Județului Bistrița-Năsăud i-au fost repartizate, anul acesta, 1.428 de bilete pentru tratament balnear, anunță Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud. Până la începutul lunii mai, 1.354 de persoane au depus cereri pentru bilete, cele mai multe optând să plece în stațiuni în timpul verii.
Stațiunile unde sunt disponibile biletele de tratament balnear sunt următoarele: Buziaș, Covasna, Vatra Dornei, Olănești, Slănic Moldova, Govora, Slănic Prahova, Căciulata, Călimănești, Amara, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Herculane, Mangalia, Pucioasa, Techirghiol, Neptun, Saturn, Ocna Șugatag, Tășnad, 1 Mai, Bizușa, Turda, Bazna și Sovata.
Pentru perioada 24.03.2021 – 04.05.2021, au fost alocate 203 bilete și au fost valorificate 86 de bilete.
Conform prevederilor legale în vigoare, biletele de tratament se acordă persoanelor îndreptățite, la cerere, fiecare dintre acestea putând beneficia, în cursul unui an calendaristic, de un singur bilet de tratament în condițiile legii, indiferent dacă îl obține cu plata unei contribuții sau în mod gratuit.
Printre persoanele care beneficiază gratuit de bilete de tratament balnear se numără salariaţii care lucrează într-un mediu radioactiv, persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice recomandate pentru tratarea unor leziuni sau afecțiuni cauzate prin accidente de muncă şi boli profesionale, dar și veteranii sau văduvele de război.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii, beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România.
Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită bilete de tratament balnear în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare. Suplimentările primite de la CNPP prin redistribuire, se acordă, în limita locurilor repartizate.
Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, 3% rămân la dispoziţia conducerii casei teritoriale de pensii, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite etc., care necesită tratament balnear în regim de urgenţă.
Numărul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al persoanelor beneficiare de prevederile unor legi speciale, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează: cel puţin 80% pentru pensionari; până la 20% pentru asiguraţi.
În vederea aplicării criteriului specific al beneficiului unui bilet de tratament balnear în ultimii 2 ani, în functie de DATA PREZENTĂRII ÎN STAȚIUNE înscrisă în biletul de tratament balnear, anul calendaristic se împarte după cum urmează:
- sezon – în perioada 1 5 mai- 31 august a fiecărui an;
- extrasezon – în celelalte perioade ale anului.
Biletele de tratament balnear se acordă individual. În situaţia neridicării biletului de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, pentru o serie, solicitantul mai poate obţine un alt bilet de tratament balnear doar din categoria celor nevalorificate pentru seria respectivă sau, după caz, la cerere, pentru o altă serie.
Multumim pentru oferte ! Care sunt perioadele lunare ?