Actualitate

”Casele verzi”, risipite în tot judeţul. Sorina Roman: Mă lupt pentru fiecare dosar

Mai mult de jumătate dintre cei care au depus cereri de finanţare pentru instalarea de panouri solare sau pompe de căldură vor primi bani de la Administraţia Fondului pentru Mediu, spune Sorina Roman, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud care răspunde de Programul „Casa Verde”: „Mă lupt pentru fiecare dosar ca să mă asigur că banii respectivi rămân la noi în judeţ”.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a făcut publică o nouă listă cu beneficiarii Programului „Casa Verde”, dar şi cu cei care nu au reuşit să obţină finanţare de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Este vorba de persoane care şi-au depus cererile anul trecut, dar ale căror dosare au fost evaluate abia acum de către AFM.

„Preluarea dosarelor s-a făcut în 2016, dar, ca întotdeauna, evaluarea durează destul de mult. Noi am avut în 2016 o anumită sumă alocată judeţului şi, în baza acestei sume, au fost preluate 189 de dosare care au fost analizate pe perioada întregului an 2017 în ritm de câte 50 de dosare. La anumite intervale de timp au fost afişate numele celor acceptaţi sau respinşi. Cei ale căror dosare au fost respinse din anumite motive gen litigiu pe proprietate, neglijenţe mici, probleme ce au putut fi corectate au putut face contestaţie în 10 zile şi multe au fost aprobate spre satisfacţia mea. Eu mă lupt foarte mult şi vreau să mă asigur că fiecare dosar e dus până la capăt. Dacă obţin, printr-o contestaţie a unui dosar respins, o acceptare şi o finalizare a dosarului, eu mă bucur că banii aceia au rămas în judeţ la noi. Mă lupt pentru fiecare dosar. Din cele 189, au fost aprobate undeva spre 65%, iar restul au depus contestaţii, cei care puteau completa cu documente de cadastru sau cu alte acte nesare în dosar, şi am mai obţinut o rată de acceptare care merge spre 10%, ceea ce e foarte bine spre deosebire de alte judeţe”, a declarat pentru Timp Online Sorina Roman, de la APM Bistriţa-Năsăud.

Potrivit acesteia, persoanele ale căror dosare au fost acceptate, au zece luni la dispoziţie din momentul în care semnează contractul, să implementeze proiectul şi să se întoarcă la APM BN, la sediu, să primească banii. Pentru asta trebuie să aducă nişte acte, respectiv un dosar de decont şi facturile de la firma care a făcut lucrările, din care să reiasă că s-a făcut montajul şi verificarea instalaţiei.

„Cei care au aflat despre acest program au venit la noi, şi-au depus actele necesare, mai precis o cerere de finanţare şi acte care dovedeau proprietatea şi au aplicat pentru Casa Verde Clasic. În sesiunea din 2016, prin acest program s-au alocat 6000, respectiv 8000 de lei pentru instalarea de panouri solare presurizate sau nepresurizate. Cererea cea mai mare a fost pentru panouri solare care furnizează apa caldă menajeră, dar am avut şi trei solicitări pentru pompe de căldură. Aceştia din urmă au beneficiat de ajutorul unor firme care, prin specialiştii lor, geologi, au reuşit să facă foraje la o adâncime suficientă ca să profite de căldura pământului. Specialiştii care au lucrat la astfel de instalaţii spun că acest sistem cu pompe de căldură asigură încălzirea întregii locuinţe”, a adăugat Sorina Roman.

Întrebată cât de mulţumiţi sunt cei care au apelat la aceste sisteme alternative, ea a răspuns că feedback-ul este foarte bun.

„Zilnic primim telefoane la APM. Oamenii sunt foarte mulţumiţi. Mulţi ne spun că factura la gaz a scăzut cu o medie de 25-30%. Sunt oameni din toate zonele judeţului, de la munte, de la câmpie, oameni care au ştiut şi au putut să profite de zona însorită a judeţului. Şi cei de la munte care sunt în zone mai umbroase au instalat panouri pe partea însorită şi beneficiază şi cei de la munte de energia solară”, a adăugat Sorina Roman.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.