(FOTO) La Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a fost inaugurată Sala de donații ”Nicolae Manolescu”, după ce președintele Uniunii Scriitorilor din România a donat instituției peste 14.000 de file de manuscrise.
”Bine ați revenit acasă, domnule Nicolae Manolescu, pentru că acolo unde sunt manuscrisele Manolescu acolo este și casa Manolescu. Am încercat după puterile noastre să facem o casă Manolescu. Nu de mult, domnul profesor Manolescu s-a hotărât să ne dăruiască toate manuscrisele. Este, după părerea mea, cel mai mare dar cultural pe care l-a primit acest județ, peste 14.000 de file de manuscris, pe lângă care ne-a mai dăruit și o parte din caietele Eugen Lovinescu. Cărțile au suflet, dar eu cred că manuscrisele au un suflet și mai bun pentru că sunt cele care fondează și construiesc cartea”, a afirmat directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea.
Cu această ocazie a fost prezentată cartea-album ”Amurgul manuscriselor”, editată de Biblioteca Județeană. ”M-am gândit că despre această donație este bine să vorbească și cartea pe Biblioteca Județeană a editat-o, o carte-album despre Nicolae Manolescu, despre viața sa, despre întâlnirile din Bistrița-Năsăud, despre manuscrisele donate”, a menționat Ioan Pintea.
Academicianul Nicolae Manolescu a spus că ”în foarte mare măsură lui Ioan Pintea i se datorează faptul că m-am gândit să las aceste manuscrise aici”. ”Văzând minunea de Bibliotecă, ce a putut face Bistrița-Năsăud pentru carte, începând cu această clădire istorică și cu fantomele ei din trecut și terminând cu biblioteca propriu-zisă pe care am văzut-o cu atenție, i-am propus prietenului Pintea să îi dau manuscrisele. Cărțile au și ele viața lor, până la urmă obligația unei cărți este să fie într-un loc public, într-o bibliotecă în primul rând. Să le mai vadă și alții că eu m-am săturat de ele, mă uit și nu-mi vine să cred că le-am scris eu. Nu în orice loc, nu în orice bibliotecă. Există o mică aură de sfințenie în jurul unei cărți, reprezintă ceva important pentru cineva care toată viața n-a făcut altceva decât să scrie cărți. Și atunci cel mai potrivit loc mi s-a părut la Bistrița. Am început să fac și propagandă: care aveți manuscrise, cărți, dați-le la Bistrița. Recent am obținut promisiunea să vină aici o groază de cutii pline cu manuscrisele lui Nicolae Balotă. Am mai convins și pe alții, biblioteca lui Ion Horea, care are cărți cu dedicație de la toți scriitorii români din ultimele șase-șapte decenii. Încet-încet, va trebui să mai deschideți o locație pentru că aici nu vor încăpea toate. Eu sunt cel emoționat și recunoscător părintelui Pintea, pentru că singurul fel în care putem lăsa o urmă după ce nu mai suntem tot prin cultură este. Putem face străzi, dar peste câțiva ani trebuie refăcute fiindcă nu durează. Astea sigur durează, cărțile, cultura lasă urme adânci pe care nu le acoperă nici apele la inundații, nici nu se prăbușesc. Chiar este o emoție pentru mine”, a adăugat reputatul critic și istoric literar.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, i-a mulțumit lui Nicolae Manolescu pentru gestul de a-și dona manuscrisele Bibliotecii Județene: ”Suntem deosebit de onorați că un scriitor de talia lui Nicolae Manolescu a ales ca opera lui, munca lui, o adevărată comoară, să dăinuiască peste veacuri aici, în Biblioteca Județeană ”George Coșbuc”. Cum mi-aș putea permite să refuz o investiție într-un alt spațiu sau clădire pentru Bibliotecă atunci când Nicolae Manolescu spune că el convinge pe toată lumea să doneze biblioteci sau manuscrise la Bistrița? N-am cum să răspund decât cu ”Da”, nu există altă variantă”.
Se baga si Radu Moldovan intre intelectuali precum musca-n lapte . El a citit in toata viata lui doar cartile de 66 si de filcai pentru ca din clasa a 2-a s-a apucat de fumat si dupa aia nu a prea mai trecut pe la scoala .