Cultură

Casele tradiţionale de pe Valea Someşului Mare, inventariate de studenţi la arhitectură şi specialişti

Casele tradiţionale de pe Valea Someşului Mare vor fi inventariate vara aceasta de studenţi la arhitectură şi specialişti în domeniu în cadrul unui proiect realizat de Ordinul Arhitecţilor din România şi susţinut de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Muzeul Judeţean, Universitatea de Arhitectură Cluj-Napoca şi Liceul de Arte "Corneliu Baba".

Potrivit lui Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, e nevoie de o inventariere a patrimoniului cultural, prin acest proiect urmând să fie identificate casele şi anexele gospodăreşti (şură, fânar, grajd, etc.) care păstrează detalii autentice care riscă să dispară în timp scurt.

Toate informaţiile referitoare la aceste case şi construcţii vor fi culese de echipe mixte formate din studenţi cu specializări în arhitectura şi istoria artelor, coordonate de specialişti recunoscuţi din acest domeniu. Rezultatele vor fi structurate într-o lucrare de specialitate. În proiect vor fi cooptaţi şi elevi de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” care vor organiza, la final, o expoziţie cu fotografii realizate în tot acest timp.

Pentru investigaţie au fost selectate localităţile Romuli, Telciu, Coşbuc, Runcu Salvei, Zagra, Rebrişoara, Rebra, Ilva Mică, Poiana Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Lunca Ilvei.

Bugetul proiectului, care se va finaliza în luna august, este de peste 21.000 de lei.

Foto: Casa Memorială George Coşbuc

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.