Sănătate

Cât de des să ne spălăm părul

O femeie petrece în medie 23 de minute în fiecare zi pentru a-și spăla și usca părul, ceea ce înseamnă aproximativ două ore și jumătate în fiecare săptămână. Însă, în timp ce aproape 40% dintre femei își spală zilnic părul, se pare că este în creștere numărul persoanelor care renunță la acest lucru pentru a obține un păr mai sănătos și mai frumos.

Perioada în care adepții mișcării „fără șampon/no poo” nu își spală părul poate ajunge chiar și până la șase săptămâni, iar vedete precum Jessica Simpson și Robert Pattinson au adoptat noua modă.

Există, desigur, oameni al căror păr nu necesită spălare zilnică. De exemplu, femeile afro-americane spun că au nevoie să își spele părul o dată pe săptămână sau la două săptămâni, iar cele cu origini hispanice sunt printre cele care își spală părul mai rar. Oamenii care au părul gras și subțire sunt cei care se spală mai des pe cap.

Este însă renunțarea la spălarea părului sănătoasă pentru podoaba capilară?

„Nu cred sub nicio formă că spălarea zilnică a părului este o necesitate. Acest obicei s-a dezvoltat ca urmare a culturii «mirosului frumos» și nu dintr-o nevoie reală. Totuși asta nu înseamnă că opusul este adevărat. Nu știu să existe vreo demonstrație conform căreia spălatul mai rar al părului este mai sănătos”, a declarat Amy McMichael, dermatolog, citat de Mediafax.

Scalpul și părul sunt două entități diferite: scalpul este partea vie, care necesită curățare pentru a fi sănătos, iar părul este partea moartă, care poate deveni uscată după spălarea cu un șampon prea dur.

Spălarea zilnică a părului conduce la pierderea unor uleiuri importante, ceea ce poate cauza ruperea acestuia în timp. Stilistul Louise O’Connor recomandă spălarea părului doar cu apă o dată la două zile și aplicarea unui balsam. Ea spune că atunci când părul este spălat totuși cu șampon, este bine ca acesta să fie aplicat doar pe scalp, și nu pe toată lungimea firului deoarece acest lucru poate fi extrem de abraziv.

Medicul dermatolog George Costarellis afirmă că persoanele care au mătreață și vor să încerce metoda „fără șampon/no poo” pentru mai mult de câteva zile și-ar putea înrăutăți problemele.

„De asemenea, dacă aplicați metoda la extrem și nu vă spălați părul pentru o săptămână sau mai mult, firele de păr care au ieșit din rădăcină se acumulează pe scalp. În acest timp, alte fire de păr cresc, iar acestea se încâlcesc atât de tare încât nu mai există altă soluție în afară de tăierea completă”, a declarat medicul George Costarellis.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS