Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, va fi restaurat și reabilitat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional. În acest sens, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud aprobă în ședința din 31 iulie proiectul care va fi finanțat cu bani europeni, după care se va semna contractul de finanțare în maxim 30 de zile.
Valoarea totală a cererii de finanțare a proiectului ”Reabilitarea şi Restaurarea Castelului din localitatea Posmuş, judeţul Bistrița-Năsăud” este de 21.782.530,24 lei, din care: contribuția proprie a CJ este de 432.274,55 lei; asistența financiară nerambursabilă solicitată – 21.344.255,69 lei. 46 de luni este durata proiectului de la momentul semnării contractului de finanțare.
Propunerile de amenajare funcțională sunt subordonate caracterului de monument istoric al ansamblului, de caracteristicile constructive și conformare ale spațiilor disponibile. Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate și amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cutral-artistică, spații muzeistice. Toate spațiile vor fi integral deschise și destinate participării publicului vizitator sau turiștilor.
Anul trecut, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a revizuit documentațiile pentru reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki din Posmuș, pentru care a fost depus proiect prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a investiției este estimată la 21.821.585 lei, adică 4.925.865 euro. Castelul va fi amenajat pentru a găzdui ateliere de creație artistică, săli expoziționale cu caracter muzeal, bibliotecă și sală de expunere carte veche, sală de conferințe, săli pentru întruniri și primire turiști.
Intervențiile cuprinse în documentații sunt lucrări de consolidare, instalații noi, refacerea finisajelor, restaurarea componentelor artistice, refuncționalizarea întregului ansamblu ca destinație turistică în vederea deschiderii sale publicului larg. Conex activității turistice, spațiile vor fi amenajate astfel încât să găzzduiască și un centru cultural. Vor fi spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații muzeistice, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică.
Corpul 1 – Parter: spații de acces vizitatori, recepție, informare. Etaj: spații de expunere a lucrărilor reprezentative pentru activitățile centrului cultural. Corpul 2 – ateliere, spații expoziționale, bibliotecă, sală de expunere de carte veche. Corpul 3 – Parter: spații pentru conferințe și expoziții. Subsol: spații pentru evenimente, spații de depozitare. Corpul 4 – sală de 70 de locuri pentru întruniri și simpozioane. Corpul 5 – ateliere, spații de expunere.
Adaugă comentariu