Salariații din județ, în număr de 70550 persoane la final de octombrie 2021, încheie încă un an cu venituri mici, județul fiind pe penultimul loc la nivel de regiune în ce privește câștigul salarial mediu net lunar, mai mic cu 22,9% față de media națională. Cele mai mici salarii sunt în domeniul industriei și construcțiilor – 2677 de lei, urmate de cele din servicii – 2765 de lei, cele mai mari fiind în agricultură și silvicultură – 3252 de lei/lunar.
Potrivit Direcției Regionale de Statistică BIstrița-Năsăud, sunt cu 199 persoane angajate față de septembrie 2021 și cu 1610 persoane peste nivelul lunii octombrie 2020.
Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%.
Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna octombrie 2021 de 4363 lei, cu 0,8% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 0,3% mai mic față de luna corespunzătoare a anului trecut.
Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2731 lei cu 0,7% mai mare faţă de luna anterioară şi la același nivel cu luna corespunzătoare din anul precedent.
Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 24,4%, respectiv 22,9% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional.
Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii octombrie 2021 era de 4027 persoane, în scădere cu 17 persoane faţă de luna anterioară şi cu 104 mai puțini faţă de acelaşi moment al anului 2020.
Din numărul total al şomerilor 52,0% erau femei.
Rata şomajului a fost de 3,1% la același nivel cu luna anterioară, cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent și cu 0,3 puncte procentuale peste cea înregistrată la nivelul naţional.
În trimestrul al III-lea al anului 2021, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţ a fost de 60441 persoane, în creștere cu 205 persoane comparativ cu trimestrul corespunzător al anului 2020. Faţă de trimestrul anterior numărul pensionarilor a crescut cu 95 persoane.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul al III-lea 2021 de 1339 lei, situându-se cu 0,2% peste nivelul trimestrului anterior și cu 10,5% peste nivelul trimestrului corespunzător din anul precedent.
Comparativ cu pensia medie lunară la nivel naţional, în trimestrul al III-lea al anului 2021 pensia medie lunară de asigurări sociale de stat la nivelul judeţului a fost cu 16,5% mai mică.
,,munca te ridică, dar nici hodina, nu te omoară” Nu-i cum să avem o medie salarială mare, atâta timp, cît cel mai mare angajator din BN, are peste70% din angajați cu salariul minim pe economie. În construcții, nimeni nu lucrează cu mai puțin de 150 de lei pe zi (salahorii), dar pe cartea de muncă, au salariul minim pe economie, diferența o iau în plic, neimpozitată. Azi sunt fericiți și patronii, că nu plătesc impozit mare, dar și angajații, care primesc mii de lei în plic. Problema apare, la ieșirea în pensie, cînd tot minimă v-a fi și pensia. Și atunci te miri că mulți preferă locuri călduțe la stat, că vorba lor : doară de la stat luăm banii, nu de la muncă. No, numa zîc.
Stai linistit nea ion ca multi nu o sa prinda pensia, nu vezi ca de la 40 de ani in sus, cand incepi sa nu mai dai randament maxim, multi se duc pe sfarleaza. Covidul pentru ce crezi ca o fost inventat, sa curete actualii pensionari si cei viitori, nu te curata covidut in cativa ani te cureti de la vaccinut. Hoho, sunati din zurgalai mai…..
O sa stim cum stam cand o sa castige angajatii de la stat(si pensionarii) banii din pusculita tarii(fara imprumuturi de 1 miliard de euro pe luna).Lasati voi privatii in pace,ca in mare parte castiga cat muncesc.
Cei de la stat ar trebui sa câștige cat muncesc, adica pile peste pile, unii/ unele (poate chiar amantele „sefilor”), amante care nici nu se prezintă la munca dar au salarii mai mari decât are un om care muncește de ii sar capacele la privat.
Idei de-alde Luvian Boia, istoricul ăla român finanțat din Ungaria
Cele mai mari prostii se debiteaza aici.
1. Venitul mediu nu e mic din cauza Leoni. Asta e cea mai mare aberatie.
E mic pentru ca nu sunt atrasi investitorii sa vina cu galeata la Bistrita.
Si nu au de ce, drumuri bune si autostrada nu au, iar tinerii care sunt super valorosi raman la Cluj fiindca au salarii bune.
2. Trebuie munca calificata pentru a creste valoare muncii prestate.
Care e categoria majoritara de angajati in judet?
Cati ingineri se produc in Bistrita, cati IT-isti si cati doctori??
3. Oradea, Cluj, Sibiu nu sunt capitale si dezvolta acerb.
Atrag sute de milioane de euro fonduri pentru investitii.
Atrag mii de tineri care fac consumatie in oras prin universitati.
Reteta e simpla, da conducerea e slaba rau.
Privatii fac bani fiindca aduc un plus de valoare in tara.
Danemarca dupa ce a automatizat majoritatea posturilor de la stat, in cativa ani a ajuns tara cu cei mai multi milionari care vand produse si servicii in toata lumea fiindca lumea s-a reorientat.
Nu avem cum sa avem trai bun cand omul primeste bani fiindca sta deagaba.