Actualitate

Cât de grea va fi Evaluarea Națională după ”inflația” de note mari din anii trecuți

Ministerul Educației va ține cont de rezultatele pe care elevii le vor obține la simularea Evaluării Naționale și va elabora subiectele pentru examenul propriu-zis în funcție de acestea, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

”La simularea Evaluării Naționale, au fost o serie de subiecte care permit departajarea copiilor pentru că rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi folosite pentru admiterea în liceu. Am văzut în ultimii ani o inflație de note mari, cum, la câteva sutimi se decide repartizarea de la un liceu la altul. Câtă vreme Evaluarea Națională va fi utilizată ca singură probă pentru admiterea la liceu trebuie să avem subiecte care departajează între copiii cu performanță medie și cei cu performanță înaltă. Am văzut și eu feedback-urile. Mulți au spus că este foarte bine așa. Ce pot să spun este că au fost subiecte echilibrate, care au asigurat atât grad mediu, cât și grad înalt de dificultate – să putem avea departajare – iar în cadrul Evaluării Naționale, filosofia Ministerului Educației a fost întotdeauna că subiectele trebuie să fie pentru nivel mediu. Această filosofie va rămâne în picioare. Mă bucur că în acest an putut organiza aceste simulări cu corectură digitalizată – pentru că asta ne permite să vedem care sunt elementele de care copiii nu s-au putut achita, nu au putut să le rezolve – pentru că mai avem timp să insistăm asupra lor până la Evaluare și cred că ne ajută acest timp să putem și calibra până la Evaluarea Națională propriu-zisă”, a spus Deca.

Totodată, ministrul a anunțat că și în anul școlar următor, școala se va desfășura tot pe module având în vederea nevoia de alternare a curbei efortului cu o pauză de scurtă durată pentru ca o nouă curbă de efort să poată fi eficientă pentru copii. ”În esență, nu avem motive în acest moment, să schimbăm sistemul de module”, a precizat ea.

”Din anul școlar 2025-2026 vor fi introduse două discipline obligatorii, una dintre ele fiind istoria comunismului. Suntem în proces de a lucra la programa școlară cu institutele de cercetare în ideea de a arăta ambele fețe ale răului”, a spus Deca.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.