De Ziua Mondială a Mediului, în Parcul Municipal a avut loc festivitatea de premiere a concursului ”Hai să scăpăm Bistrița de poluarea cu plastic!”, organizat de municipalitate și Supercom în perioada 14 mai – 4 iunie. 14 școli din oraș s-au întrecut să strângă cât mai mulți saci cu ambalaje din plastic.
”Există amenințări pentru mediul în care trăim, amenințări care fără implicarea celor ca voi ar tinde să distrugă mediul și să creeze condiții improprii. Sunt zone întinse deșertificate sau extrem de poluate. Oamenii trebuie să acționeze uniți, este vremea voastră, este vremea ecologiștilor ca să beneficiem în continuare de darurile naturii, de oxigen în primul rând, de climă, iar noi cei de aici ar trebui să o apreciem mai mult decât alții pentru că zona noastră are o climă plăcută. Bistrița, din punctul de vedere al spațiilor verzi, este foarte bine situată. Amenințarea mare este plasticul, pe care îl vedem peste tot și cu care ne-am obișnuit atât de mult încât tinde să ne sufoce viața. Sunt școli care au adunat foarte mulți saci cu deșeuri din plastic. Mulțumiri elevilor și cadrelor didactice”, a spus primarul Ovidiu Crețu.
Premiul I, în valoare de 2.000 lei, a fost câștigat de Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare”, prof. coordonator Monica Lupuți, care a colectat 694 de saci raportat la 932 de elevi, procent de colectare 74,46%. Premiul II, de 1.500 lei, a ajuns la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, prof. coordonator Ioan Sigmirean, cu 658 de saci (955 de elevi, 68,90%). Premiul III, de 1.000 de lei, a fost obținut de Liceul Tehnologic Agricol, prof. coordonator Elena Mora (198 de saci, 394 de elevi, 50,25%).
Ordinea în continuare: 4. Liceul Teoretic Sanitar – 122 saci, 307 elevi, 39,7%, 5. Școala Gimnazială nr. 1 – 220 de saci, 1.301 elevi, 16,91%, 6. Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” – 62 de saci, 599 de elevi, 10,35%, 7. Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil” – 43 de saci, 664 de elevi, 6,47%, 8. Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” – 45 de saci, 853 de elevi, 5,27%, 9. Școala Gimnazială nr. 4 – 29 de saci, 593 de elevi, 4,89%, 10. Liceul cu Program Sportiv – 35 de saci, 828 de elevi, 4,22%, 11. Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” – 34 de saci, 825 de elevi, 4,12%, 12. Liceul Tehnologic de Servicii – 19 saci, 473 de elevi, 4,01%, 13. Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” – 12 saci, 318 elevi, 3,14%, 14. Colegiul Tehnic Infoel – 2 saci, 791 elevi, 0,25%.
O altă componentă a concursului a fost de idei practice pentru reducerea cantităților de deșeuri din plastic prin renunțarea la folosirea produselor de unică folosință gen: flacoane, plase, pungi, pahare, veselă și farfurii de unică folosință, etc. Au fost trimise imagini postate pe pagina de Facebook ”Bistrița renunță la plastic!”. Cea mai practică idee, de reutilizare a obiectelor de unică folosință, a aparținut elevilor clasei a V-a B de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” și a fost premiată cu 1.000 de lei.
Concursul a urmărit ”creșterea responsabilităților cu privire la protejarea mediului înconjurător, creșterea eficienței modului de colectare selective a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor, dar și reducerea utilizării ambalajelor din plastic, schimbarea unor deprinderi și încurajarea activităților de voluntariat”.
În aceeași zi, Primăria Bistrița în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Palatul Copiilor, a premiat cu ocazia Zilei Învățătorului cadrele didactice care s-au implicat în activitățile de voluntariat desfășurate la Centrul After School situat în cartierul Subcetate. În cadrul Centrului After School elevii au beneficiat de ajutorul învățătorilor la realizarea temelor, au participat la programe educative și au fost implicați în jocuri interactive. Activitățile s-au desfășurat timp de 4 zile pe săptămână, în intervalul orar 13.00 – 16.00, sub îndrumarea învățătorilor voluntari de la toate unitățile de învățământ din oraș. Centrul Comunitar pentru Tineret și-a extins activitatea începând cu anul școlar 2016 și pentru ciclul primar. Anul acesta, Primăria Bistrița a pus la dispoziție un spațiu nou pentru elevii din ciclul primar, dotat cu mobilier specific vârstei, aparatură și toate condițiile necesare.
Pe cand concursul „Hai sa scapam Bistrita de Cretu” ?
Zabalan, pe cand o sa-i tragi o limba-n dos lui mustaciosu.
zabalane; nu ai tu fire de par in cap cat voluntariat pe gunoaie si plantari am servit de 11 ani. La plantari de 40 de ani. Nu vreau sa ma laud cu locatiile, ai filmuletele si stirile in toata presa vremii. Dar tu ce defect ai de nu ai dus un pet si o hartie din fata casei tale ori din sant ?Si in plus de asta unde scrie ca un ECOLOGIST trebuie sa fie gunoierul cuiva ? Asta o face firma specializata si platita din bani publici.