Recomandări Social

Castelul Arcalia, parte dintr-un ecosistem academic și turistic unic, în ”ruta castelelor”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Castelul Arcalia face parte dintr-un ”ecosistem academic și turistic unic”, alături de Centrul de Cercetări Biologice din Jibou și de Grădina Botanică din Cluj-Napoca, iar de curând, Guvernul l-a inclus în ”ruta castelelor”, asumată prin PNRR, anunță Direcția Comunicare și Relații Publice a Universității ”Babeș-Bolyai”.

”Prezența UBB într-o localitate dinamizează economia locală și îmbunătățește viața oamenilor, aducând cunoaștere avansată internațională în beneficiul local, UBB asigurând astfel o dezvoltare bazată pe cunoaștere, în paradigma Cultură Știință-Inovație. Castelul Arcalia al UBB face parte dintr-un plan mai general, care va lega în inima Transilvaniei unitățile UBB – (1) Grădina Botanică din Jibou (Centrul de Cercetări Biologice din Jibou) – (2) Grădina Botanică din Cluj-Napoca a UBB- (3) Parcul Dendrologic Arcalia (Stațiunea Științifică UBB-Arcalia) – într-un ecosistem academic și turistic unic. Includerea Castelului Arcalia al UBB în cadrul rutei castelelor din România promovate de Guvern este o componentă a acestui plan mai general și mă bucur să văd că autoritățile vin în întâmpinarea eforturilor și planurilor noastre”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Conform sursei citate, UBB implementează deja la Arcalia un proiect gândit pentru 3 ani (mai 2020 – aprilie 2023), valoarea totală a acestuia ridicându-se la 12,35 milioane de lei, dintre care peste 12,22 milioane de lei sunt cheltuieli nerambursabile oferite prin Programul Operațional Regional.

Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene.

Mai precis, proiectul – depus și finanțat în cadrul Axei prioritare pentru Creșterea relevanței învățământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive – vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfățurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent.

Etichete

2 comentarii

  • Pot sa spun cu multa tristete ca in perioada 2020-2021 nu s-a facut nimic din programul la care face referire articolul. Din pacate dupa anii 90 starea Parcului dendrologic Arcalia s-a deteriorat necontenit.S-au taiat in draci arbori exotici disparand , poate pentru totdeauna , specii de arbori din mai multe continente .S-au creat astfel mai multe zone unde se recolteaza iarba , nu stiu daca sau nu , cu stirea conducerii Universitatii BB. Speciile de arbori care s-au incapatanat sa reziste (inca) nu mai au demult acele inscriptii de identificare(denumirea in latina , in romana , tara de provenienta) si dupa cate se pare au zilele numarate.Ii asteapta motofierastraul cu motivatia ca sunt batrani , scorburosi si sunt un real pericol pentru viata turistilor etc.etc. Dupa 1989 (an de referinta pentru tara) nu s-a mai plantat nicio specie de arbori exotici. Gradina japoneza este orice doriti in afara de „japoneza”.Au disparut duzii pitici si plantatiile de ricin , incluse intr-un program de cercetare pentru cresterea viermilor de matase. Nu mai sunt demult caprioarele , paunii si corbii vorbitori care incantau vizitatorii. Ultima urma de mica cercetare a fost acum 3-4 ani cand s-au plantat bulbi de lalele din diferite specii (cca 10-15 randuri/probabil un rand pentru fiecare student) si cam atat. Actualii vizitatori sunt profund dezamagiti de ce vad pe teren fata de ce li se vinde , in special cei care au avut ocazia sa viziteze castelul si parcul dendrologic cu 40-50 de ani in urma. Castelul s-a renovat recent (prin anii 2000 , cred) dar starea lui este jalnica. Poza nu este in acord cu realitatea! Probabil s-au utilizat materiale de proasta calitate pentru maximizarea profitului , in bine cunoscutul stil romanesc „se poate/merge si asa”. Imi pare rau s-o spun dar se pare ca suntem o natie care nu vrea sa faca nimic durabil.

    • Ieri am vizitat impreuna cu sotia parcul si ce a ramas din castel. Aveti perfecta dreptate: totul este deplorabil. Mi-am dorit mult sa cunosc cele peste 100 de specii de copaci si arbusti din toata lumea dar nu am gasit mai mult de 20 de placute in tot parcul. Surpriza pe care mi-au pregatit-o cei de la parc a fost ca ajuns acasa ne-am trezit amandoi plini de plosnite: nu una ca 10.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.