Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud are în plan să transforme ”Casa Săsească” din Livezile într-un muzeu al preindustrializării în Transilvania, a declarat pentru Timp Online managerul instituției, Alexandru Gavrilaș.
”Vrem să facem un muzeu modern la Livezile. Casa va rămâne în forma existentă, doar va fi conservată. Vom moderniza spațiile existente și planul este să mai construim niște spații pentru că mai avem 20 de ari de grădină pentru a avea niște spații expoziționale mai generoase. Proiectul este să facem un muzeu al preindustrializării din Transilvania. Sperăm să fie la fel de frumos ca și Muzeul Bistrița”, a spus Alexandru Gavrilaș.
Imobilul a fost construit în 1882 către familia Engler şi este un monument de arhitectură şi unul istoric. Ideea să adune obiectele saşilor într-un singur loc i-a aparţinut lui Ioan Rusu, un colecţionar din localitate care, din tinereţe, şi până în 2004, la vârsta de 90 de ani, când a închis ochii, a strâns tot ce a găsit prin sat. Datorită acestui colecţionar inimos s-a putut deschide un veritabil muzeu. Se întâmpla în 1998, când se numea „Muzeul de sub poartă”. Ulterior a fost redenumit „Muzeul Casa Săsească”.
Aici se găsesc un patefon vechi, un telefon, o maşină de cusut, un pian fabricat la Viena, un joben confecţionat la Paris, un aparat de radio de la 1880, strămoşul Pioneerului de azi, maşina de prăjit cafea, tăietor de pâine, un recipient pentru făcut gogoşi sau o unealtă pentru împletit colaci secuieşti. În curtea muzeului, pot fi văzute diverse instalaţii: „ghilotine” pentru tăiat sfecla, râşniţe pentru măcinat cereale, teascuri pentru stors struguri, depănători, meliţe, maşini de tors etc. Mai există aici un dispozitiv de descălțat cizmele, util mai ales când acestea erau pline de noroi, dar și un sistem de ventilat acționat cu pedală, un fel de maşinărie de făcut aer condiţionat.
Felicitari pentru idee, sper sa fie pusa in practica!
La deschiderea muzelui nu ar trebui sa lipseasca domnul Volker Wollmann, care se trage de pe meleagurile bistritene si care este autorul unei adevarate serii legate de patromoniul preindustrial si industrial al Romaniei. Mult succes!