În Monitorul Oficial a fost publicată OUG nr. 70/2023, care prevede o serie de modificări privind sistemul public de pensii, anunță Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.
Este vorba de prelungirea perioadei în care persoanele interesate pot ”cumpăra vechime în muncă” în vederea pensionării pentru limită de vârstă. Astfel, termenul până la care pot fi încheiate contracte de asigurare cu plata retroactivă a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2024.
Măsura se adresează persoanelor care doresc să își completeze stagiul de cotizare și care nu au calitatea de pensionar; perioada pentru care se solicită încheierea contractului nu poate fi mai mare de 6 ani, anterioară datei încheierii contractului, iar plata contribuției – raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data încheierii contractului – poate fi efectuată într-o tranșă sau în mai multe tranșe, dar nu mai târziu de 31.12.2024.
Totodată, a fost completată Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și/sau recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și semnătură olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.
De asemenea, prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023. Astfel, locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă în baza avizelor anterioare, a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023, se consideră locuri în condiții deosebite, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă.
Locurile de muncă încadrate în condiții speciale, în baza avizelor obținute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se mențin în aceleași condiții.
De unde are statul vechime in munca? Oare nu se poate si vinde ? Ma gandesc la cei care au peste cuantumul vechimii luat in considerare la calculul pensiei. Asadar (numai) daca ai peste 35 de ani la barbati si 30 de ani la femei (perioada in care ai cotizat). La tara cand se facea masurisul oilor se putea cumpara lapte numai daca erau cetateni care doreau sa vanda…Cantitatea de lapte ramanea cea mulsa! Sper ca m-am facut inteles.
Cam cat costa?