La jumătatea lunii mai va începe a doua etapă a înscrierii persoanelor fizice în programul Casa Verde-Fotovoltaice 2023 prin care 90.000 de gospodării ar putea să aibă panouri fotovoltaice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
AFM a decis să facă lansarea programului pentru persoane fizice pe cele opt regiuni de dezvoltare ale României pentru a nu supraaglomera serverele şi a nu avea probleme cu aplicaţia. Fiecare regiune va avea trei zile lucrătoare în care oamenii se vor putea înscrie în aplicaţie. Acest calendar va fi făcut public pe site-ul AFM, astfel încât fiecare cetățean să știe când este perioada aferentă regiunii din care face parte, să poată să aibă documentele valide la momentul înscrierii, să scoată certificatul fiscal de impozite şi taxe locale, cel de la ANAF, cartea funciară şi buletinul. După înscriere, în 90 de zile, persoanele fizice trebuie să ia legătura cu instalatorii, cei validaţi pe lista care va fi publicată la nivel naţional.
În această etapă, sunt alocați 2 miliarde lei pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. În prima fază, vor fi 1,75 miliarde lei pentru persoane fizice şi case parohiale aparţinând instituţiilor de cult, urmând ca într-o fază ulterioară să fie alocați 250 de milioane de euro pentru instituţii de cult cu consum mai mare, cum ar fi mănăstirile, casele de bătrâni, cămine de copii, etc..
Panourile însă nu vor fi montate pe acoperiş
Potrivit AFM, atât persoanele fizice, cât şi casele parohiale, vor primi o sumă fixă de 20.000 lei de la buget, contribuția proprie fiind de minimum 2000 lei. Aceasta poate fi mai mare dacă aplicantul vrea instalarea unui sistem mai mare de 3kW decât finanţează AFM, sistem care generează în medie în jur de 4.000 kWh de energie electrică pe an. Dacă o persoană doreşte 5-7 kW, atunci va suporta din buzunarul propriu diferenţa.
Conform AFM, circa 90.000 de gospodării din toată țara ar urma să aibă panouri fotovoltaice prin acest program.
O treabă bună e să ajuți casele parohiale! Popii săracii nu au pensii speciale (încă), cutia MII-LEI e mai subțire pe zi ce trece, ce să mai vorbim? popii sunt categorie defavorizată!
…nu e sarak!