Actualitate

Castelul de la Arcalia, singurul imobil al UBB revendicat de urmaşii fostului proprietar

Singurul imobil al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca revendicat de moştenitorii fostului proprietar este Castelul de la Arcalia, în trecut proprietate a familiei Bethlen. La Arcalia funcţionează în acest moment un centru de tabere studenţeşti. Rectorul UBB spune că această cerere de revendicare nu reprezintă o problemă majoră pentru universitate.

”Din evidenţele noastre rezultă că avem un singur imobil revendicat de fostul proprietar, şi anume castelul de la Arcalia, unde funcţionează un centru de tabere pentru studenţi, în cadrul căruia se organizează training-uri şi workshop-uri. Este singurul imobil al UBB aflat în litigiu”, a spus purtătorul de cuvânt al UBB Cluj-Napoca, Paul Fărcaş.

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, la rândul său, că cererea de revendicare a unui imobil al universităţii nu este o problemă majoră. ”Este vorba de circa unu la sută din imobilele UBB, nu este o problemă majoră pentru universitate”, a spus Pop pentru Mediafax.

Membrii familiei Atzel, care susţin că sunt descendenţii familiei Bethlen, solicită restituirea domeniului de la Arcalia. Ei au intentat acum opt ani prima acţiune în instanţă.

Castelul de la Arcalia, construit în urmă cu 150 de ani în stil mauro-bizantin, la 15 kilometri de Bistriţa, a fost proprietatea unei familii de grofi maghiari, Bethlen. Domeniul a fost preluat în 1947 de stat şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar din 1963 a fost preluat de Universitatea ”Babeş-Bolyai”. Timp de trei decenii, la Arcalia a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind, în acelaşi timp, o bază pentru practica de vară a studenţilor.

Suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 hectare. Proprietatea este compusă dintr-un parc dendrologic, cu circa 150 de specii autohtone şi exotice, şi din trei corpuri de clădiri – castelul propriu-zis, unde se află o sală de conferinţe de 80 metri pătraţi, una de seminar de 40 de metri pătraţi, o sală de lectură şi o bibliotecă, apoi o clădire de dormitoare, amenajate pentru găzduirea în principal a studenţilor, şi cel de-al treilea corp de clădire, unde funcţionează o cantină.

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, document care prevede, printre altele, că destinaţia anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcţionează şcoli şi spitale, va putea fi menţinută doar pentru o perioadă de zece ani.

Foto: portalbn.ro

1 comentariu

  • Ce pacat!Un parc frumos,pe care-l putea vizita cine dorea,contra unei mici sume,nu va mai fi.UBB-ul nu se intristeaza,dar eu da.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.