Galeria Arcade 24 a Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa găzduieşte, începând de miercuri, expoziţia „Douăsprezece naufragii. Cei mai puternici sunt cei care dau nume” a artistei Axenia Roşca, cea care, în 2016, a primit Premiul pentru sculptură „Grigore Bradea” acordat de Asociaţia „Grigore Bradea” şi UAP.
„Un premiu ca acesta e foarte important pentru cineva la început de drum. Eu sunt acum în anul al doilea de doctorat la Universitatea de Arte şi Design. Premiul e foarte important fiindcă are un prestigiu, o tradiţie în universitate şi reprezintă o încurajare foarte mare pentru că ai ocazia să expui într-o galerie profesionistă şi să lucrezi cu un curator. Pentru mine înseamnă mult mai mult pentru că nu sunt absolventă de sculptură, doar masterul l-am făcut la sculptură. Sunt onorată că au avut încredere să mi-l acorde atât profesorii mei, cât şi Asociaţia Grigore Bradea. Am renunţat la alte proiecte pentru a face această expoziţie mare care m-a obligat şi pe mine să fac un pas mai departe. Am ales să mă axez pe tema naufragiului pentru că eu am văzut în ea un nou început. Un naufragiu e când barca ta se distruge şi ajungi pe o insulă, dar cred că avem nevoie şi de naufragii. Expoziţia arată, de fapt, revenirea după un naufragiu”, a declarat artista.
Despre lucrări a vorbit pictorul Marcel Lupşe, dar şi curatorul expoziţiei, Oliv Mircea.
Încă din 2012, Asociaţia „Grigore Bradea” a decis să sprijine tinerii artişti la început de drum. Scriitoarea Ioana Bradea, fiica sculptorului Grigore Bradea – unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai generaţiei 70 care s-a stins mult prea devreme, la numai 51 de ani – ne-a spus că premianţii sunt recomandaţi de Universitatea de Arte şi Design din Cluj şi susţinuţi de organizaţie atât financiar, cât şi prin găzduirea unei expoziţii personale la Galeria UAP.
Doi dintre premianţi au ajuns chiar să câştige premii ale UAP România, dovadă că selecţia a fost şi este foarte riguroasă.
Prof. univ. dr. Alexandru Păsat, șeful catedrei de sculptură al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, a anunțat că laureatul Premiului „Grigore Bradea” 2017 este Anca Stătică, originară din Sibiu și masterand al UAD Cluj-Napoca.
Felicitari Axenia!
Daca asta e arta în România, ca și opinie personală a ajuns să fie deconectată de realitate și poate din acest motiv lipsită de implicația filantropilor, lipsită de mesaj social ..Poate din acest motiv se trăiește izolată în mici cercuri de cunoscuți …dar pare și o lipsă acută de originalitate. Mai sunt și câteva excepții , dar care par să vină tocmai din afara sectorului cultural tipic finanțat de stat…personalități exotice gen Ion Bârlădeanu..
Înțeleg că la un moment dat creativitatea poate lua căi mistice nebănuite, dar să îmbini conceptul unei grădini japoneze cu pietre cu materiale pufoase roz și cu sclipici .chiar aranjate după proiecția virtuală unor constelații necunoscute analfabeților în astronomie, îmi par ca și apologia mediocrității.
Vă întreb, care colecționar de artă ar plăti pentru operele culte sau mai puțin culte din imagini??
Pe când un Bansky autohton???