulburări de vorbire, dar şi kinetoterapia pentru copiii autişti.
La medicii stomatologi, pacienţii vor putea beneficia de servicii de anesteziere gratuită pentru orice tip de anestezie, nu doar la unele ca până acum.
În ce priveşte îngrijirile la domiciliu, firma care prestează aceste servicii trebuie să instruiască asiguratul sau aparţinătorul atunci când e vorba de servicii de alimentare pasivă sau de îngrijirea tubului de dren. De asemenea, s-a introdus un serviciu nou, kinetoterapie individuală.
Prin noul contract s-au introdus noi dispozitive medicale ce pot fi decontate, cum ar fi proteza de coapsă modulară cu maşon destinată pentru persoanele care, în urma unei complicaţii pe fondul diabetului,a u fost supuse unei amputaţii de picior. Pe lângă inhalatoare saline destinate copiilor cu boli pulmonare, se mai decontează un dispozitiv care era până acum accesibil doar în clinici de specialitate, nebulizator cu compresor care se va putea închiria pe banii CJAS. De asemenea, pentru bolnavii de cancer s-a introdus un dispozitiv pentru administrarea chimioterapiei la domiciliu în cazul celor care pot urma tratamentul acasă.
Medicii de familie ameninţă însă cu proteste dacă nu va fi retras proiectul Contractului cadru privind acordarea asistenţei medicale, susţinând că, prin modificările propuse, Ministerul Sănătăţii şi CNAS promovează interesele unor firme din domeniul medical, „care au ca obiectiv generarea profitului”.
În Bistriţa-Năsăud sunt peste 222.000 de persoane asigurate la sistemul de sănătate. Începând cu 1 mai, ele trebuie să utilizeze cardul dacă vor să aibă acces la toate serviciile decontate de CJAS.
bai.o institutie mai ineficienta nu am vazut.