Actualitate Recomandări

Cât au câștigat salariații, valoarea pensiilor și numărul de șomeri în județ

Efectivul salariaţilor din judeţ era de 70854 persoane la sfârşitul lunii septembrie 2019, cu 67 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 942 persoane sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior.

Potrivit Direcției Regională de Statistică Bistrița-Năsăud, ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.

Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna septembrie 2019 de 4043 lei, cu 1,5% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 15,3% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut.

Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2501 lei cu 1,6% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 18,5% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 19,8%, respectiv 18,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii septembrie 2019 era de 3274 persoane, în creștere cu 18 persoane faţă de luna anterioară şi cu 438 mai puțini faţă de acelaşi moment al anului 2018. Din numărul total al şomerilor 53,7% erau femei. Rata şomajului a fost de 2,5%, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent, la același nivel cu luna anterioară și cu 0,5 puncte procentuale sub rata șomajului la nivel naţional.

În trimestrul al II-lea 2019 numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 59481 persoane, în creștere cu 330 persoane comparativ cu trimestrul II al anului 2018. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 29 persoane.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul al II-lea 2019 de 987 lei, situându-se cu 0,7% peste nivelul trimestrului anterior și cu 10,9% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent.

Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul al II-lea 2019 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,8% mai mică.

CITEȘTE ȘI:

16 comentarii

  • România nu se poate dezvolta atâta timp cât rămâne țara muncii ieftine. Ieșirea din subdezvoltare și sărăcie trebuie să înceapă cu creșterea salariilor în privat. Importul de forță de muncă ieftină din afara UE este doar o modalitate de a ține salariile jos și de a-i ține în sărăcie și precariat atât pe angajații din România, cât și pe angajații aduși aici din alte țări. România nu poate opri exodul forței de muncă și nici nu poate atrage înapoi în țară pe cei plecați pentru o plată mai bună, atâta timp cât salariile din prezent țin angajații în sărăcie și lipsuri.

  • criza forței de muncă pe care o deplânge super-antreprenorul cu bani, stând cu mâna întinsă la stat, să facă ceva, îi dau gratis cîteva sfaturi capitaliste:

    Bossulică, ai încercat cu salarii mai mari?

    Legenda spune că piața liberă se întemeiază pe regula cererii și ofertei. Deci, mai pune ceva în plus dacă nu merge cu 1 800 (+ bonuri de masă) cât oferi acum pentru restaurantul din Bistrita ; sau 2 100 (plus bonuri de masă) pentru preparator, taietor, carne rotisata, tasier, pizzar, manager restaurant,la Orhideea. Încearcă să faci mai atractiv salariul, cu 1 000 de lei în plus. Poate, totuși, găsești ceva oameni. Dacă nici așa nu e atractiv, mai pune 1 000. Că zici că ai bani, că tot vrei să faci investiții. Și știi mai bine ca mine cât de scumpă e viața în București și în orașe. Știi că un tânăr nu are cum să devină autonom cu un salariu de 2 100, când o chirie e de cîteva sute de euro. De familii cu copii nici nu are rost să vorbim

  • Salariile au crescut cu 15% in ultimii ani. Poate cā vi se pare puțin dar o să vă demonstrez că 15% pe an este foarte bine:
    Salariu net în 2019: (2.500 lei)
    (2020) +15% = 2.875 lei
    (2021) +15% = 3.306 lei
    (2022) +15% = 3.802 lei
    (2023) +15% = 4.373 lei
    (2024) +15% = 5.028 lei
    Deci, dacā salariile cresc cu 15% in fiecare an, in 5 ani se ajunge la 5.000 lei net (8.500 lei brut).

    • Când când guvernul e de dreapta veniturile cresc maxim cu valoare inflației . Adică zero .
      Apoi după 4 ani de stagnare iarăși vine ciuma roșie și creștere reală cu 5 la suta pe an

  • Au crescut salariile pe bani imprumutati de ciuma rosie ca sa si plateasca si nevestele mai bine.Voi ati vazut ca inflatia a luat o razna?Asa ca banii aia in plus nu au acoperire in economia reala.Deci bossulica(privatul) o sa dea faliment si or ramane ceilalti pana s or gata banii,apoi sa vezi bucurii!!

    • Mai ovidiu mai bine la ciuma roșie decât creștere zero la Orban.
      Și mai citește despre datori că repeți zilnic că un bot .

      Un român a datorie 3500 usd pe cap. Locuitor

      America sau Olanda si Danemarca au cate vreo 70.000 usd pe locuitor

      Așa că după tine ar trebui sa ar mute danezi in Groenlanda sa stea cu eschimoșii in iglu să plătească datoria in 40 de ani

    • Nu poti compara economia nordicilor cu economia agrara a Romaniei?.Ca si cum ai compara posibilitatea de a returna un imprumut de catre Tiriac fata de baba Uca! Nu o sa putem plati nici dobanzile,o sa ajungem de rasul Europei.Intrebarea este ce ai facut cu banii imprumutati ? Ai platit salarii si pensii marite?Inseamna ca au ajuns banii in wcuri!!

    • Existā doua feluri de datorie externă:
      -datorie externă BRUTĂ (câti bani am împrumutat) 778 miliarde DKK sau 38% din PIB.
      – datorie externă NETĂ (câti bani am împrumutat, minus câți bani au luat alții împrumut de la noi) 69 miliarde DKK sau doar 3% din PIB.
      Datoria externă = datoria statului + datoria agenților economici + datoria persoanelor fizice.
      Dar persoanele fizice nu au doar datorii in străinătate, au și afaceri, surse de venit in străinatate
      Fiecare danez a investit in medie 40.000 € in acțiuni. Apple, Coca Cola, Disney, Nike etc.
      Adică companiile străine (americane) s-au împrumutat de la danezi emițând in schimb titluri de valoare (acțiuni).
      Danezii pot oricând sa-și recupereze banii, vânzând acțiunile străine.

      Chestia asta cu datoria externă a unei tari este mai complicata decât credem noi.

    • @Adrian C.
      Eu am obosit cat le-am explicat ceea ce le explici si tu in legatura cu datoria externa. Ei o confunda cu datoria publica, care poate fi mare si fara sa fie externa, statul se poate imprumuta din interior, inclusiv de la popularie.
      Problema lor de intelegere vine din comunism si de la mentalitatile lor comuniste, cand datoria externa era chiar datoria pe care tara trebuia sa o plateasca, atunci nu era nimic de interpretat, deoarece nu erau filiale de firme straine care sa le finanteze sau sa le imprumute, nu faceau strainii investitii aici, nu garanta statul pentru firme private, deci toata datoria externa era ceea ce statul avea de platit in exterior.
      Nu e vina lor ca nu inteleg, poate nu le-a explicat nimeni sau poate nu le-a explicat pe intelesul lor.
      Intr-un moment in care vine un aflux puternic de investitii straine, poate sa creasca enorm datoria externa, fara ca statul sa fi imprumutat niciun cent. Pentru Ovidiu, un fost sef de paznici, aceste lucruri sunt la fel de complicate precum teoria relativitatii.

      Ai dreptate ca e ceva foarte complex si complicat, care nu poate sa iti spuna daca e bine sau rau, fara a fi utilizat in analize alaturi de alti indicatori.

      O alta prosteala a lor e cea cu inflatia. Cred ca toata lumea este de acord ca inflatia galopanta, cum am avut in anii 90, e ceva extrm de rau si de dezastruos, dar o inflatie moderata nu inseamna neaparat ca e rau. Inflatie zero sau inflatie negativa poate fi mai nociva pentru economie, la fel cum somaj zero este extrem de nefavorabil pentru economie.
      Eu chiar as vrea sa imi explice domnul paznic sef cum ne putem aproapia de media veniturilor din UE fara sa facem „inflatie”. Este obligatoriu sa ne apropiem cu veniturile de media europeana, atfel ramanem o periferie saraca a UE.
      Daca veniturile/salariile cresc, atunci cum face un frizer (luam un exemplu) sa isi produca salariul? Poate el sa tunda tot cu 5 lei sau trebuie sa creasca si el pretul si sa ajunga pe la 40-50 de lei, astfel incat sa isi poata face un salariu net de o mie de euro? Eu nu cred ca poate. Poate el sa isi creasca productivitatea, tunzand de doua trei ori mai multi pe zi? Nu cred ca poate.
      Poate frizerul sa mareasca maine pretul la tuns numai ca sa isi faca el salariu mai mare? Nu poate daca ceilalti au in continuare venituri/salarii mici, deoarece va avea mult mai putini clienti. Asa ca parerea mea e ca numai solutia aleasa de „ciuma rosie” este un viabila, aceea de a creste salariul minim, salariile bugetarilor si pensiile, creand o presiune pe ceilalti. Atata timp cat cresterile de venituri raportate in euro sunt mai mari decat erau inainte, atunci acest lucru este bun, chiar daca au crescut si preturile, nefiind o inflatie nociva, ci o inflatie de aliniere la media europeana. Eu chiar asa o numesc: „inflatie de aliniere”.

      O alta chestie pe care penelistii nu si-au facut update e faza cu investitorii straini, pe care ii tot asteapta si ii tot protejeaza, facand rau oamenilor. =))
      Ei sunt ingroziti sa nu plece investitorii, cum tot spuneau ei cand crestea salariul minim, ca pleaca Leoni si alte prosteli. De cand a zis Leoni prima data ca pleaca si de cand penele a inceput sa planga ca pleaca investitorii, salariul minim aproape ca s-a triplat si Leoni in loc sa plece a investit si are planuri de extindere, din cate stiu. Chiar daca nu o sa mai reziste, tot nu va fi o tragedie, infoarte scurt timp o firma care poate oferi salarii mai mari va veni in locul ei si se va „infrupta” din miile de oameni ramasi fara loc de munca.
      Intr-o Europa care sa confrunta cu o criza majora de forta de munca, tu sa te sperii ca pleaca investitorii si sa si pui botul la santajul lor, asta inseamna sa fi fost sef de paznici – ajuns pe meritocratie. =))
      Nu contest ca unele firme care fac produse cu valoare adaugata mica si care rezista pe piata doar pentru ca au preturile mici, categoric vor avea probleme si ori se vor reloca altundeva, ori vor inchide, dar asta nu insemna ca noi trebuie sa ramanem protectorii lor, tinand in saracie oamenii care lucreaza la acele firme. Daca pleaca un mare investitor, alti 10 investitori vor dori sa vina sa preia in primul rand sutele sau miile de angajati ramasi fara loc de munca. Deci in multe cazuri cresterile salariale se vor putea face numai prin plecarea anumitor mari investitori. Ma gandesc in primul rand la cei din industria textila, care sigur vor fi printre primii care vor disparea pe masura ce salariile vor creste.

  • Securistule,strategia superba de a dubla venituri la bugetari (pastrand numarul lor) este facuta de puscariasul dracnea la indicatiile banditului valcov(cu tablouri in cimitir),iar inflatia este de cand ciuma rosie a prins puterea acum trei ani,fiind votata de asistati sociali ca tine!!Sa puna presiune pe cine?Esti batut in cap?La noi productivitatea este extrem de redusa(datorita subdezvoltarii induse de ciuma psdista),astfel incat privatii nu pot tine pasul cu maririle de venituri de la stat si vor da faliment.Ai inteles,asistatule?

    • Tu nu prea ai ce cauta in politica. Ti-ar trebui un control psihologic sau chiar psihiatric si sa decida specialistii daca mai poti ramane in politica.
      Puneti biciul pe angajatii din privat, mama lor de neproductivi! Mai au si pretentii sa castige bine, auzi tu la ei.

    • Alan Dala chiar merita citit – poate ar trebui sa deschizi un blog

      pe ovidiu asta cand citesc ce scrie zilnic ma iau de cap

    • @3r
      Nu sunt medic sa scriu despre el, dar ii pot combate ideile lui, care sunt izvorate din ura, frustrare si prostie. Cu siguranta un medic si-ar putea da doctoratul din acest individ. E inacceptabil ca un politician din conducerea judeteana a partidului aflat la putere, sa vorbeasca asa cu un cetatean de rand, cum a scris el in comentariul de mai sus, nu mai zic ca ar fi inacceptabil sa vorbeasca asa in public. Parca ar fi facut ceva institut de tiristi, nu un institut naval. De fapt din ce s-a putut observa, toti care au iesit din acel institut sunt niste indivizi semidocti si agresivi.

      Eu nu mai suport sa vad cum acesti pedelisti ticalosi vor sa tina oamenii in saracie, spunand ca nu sunt productivi.
      Eu ii intreb: Dar voi sunteti productivi, mai pedelistilor, mai meritocratilor?
      Oare cum ii mai suporta fostii penelisti si de ce nu se revolta?
      Daca ar fi dupa ideile lor si daca ar fi fost numai ei la guvernare, cred ca acum romanii ar fi plecat la lucru chiar si in Bulgaria, daca nu chiar si in Republica Moldova, pentru a castiga mai bine.

      Ei au niste idei fixe cu stransul curelei si cu generatie de sacrificiu, vrand ca toate generatiile sa fie de sacrificiu.
      Si stii ce e cel mai nasol? Ca astea-s convingerile lor, din cate se vede, asa ca nu ai cum sa le schimbi.
      Il vezi cu cata ura vorbeste si cum ii vede el neproductivi pe angajatii de la privat? Ei ar vrea sa fie salariul minim ca pe vremea lui Boc, ca vezi Doamne nu-s productivi angajatii din privat. Lumea a uitat ca pe vremea lui Boc, salariul minim era sub 100 de euro net.
      Pedelistii astia sunt dezumanizati, ei repeta la nesfarsit niste lozinci tembele, fara sa le pese de realitate si de suferintele oamenilor.
      Tare ma tem ca vor distruge si PNL-ul daca vor guverna un an – doi. Tot ei au distrus PNTCD, pe urma si-au distrus propriul partid, iar acum se pregatesc sa distruga PNL, pe care l-au capusat total.

      Cand raspunde mai civilizat isi trece si numele de familie, iar cand vorbeste pedeleasca se dedubleaza, devenind un Ovidiu oarecare. =))

    • @3r
      Si eu m-am gandit sa imi fac un blog, dar lipsa timpului m-a facut sa tot aman. Ca asistat social, cum zice Ovi ca as fi, e foarte greu si nu iti ajunge niciodata timpul pentru altceva.

      Totusi voi face o tentativa, un prim pas spre asta, chiar acum.
      Am creat un blog, adresa este: https://alandalabn.home.blog
      Voi incepe sa postez cate un articol acolo, probabil ca vor fi articole inpirate din comentariile mele de pe timponline, dar probabil ca voi pune si continutul comentariilor, precum si idei extrase din comentariile celorlalti, indiferent in ce tabara se afla.
      Va puteti abona la blog, puteti posta comentarii in limitele decentei si in anonimitate totala. Probabil ca pe viitor nu ar strica si un forum de discutii pentru judetul nostru, in care sa se poata deschide subiecte pe diverse teme si evenimente care necesita dezbateri si discutii. Blogul este pe o platforma gratuita, nu vor fi reclame, nu va fi nimic comercial.
      Am pus si bn la sfarsitul numelui deoarece alandala era luat atat pentru mail pe yahoo, cat si pentru blog.
      Daca vrea cineva sa imi trimita vreun mesaj, adresa de email este alandalabn@yahoo.com

      In ce priveste anonimitatea celor care vor comenta pe blog, ii asigur ca in panoul de administrare al blogului nu se pot vedea nici macar IP-urile de unde posteaza, deci anonimitatea nu este deloc pusa in pericol. Sper sa vina la comentat si persoane care sunt contra, pentru ca altfel nu are niciun sens.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.