”Pentru castelul de la Posmuş avem un proiect tehnic care a costat de patru ori suma normală. Avem o solicitare de la Universitatea Financiară Bucureşti împreună cu Universitatea din Bruxelles, o filială a ei, care ne-au trimis o scrisoare de intenţie pentru a prelua acest castel în vederea reabilitării lui şi apoi desfăşurării unor activităţi. Universitatea din Bruxelles are şi secţie de muzică, să vină cu studenţi, ceva în genul a ceea ce s-a întâmplat la început la Arcalia, pentru că din păcate în ultima vreme nu a fost o activitate atât de intensă a UBB. Ne-au întrebat într-o scrisoare dacă am fi dispuşi să vindem. În momentul de faţă nu avem o evaluare a lui, i-am chemat la negocieri să vedem dacă sunt chiar interesaţi să cumpere acest castel pentru a putea comanda o expertiză şi o evaluare tehnico-financiară, pentru a-l putea scoate la licitaţie. Ştiţi că înstrăinarea oricărui bun nu se poate face decât prin licitaţie. Îi aşteptăm luna aceasta, pentru a vedea ce îi interesează. Dacă îi interesează cumpărarea vom face procedurile necesare de evaluare pentru scoaterea castelului la licitaţie, dacă vor dori concesionarea, vom face demersurile pentru concesionarea prin licitaţie. Este singura variantă pentru înstrăinarea unui bun al judeţului, nu prin dispoziţia preşedintelui, cum a făcut Liviu Rusu la alte concesionări”, a spus Radu Moldovan într-o conferinţă de presă.
Preşedintele CJ a afirmat că a venit în audienţă un cetăţean britanic care a depus în numele unui ONG care are activitate în domeniul social o scrisoare de intenţie privind preluarea castelului din Comlod, tot în vederea reabilitării lui şi pentru activităţi sociale, precum excursii ale unor copii cu dizabilităţi: ”Ei au spus că au posibilitatea finanţării acelei părţi care nu e eligibilă pe resurse europene şi că vor să depună un proiect pe exerciţiul financiar 2014-2020. Rămâne ca administratorul public să discute în detaliu cu ei şi care sunt paşii care trebuie făcuţi”.
Moldovan a adăugat că în cazul în care nu se materializează oferta pentru castelul de la Posmuş, CJ va depune un proiect cu finanţare europeană pentru reabilitarea acestuia. ”Vreau să-l repunem în valoare, să-l redăm circuitului. Eu sunt dispus să propun oricare dintre variante pentru a nu mai fi în starea asta de degradare, chiar dacă de administrarea lui se va ocupa o firmă privată sau o universitate. Principalul obiectiv este salvarea acestor monumente istorice”, a comentat el.
CJ a precizat apoi într-un comunicat: ”Consorţiul format din Universitatea Financiar Bancară Bucureşti (UFB) şi Institute for Studies in International Relations and Public Policy – Bruxelles, Belgia, a depus în luna mai a.c. o scrisoare prin care îşi exprimă intenţia de a achiziţiona imobilul ”Castel Teleki” (comuna Şieu, sat Posmuş). Destinaţia vizată pentru imobil este realizarea unui centru european în care să aibă loc desfăşurarea unor activităţi academice de cercetare. La finalul lunii iunie, o companie britanică specializată în restaurare şi constuirea de clădiri istorice a depus la registratura Consiliului Judeţean o solicitare prin care îşi manifestă intenţia de cumpărare sau concesionare a Castelului Teleki Comlod, în vederea renovării complete a clădirii şi deschiderii unei şcoli cu regim de internat şi cu tabără de vacanţă pe timpul verii, pentru copii cu handicap”.
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a preluat în proprietate, în anul 2008, atât castelul de la Posmuş, cât şi pe cel de la Comlod care au aparţinut familiei nobiliare Teleki şi sunt monumente istorice din secolele XVII – XVIII. Ambele sunt într-o stare avansată de degradare.
În februarie 2012, Consiliul Judeţean condus atunci de Liviu Rusu a adoptat un proiect de reabilitare şi restaurare a castelului de la Posmuş, care a aparţinut familiei nobiliare Teleki. Suma prevăzută pentru modernizare era de 6 milioane de euro, bani din bugetul CJ. Proiectul aprobat atunci prevedea construirea unui restaurant de trei stele cu 79 de locuri, alături de o cramă cu 60 de locuri tot de trei stele şi trei locuinţe de serviciu. În proiect erau trecute şi alte amenajări precum sală de lectură cu 26 de locuri, una de conferinţe cu 80 de locuri, opt locuri de cazare în regim de pensiune de patru stele, 44 de locuri de cazare în regim de pensiune de trei stele.
Adaugă comentariu